Šta je novo?

Pinera: CG preti "grčki scenario"

  • Začetnik teme sendi
  • Datum pokretanja
sendi

sendi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]Pinera: CG preti "grčki scenario"
[/h] Izvor: B92, TanjugPodgorica -- Tvorac čileanskog penzionog sistema Hose Pinera tvrdi da Crna Gora mora odmah da počne reformu penzionog sistema, ukoliko ne želi da se dogodi "grčki scenario".On je rekao da je reforma neophodna s obzirom na postojanje velikog broja penzionera u odnosu na broj zaposlenih.
Pinera, čiji je reformisani penzioni sistem primenjen u velikom broju zemalja, kazao je da zemlju sa oko 120.000 penzionera, gde je u stalnom radnom odnosu svega nešto više od 200.000 građana, u budućnosti očekuju veliki poblemi.
Pošto je nefinansirani sistem (ne postoji dovoljna akumulacija novca za isplatu budućih penzija), a pošto je odnos radnika prema penzionerima na izuzetno niskom nivou, to će usloviti rast deficita, koji će morati da finansira vlada.

"To je upravo problem grčkog penzionog sistema koji je u velikom pomogao bankrot te zemlje", kazao je Pinera.

Čileanski model koji je usvojen, delimično ili potpuno, u 28 zemalja sveta, mogao bi uspešno da se primeni i u Crnoj Gori. Pinera smatra da bi, primenom ovog modela, koristi imali i radnici i država.

Radnicima treba dati mogućnost da biraju između slanja svojih obaveznih doprinosa državnom sistemu ili da štede svoj novac u svom ličnom penzionom fondu, tako da mogu da sami skupljaju novac za finansiranje svoje penzije kada ostare, smatra Pinera.

Prema njegovim rečima, ovaj model proizvodi odlične rezultate za 30 godina, kako na radnike, tako i na privredu zemlje.

 
Top