Član
Učlanjen(a)
19.06.2009
Poruka
519
Gibanica

Pošto se gibanica često jede, neka bude dobra i originalna.
Mera je za 1 paket od 500 g kupovnih kora, srednjih, onih što se mogu naći po samoposlugama. Ako ste u belom svetu verovatno mogu da se nađu u prodavnicama koje imaju grčku robu, Grci to na engleskom zovu Phyllo pastry.
Beli sir može biti svaki seljački (za beli svet pomešajte cottage + feta, jer je feta prejak).

Da se razumemo, ako je sir punomasni masnoće 45% istopiće se, a ako je nemasni masnoće 25% i manje ostaće u komadićima, pa taktizirajte. Najbolje je kombinovano. Jačina se može postići i kajmakom ili pavlakom.Sastojci za 4 porcije
500 g kora za pitu

Fil:
400-500 g belog sira
1 puna velika šolja ulja
1 puna velika šolja mineralne vode
4 jajeta


Priprema
Da recept ne bi bio suviše težak, biću opširan. Kod nas postoje tanke, srednje i debele kore. Tanke su za pite, odnosno slatke pite (sa višnjama, jabukama i sl.).
Debele su za gibanicu. Međutim, ja sada za ovu gibanicu koristim tanke ili bar srednje. Preporučujem tanke.

Kore su obično dimenzija 35 cm x 35 cm (to je u inčima oko 14 " x 14 "). U tom jednom pakovanju ima ih 12-13 komada ako su tanke ili 6-7 komada ako su srednje.

Predlažem da jedan paket tankih kora presečemo makazama na pola. Tako dobijamo 24 kom dimenzija 35 cm x 17 cm (ili 14 " x 7 "). Pazite jer se kore brzo suše na vazduhu, pa dok radite držite ih na gomili a kad počnete ne prekidajte dok ih ne smotate.

Prvo smutite fil: izdrobiti sir viljuškom, pa dodati jaja, promešati, dodati ulje i na kraju mineralnu vodu (kod svih dodavanja pravilo je - od gušćeg ka ređem). Uzeti okruglu tepsiju za pečenje, namazati je puterom i naliti hladnom vodom da odstoji malo (ako ima vremena), pa prosuti vodu i tako postižemo da se u tepsiji stvori kao neki zaštitni film, služi da se testo ne zalepi pri pečenju.

Puna šolja ulja služi da se gibanica dobro kuva sa svih strana u vrelom ulju. Ne bojte se! Štos je u tome da se na kraju, kad je gibanica gotova, kad ulje najviše vri, pleh izvadi iz rerne (pazite kako ćete to) i da se sav višak ulja ispe u sudoperu. Tako će gibanica biti ukusna ali ne i masna.

Mineralna voda gibanici daje vlažnost i pomaže da naraste. Može se koristiti i mleko ali onda treba dodati malo praška za pecivo u fil. Knjige kažu da u gibanicu obavezno ide i kajmak, ja ga ne stavljam nego radije koristim malo kisele pavlake (gibanici treba malo jače mlečne masnoće).

gibanicaskica.gif
Sad treba savijati "kolca" ili "ružice".
Koru takoreći celu ispolivati filom (kašikom), pa je savijati (rolovati) kao palačinku, onako ležerno. Zatim tu palačinku spljeskati da se dobije jedan uzani pravougaonik, traka, pa onda rolovati tu traku. Što su trake tanje i više, više ih stane u pleh, pa taktizirajte.

To kolce stavimo u pleh, uz ivicu onaj slobodan kraj da se ne odmotava. Zatim pored njega sledeće kolce pa tako dok ne napunite pleh. Ako je ostalo malo fila, natopite kolca odozgo (može i samo uljem) naročito tamo gde su krajevi kora. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni i dobro zamiriše. E sad moje iskuštvo kaže 40-45 minuta na 200-220°C (to je valjda 400 F).

Kad je skoro gotova (gore je porumenela ali ne skroz), i onako puna ulja samo kipi, vreli pleh sa gibanicom izvaditi iz rerne i odliti sve ulje (koliko god možete). Gibanica se dobro pofajta hladnom vodom i ponovo vrati u ugašenu rernu da od vode smekša, ali i da se ta voda upije. U ugašenoj rerni treba da stoji bar 15 minuta, a ako je duže neće smetati.

