Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.838
Pismo iz 1920 1995 (Monodrama)screen.png

Pismo-iz-1920-SF.png

info.png

Monodrama sa jednostavnim naslovom, a izuzetno provokativnom sadržinom, "Pismo iz 1920", nastala je prema istoimenoj priči Ive Andrića koji je sa jedinstvenim senzibilitetom i savršenim stilom uspeo ono što uspevaju samo najveći pisci - da ambijent svoga odrastanja uzdigne na nivo univerzalnog ljudskog okruženja, a da pritom zadrži lokalnu boju trenutka i mesta.

U ovoj monodrami, u izvršnoj interpretaciji glumca Mirsada Tuke, jedan čovek, piščev prijatelj, se oprašta od Bosne, i slika taj prelepi svet koji proždire mržnja. Mržnja je osnovni i dominantan značenjski motiv ovog dela, i to mržnja kao fenomen, koja junaka tera od Bosne, zemlje u kojoj je rođen, a da pritom nadrasta mržnju vezanu za jedan geografsko-istorijski ambijent, i javlja se zapravo kao konstanta ljudske egzistencije. Jer, bežeći od "bosanske" mržnje, piščev prijatelj će mnogo kasnije završiti kao žrtva neke sasvim "druge" besmislene mržnje, kojih je naš svet pun.

Tekst Ivo Andrić, glumi Mirsad Tuka, režija Slavenko Saletović, urednik Jelica Zupanc, urednik i dramaturg Mirjana Lazić.
7ky83ex88lu.png
screen.png
0FdLVCx.jpg
Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Poslednja izmena:
Top