Pilotske naočare Amelije Erhart

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Pilotske naočare Amelije Erhart

Izvor: AP, Tanjug

Okland, Kalifornija -- Pilotske naočare i fotografije avijatičarke Amelije Erhart (Amelia Earhardt) prodate su na aukciji u Oklandu, Kalifornija, za oko 31.000 dolara.

11895093284e6deee419bae754226139_220x275.jpg

Fotografija i naočare s polomljenim staklom Amelije Erhart (AP/Beta)

Portparolka aukcijske kuće „Klars” (Clars Auction Gallery), gde je održana aukcija, izjavila je da naočare potiču iz 1920-ih godina, i da imaju polomljeno levo staklo. Postignuta je cena od 17.775 dolara. Ove naočare je posedovala Barbara Inglhard (Barbara Englehardt), koja ih je dobila na poklon od prijatelja pre 20 godina.
Pored naočara, na aukciji su prodate i 24 fotografije koje je snimila ili na kojima je Amelija Erhart, uz ukupnu cenu od 13.509 dolara (US$ 1 = 74,8691 RSD).

Na fotografijama se Erhartova priprema za let oko sveta, na koji je poletela 17. marta 1937. godine. Fotografije su otkrivene zajedno sa pilotskim naočarima tipa „Luksor” (Luxor), koje nosila 1921. godine, kada su ona i njena instruktorka letenja Neta Snuk preživele lakšu nesreću. Tada je puklo levo staklo na naočarima, koje je Neta Snuk poklonila svojoj ćerki Dajan Braun. Fotografije i naočare su posle 40 godina čuvanja bile skoro bačene u smeće. Kako objašnjava Dajan Braun: „Mislila sam da su to samo neke stare novine, i da mi ne trebaju. Ipak, nešto mi je govorilo da ih ne bacam. Ne znam šta me je teralo da ih čuvam, kao da mi je govorilo: ‘izvadi ti njih iz kese’.”

Tada je odsutala, ali je ponovo pokušala nekoliko meseci kasnije, i tada je nestala u srednjem Pacifiku.

Amelija Erhart je američki pilot i prva žena koja je preletela Atlantski okean. Ona je 1935. godine sama preletela i razdaljinu od Havaja do Kalifornije za 18 časova i 16 minuta.

Još uvek nije rešen tajanstveni nestanak ove avijatičarke, koji se dogodio 2. jula 1937. u pokušaju sletanja na ostrvo Houland, na sred Pacifičkog okeana.

Natrag