Treba da se lista ko stari telefonski imenik i ne sme da curi ulje, a mora da bude sočna.

Ovo je suština ideje, sve vam je jasno, a vi slobodno improvizujte na temu. Samo da znate, kakav sir - takva gibanica.

Kad se pita izvadi (onako cela poklopi se tanjirom pa prevrne i onda vrati na drugi tanjir za posluživanje). Narasla i srasla izgleda kao buket ruža. Sada svako čupne po ružicu i tako se služe, nema sečenja.

Ako pretekne, lepa je i hladna, uz jogurt recimo (inače topla bolje ide uz pivo).



Varijanta sa ZELJEM:

Zelje oprati, iseckati na rezance 0,5-1 cm širine, dobro posoliti i staviti u cediljku da odstoji (so izvuče gorčinu). Posle pola sata zelje se rukama jako istiska i iscedi i ubaci u već pripremljen fil (kao gore samo stavite malo manje sira i dalje je sve isto).

Varijanta sa SPANAĆEM:
Spanać se opere i popari kipućom vodom. Tako odstoji oko 10 minuta dok ne splasne. Onda se iscedi, isecka i doda u isti onaj gornji fil. I ovo kao i sve zeleno treba odmah soliti da zadrži boju.

Ostale varijante:
KROMPIR se nožem isecka na sitne kockice, doda iseckan luk, pobireri se i posoli. PEČURKE samo malo prodinstane pa posle posoljene, pobirene sa malo muškatnog oraščića.
(Možda treba probati i sa blanširanim (malo poparenim) mešanim povrćem, onim smrznutim iz kesice 1/2 kg).

MESO posebno izdinstati s lukom i začinima, a posebno umutiti 4 jajeta sa mlekom/pavlakom (1-1,5 šolja) i onda svaku koru polivati i jednim i drugim a može i malo prskanja uljem a može i bez ako je meso masnije).
Sve ostalo je isto.

Naravno može biti i SLATKA, od bundeve, jabuka, višanja i tako dalje. Ne preterujte sa šećerom da se ne prosipa jer može da karamelizira i da pregori.


Pečenje je važno.
Može i na jačoj vatri, recimo 220°C ali posle 25-30 minuta pogledajte i ako je potamnela odozgo, pokrijte je običnim papirom. Posle izlivanja ulja ne vraćajte papir, bacite ga.


Preporučujem ružice, mada može i kao torta: prva ružica se stavi na sredinu pleha, druga se omotava oko nje, sledeća opet okolo dok se ne napuni pleh. Onda se seče kao torta. U ovom slučaju ne treba deliti kore na pola, neka trake budu malo više. I još nešto, računajte da će ružice narasti pa ih nemojte jako utezati i nek se ne guraju u plehu, nego onako malo slobodnije, labavije.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poruka
4.736
Srpska gibanica

Sastojci
Kore:
500 g brašna (ili 500 g gotovih kora)
1 kašičica ulja
so

Nadev:
250 g masnijeg srpskog sira
250 g zrelog kajmaka
5 jaja
1 l mleka
100 g masti ili ulja

551_gibanica.jpg



Priprema
Prosejati brašno u sud za mešanje, dodati ulje, so i onoliko vode koliko je potrebno da se zamesi testo srednje tvrdoće. Izraditi ga dobro na dasci, podeliti na 5 delova, pa svaki deo izraditi posebno, napraviti loptu i staviti da se odmara pola sata.

Prostrti na sto ćaršaf, posuti ga brašnom, a zatim rastanjiti lopte (jednu po jednu) do dobljine od 2 mm. Kad se testo malo prosuši, iseći ga na parčad veličine pleha i peći s jedne i druge strane na ploči od štednjaka ili u pećnici na prevrnutom i dobro zagrejanom plehu.

