pitanje oko ploce ASUS M5A97 R2.0

Član
Učlanjen(a)
13.07.2012
Poruka
429
pozdrav svima...

treba da kupim ovu plocu uz amd fx6100 pa me interesuje da li je neko imao problema sa ovom plocom nekad,mozda...

cuo sam da kada se prvi put ukljuci pravi belaje... tipa nece da se ukljuci,pokusava da otkljuca jezgra procesora itd. Da li u ovom pricama ima istine i ako ima sta raditi i koje su preporuke za drugu plocu?

hvala svima na odgovorima...

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
To sta si ti cuo ili procitao, ja prvi put cujem, gluposti nevidjene i cista izmisljotina.
Ploca je za taj cenovni rang veoma dobra, s tim sto bih ja isao pre na AMD 990 chipset, bolja podrska za OC i CF ili SLI, M5A97 koristi AMD 970 chipset (2xPCI-E x16 i x4 modovi za CF ili SLI) 4+2 DIGI VRM Phase naponska sekcija, 4 za AM3+ i 2 za DDR3 RAM (OC RAM-a).
Imas MSI 970A-G43, koja je jevtinija 10 evra, a nista losija od te ASUS-ove, identicna specifikacija i OC mogucnosti (mozda cak i bolja, jer koristi 5-phase VRM za AM3+ CPU Socket naponsku sekciju), kao i podrska.
E sad, ako si hteo da ganjas CPU, vise nego RAM, onda bolje idi na MSI, a ako si hteo da gadjas i na CPU i na RAM (u smislu OC-a), onda je Asus bolje resenje, bolje klokuje RAM, inace to nije ni bitno toliko, jer svi FX CPU-i imaju podrsku do 1866Mhz memorijski kontroler, tako da ti nece puno znaciti RAM od 2GHz pa na vise, osim u nekim zahtevnim radnjama, uglavnom vezano za programiranje i tezi 3D render ili modeling.
Na tebi je da odlucis, mozda sam ja razvukao tematiku i skrenuo sa teme, ali sam hteo da te uputim na neke pojedinosti i razlike, sa manjim troskovima, a da dobijes istu stvar.
Ako si hteo OC, onda je bolje da ides na zescu plocu i FX-6300, jer je cenovna razlika izmedju FX6100 i 6300 desetak evra, a razlika znatna u pogledu performansi i gaming-u.
Sto se tice OC-a, FX-6300 bi mogao na tim plocama da gazis do 4.2Ghz, iznad toga tesko, treba bolja ploca, mada treba testirati, treba dobro hladjenje i napajanje, posto su Zambezi i Vishera u tom slucaju dobar potrosac kad se OC-uju.

Član
Učlanjen(a)
13.07.2012
Poruka
429
To sta si ti cuo ili procitao, ja prvi put cujem, gluposti nevidjene i cista izmisljotina.
Ploca je za taj cenovni rang veoma dobra, s tim sto bih ja isao pre na AMD 990 chipset, bolja podrska za OC i CF ili SLI, M5A97 koristi AMD 970 chipset (2xPCI-E x16 i x4 modovi za CF ili SLI) 4+2 DIGI VRM Phase naponska sekcija, 4 za AM3+ i 2 za DDR3 RAM (OC RAM-a).
Imas MSI 970A-G43, koja je jevtinija 10 evra, a nista losija od te ASUS-ove, identicna specifikacija i OC mogucnosti (mozda cak i bolja, jer koristi 5-phase VRM za AM3+ CPU Socket naponsku sekciju), kao i podrska.
E sad, ako si hteo da ganjas CPU, vise nego RAM, onda bolje idi na MSI, a ako si hteo da gadjas i na CPU i na RAM (u smislu OC-a), onda je Asus bolje resenje, bolje klokuje RAM, inace to nije ni bitno toliko, jer svi FX CPU-i imaju podrsku do 1866Mhz memorijski kontroler, tako da ti nece puno znaciti RAM od 2GHz pa na vise, osim u nekim zahtevnim radnjama, uglavnom vezano za programiranje i tezi 3D render ili modeling.
Na tebi je da odlucis, mozda sam ja razvukao tematiku i skrenuo sa teme, ali sam hteo da te uputim na neke pojedinosti i razlike, sa manjim troskovima, a da dobijes istu stvar.
Ako si hteo OC, onda je bolje da ides na zescu plocu i FX-6300, jer je cenovna razlika izmedju FX6100 i 6300 desetak evra, a razlika znatna u pogledu performansi i gaming-u.
Sto se tice OC-a, FX-6300 bi mogao na tim plocama da gazis do 4.2Ghz, iznad toga tesko, treba bolja ploca, mada treba testirati, treba dobro hladjenje i napajanje, posto su Zambezi i Vishera u tom slucaju dobar potrosac kad se OC-uju.

A jbg brate sad je gotovo fx 6100 je vec kupljen, a sto se tice ploce uzeo bih tu asus-ovu jer sam mislio uzeti m5a78l pa mi je drug preporucio tu tako da sam i nju sad narucio... Al' sta je tu je sad!
Nego, imam jos samo jedno pitanje sto se tice te kofiguracije sto sam naveo... dakle...
ploca ce biti ASUS M5A97 R2.0, procesor AMD FX 6100,graficku imam ATI Radeon HD 6790 Power Color, RAM KINGSTON 8GB ( 2X4GB ) 1600MHz CL9 XYPER X BLUE, pa me interesuje jedna stvar, verovatno i najvaznija... Posto nisam nesto sad vinansijski jak da li ce mi moje napajanje POWER LC600H-12 biti dobro za pocetak (da li uopste mogu da prikljucim plocu na njega), tj da li ce moci da gura sve ovo sto sam nabrojao + WD HDD 500 GB SATA 2!???!
Hvala jos jednom na odgovoru!​

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Moci ce naravno, posto vidim da ne spominjes OC, onda moze da prodje, taj CPU ima u pikovima potrosnju do max. 120W na default frekvencijama (95W TDP-a), grafika oko 180W maximum (150W TDP-a), dakle 300W pod max opterecenjem, ostali uredjaji HDD, RAM i DVD-RW nemogu zahtevati vise od 50W kombinovano na +5V i +12V, tako da je realna potrosnja tvog kompa oko 350W do 400W u extremnim slucajevima, sto znaci da imas rezerve oko 100W i vise u standardnim uslovima.

Natrag