Izgnječiti viljuškom sir i kajmak, dodati žumance, penu od belanaca i mleko, pa sve dobro izmešati. Podmazati pleh mašću, preostalu mast zagrejati. Uzimati jednu po jednu koru, zamakati je u nadev i stavljati zgužvanu u pleh jednu do druge sve dok ne preostanu samo tri kore. Sipati preko njih polovinu nadeva, staviti odozgo pored nje tri kore, preliti ih preostalim nadevom, pa celu gibanicu poprskati vrelom mašću. Ovo poslednje nije obavezno.

Ovako prepremljenu gibanicu staviti u umereno zagrejanu pećnicu (225°C) i peći jedan sat ili dok se gibanica ne odvoji od zidova pleha i sav nadev usahne. U toku pečenja probadati gibanicu više puta viljuškom da preliv prodre na dno. Pečenu gibanicu izvaditi, prohladiti je malo, pa iseći na četvrtastu parčad i služiti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Brza pita od sira




:info:



1 paket lisnatog testa - 300g punomasnog kravljeg sira - 200g kisele
pavlake - 2jajeta - so po ukusu - biber po ukusu

Razvucite testo u tepsiji.

Izgnjecite sir i izmešajte ga sa kiselom pavlakom, jajima,solju i
biberom.Ravnomerno stavite preko testa.

Pecite na umerenoj toploti 45 minuta : 20 minuta otkriveno,20
minuta pokriveno aluminijumskom folijom i 5 minuta otkriveno.

Služite toplo.
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Eržikina pita od sira

Eržikina pita od sira



:info:

Testo: 125 g maslaca - 1 jaje - 20 kvasca - 2 dcl mleka - 400 g
brašna - so po ukusu
Nadev: 200 g kisele pavlake - 300 g punomasnog kravljeg sira - 2
jajeta

Dobro umutite maslac sa jajetom i solju.
U malo mleka razdrobite kvasac i pospite ga brašnom da uskisne.
Zamesite testo sa brašnom, mlekom, kvascem i izmucenim


maslacem.
Razvucite ga u podmazan pleh.
Dobro umutite pavlaku sa izgnjecenim sirom i jajima. Pobiberite i

posolite. Nadev rasporredite odozgo na testo.
Pecite u pecnici na umerenoj toploti.
Služite toplo.

396. Kosovska pita sa blitvom
1/2 kg kore za gibanicu - 1 dcl ulja - 2 dcl kisele vode
nadev: 500g blitve bez korena - 1 jaje - 200g kisele pavlake - so po
ukusu - biber po ukusu

Iseckajte sirovu blitvu na rezance (bez korena). Dodajte jaje
kiselu pavlaku, so i biber. Dobro izmešajte.

Redajte 3 kore pa poprskajte uljem i kiselom vodom. Namažite
nadev, pa opet ponavljajte postupak dok imate materijala.Na kraju
odozgo stavite kore.

Pecite na umerenoj toploti 45 minuta.
Služite toplo.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pita od kiselog kupusa

Pita od kiselog kupusa



:info:

3/4 kore za pitu - 1 kg kiselog kupusa ribanca - 1 dcl ulja - 150g suve
slanine - 2dcl slatke pavlake - 2 jajeta - so -biber

Isitnite slaninu, izmešajte sa kupusom,pobiberite i dinstajte na
umerenoj toploti. Ohladite.

Dve kore namažite uljem i slatkom pavlakom. Pospite izdinstan
kupus.Cvrsto uvijte rolnu.Zatim ponovite postupak i prethodnu rolnu
uvijte u novu rolnu.

Na ovaj nacin napravie 4 duple rolne.

U prethodno zagrejanoj pecnici pecite 15 minuta. Zatim sve 4
rolne zasecite do pola na parcice debljine 6 cm i zalijte prethodno
umucenom slatkom pavlakom,jajima i solju.

Pecite još 15 minuta. Ukupno pecenje 30 minuta.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Uklupcana pita od sira

Uklupcana pita od sira

:info:




1 kga kora za gibanicu - 2 dcl ulja - 2dcl mleka - 500g punomasnog
sira - 200g kisele pavlake - 2 jajeta - 500g mlevenog govedeg mesa -
1 kašika zacina od sušenog povrca - 1 veza peršuna - 100g maslaca -
so po ukusu - biber po ukusu

Izdinstajte meso na 1 kašicici ulja. Dodajte zacin od sušenog
povrca, seckan peršun, so i dosta bibera.

Posebno izgnjecite sir, dodajte kiselu pavlaku, jaja, biber i sve
dobro umutite.

Svaku koru namažite uljem i mlekom, zatim celu premažite
jednim od dva nadeva. Po dijagonali uvijte u oblik male pite. Zatim
uvijenu pitu zavijete kao male puževe. Ovako uklupcane pite slažite
u, maslacem namazan pleh. Na svaku pitu stavite mali grumen
maslaca.

Upakujte pleh u aluminijumsku foliju i tako pecite u toploj pecnici
30 minuta.

Služite toplo.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lenja pita sa mesom

Lenja pita sa mesom





:info:


500g nlevenog svinjskog mesa - 6 jaja - 250g kisele pavlake - 4
kašike brašna - 1 kašika ulja - 1 glavica crnog luka - 1 kašika zacina
od sušenog povrca - 1 veza peršuna - 2 dcl mleka 100g kackavalja -
25g maslaca - so po ukusu - biber po ukusu

Dobro umutite 6 žumancaca sa 125g kisele pavlake. Dodajte
ulupani sneg od 6 belanaca,brašno i so. Umutite testo.

Pleh namažite maslacem i pospite brašnom. U njega izrucite
polovinu testa i poravnajte.

Upola ga ispecite na umerenoj toploti.

Izdinstajte na ulju meso,seckanu glavicu luka i peršuna, zacin od
sušenog povrca, mleko,so i biber. Ohladite.

Ohladen nadev stavite preko upola pecenog testa. Stavite odozgo
drugu polovinmu testa.

Pecite u pecnici na umerenoj toploti.

Isecite pitu na parcice.

Prelijte je vrucom (125g )kiselom pavlakom. Pospite struganim
kackavaljem.

Služite toplo.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Moja pita sa mesom

MOJA PITA SA MESOM

:info:

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]
[/FONT]

Umutiti 4 cela jaja, 1 jogurt, 1 i još pola šoljice zejtina, 4 šoljice brašna, 1 prašak za pecivo
i soli prema ukusu.
Prethodno upržiti 300 gr. mlevenog mesa sa 1 većom glavicom crnog luka, malo soli, bibera i seckanog peršuna. U podmazan pleh sipati testo i preko testa rasporediti meso.
Umutiti 1 čašu kisele pavlake i 2 jajeta i preliti preko mesa.
Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
mojapitasamesom.jpg

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Moja pita sa sirom i spanaćem

MOJA PITA SA SIROM I SPANAĆEM


:info:


Umutiti 4 cela jaja, 1 jogurt, 1 i još pola šoljice zejtina, 4 šoljice brašana, 1 prašak za pecivo i malo soli. 300 gr. spanaća obariti u slanoj vodi, ocediti od vode,sitno iseckati.
Kuvani spanać dodati u 300 gr. sitnog sira i sve to razrediti sa malo mleka da se masa može staviti preko testa. Testo sipati u podmazan pleh, odozgo rasporediti sir i spanać
pa preliti sa 1 kiselom pavlakom umućenom sa 2 jajeta. Peći na 200 stepeni.
Sve je isto kao kod pite sa mesom.
mojapitasasirom.jpg

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pita sa prazilukom

PITA SA PRAZILUKOM


:info:


Potrebno je: 500 gr. kora za pitu,500 gr. praziluka,100 gr. pirinča,
4 jaja,mleko, ulje, so ,biber.
Praziluk iseckati na kolutiće sipati ulje i izdinstati. Pirinač skuvati ali da se ne raspadne i ocediti ga. Pomešati ga sa prazilukom, posoliti, pobiberiti. Podmazati pleh i ređati po 3 kore. Svaku poprskati sa malo ulja a na treću sipati deo nadeva i tako redom dok se ne potroši materijal. Poslednje treba da su kore. Složenu pitu iseći na kocke i tako isečenu preliti sa umućenim jajima i mlekom oko 2 dcl.
Peći na 200 stepeni dok ne porumeni.
pitasaprazilukom.jpg

pitasaprazilukom1.jpg


 
Natrag
Top