Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.057
PILOTI
(Beograd)

piloti.jpg

Septembra 1980. godine od muzičara koji su činili sastav Kako (najveći uspeh nastup na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA 1979. godine) nastali su Piloti. Prvu postavu činili su Zoran Lesendrić Kiki (gitara i vokal), Dragan Andrić Andra (bas), Goran Bogićević (gitara) i Nenad Atanasijević (ex Butik), bubnjevi. Početkom 1981. godine učestvuju na koncertima u Zagrebu, u okviru manifestacije "Pozdrav iz Beograda". Maja iste godine su na omladinskom festivalu u Subotici, ali ih nema u finalu, jer je Bogićević morao da se vrati u Beograd da bi popravio ocene u školi.

Čestim klupskim nastupima i komunikativnim, mod orijentisanim pesmama upakovanim u tada moderan ska ritam, brzo osvajaju publiku tako da im debi LP izlazi već septembra 1981. godine. Kiki se potpisuje kao kompletan autor materijala (sem tri teksta), a produkciju radi Dragan Jovanović (Generacija 5). Pesme "Ne veruj u idole", "Svi smo mi ponekad anđeli", "Diploma" i "Novo odelo" obezbeđuju im jaku medijsku aktivnost. Zahvaljujući kompenzacionim poslovima PGP RTB-a, ploča se pojavljuje u Sovjetskom Savezu i Čehoslovačkoj. Juna 1982. godine objavljuju drugi LP "Dvadeset godina" koji je producirao Saša Habić, ali ne postižu prethodni uspeh.

Budući da je Bogićević otišao u JNA, a Atanasijević napustio grupu i muziku, na promocione koncerte kreću u promenjenoj postavi. Za novog bubnjara prvo je planiran Dragoljub Ðuričić, ali je grupi pristupio bubnjar Zoran Obradović Cera (ex Artisti i modeli). Već u decembru 1982. godine u studiju Enca Lesića pristupaju snimaju treće ploče "Zvuci civilizacije" na koji troše više od šesto sati. Poslednje numere Kiki je otpevao pred odlazak u JNA. Odmah za njim, isto novo odelo obukli su Andra i Cera, tako da ta ploča nikada nije objavljena. Novu fazu Piloti su započeli tek u jesen 1984. godine. Sa Kikijem, Goranom i Cerom grupu su obnovili braća Grujić, Dejan za basom i Darko za klavijaturama. Njih dvojica su pre toga bili u grupi Braća. Početkom 1985. godine nastupaju na kolektivnim i humanitarnim koncertima, a često su svirali u Sloveniji. Zanimljivo je da su tokom te godine, iako bez ploče, odsvirali pedeset sedam koncerata, učestvovali na YU rock misiji i zagrebačkoj varijanti Band Aida, dok se demo snimak pesme "Kada sanjamo" često vrteo na radio programima. U leto 1986. godine snimaju LP sa producentom Dušanom Petrovićem Šanetom. Međutim, krajem novembra Kiki raspušta grupu, zadržavši samo Ceru. Novi članovi postaju gitarista Safet Petrovac Saja i Miško Plavi (ex Via Talas, D Boys, Fantazija), lako gitarista. Miško je u početku u grupi svirao bas. Ploča "Kao ptica na mom dlanu" izlazi juna 1987. godine i njom formulišu novi pop orijentisan pravac koji im donosi veliku popularnost. Pretežno ljubavne pesme "Kada sanjamo", "Rekla je da u mojoj glavi čuje gitare i bubnjeve", "Iza oblaka", sigurno nisu bile razlog za incident koji se zbio na splitskoj rivi 3.jula 1987. godine. Piloti su nastupili posle grupe Osmi putnik, publika je počela da ih gađa i jedna boca je pogodila Kikija u glavu. Koncert je prekinut, a Kiki poslat u bolnicu.

U to vreme, Kikijeve pesme snimaju i drugi izvođači "Kolačići" su se našli na solo ploči Marine Perazić, "Dolazi tiho" hit je za Dejana Cukića, "Barakuda" i "Arija" za Viktoriju, a "Spavaju li oči nebeske" za Zdravka Čolića. Juna 1988. godine Piloti objavljuju LP "Osmeh letnje noći" na kome su gostovali Saša Lokner, a Bane Lesendrić (Kikijev brat) i Viktorija su pevali prateće vokale. Posle te ploče grupu napušta Saja, pa Miško Plavi prelazi na gitaru i klavijature, dok bas svira Bane Lesendrić. LP "Neka te Bog čuva za mene" producirali su sami, a kao gosti pojavljuju se Goran Bregović, Laza Ristovski, Jova Maljoković i Vlada Negovanović. Prateće vokale pevali su Jelena Galonić i Darko Grujić. Godine 1991. objavljuju kompilacijski LP "Najveći hitovi" na kome je većina materijala iz druge faze karijere, Na retrospek-tivnoj večeri Beogradskog proleća 91. izvode obradu "Devojko mala", Darka Kraljića i taj snimak je uvršćen na festivalskoj ploči "Beograde" (PGP RTB 1991.).

Od 1993, godine Kiki radi kao kompozitor i producent za grčki ogranak diskografske kuće Polvgram. Sa Lazom Ristovskim, koji je jedno vreme bio stalni član Pilota, rade pesme za filmove "Zaboravljeni" i "Pun mesec nad Beogradom" koje se pojavljuju na CD-u "Zaboravljeni". Sa Srđanom Šaperom i Nebojšom Krstićem, Kiki je u okviru Dobrovoljnog pevačkog društva snimio CD "Nedelja na duhove" (Eastfield Music 1995), komponovao muziku za deo pesama, a bavio se produkcijom i aranžmanima. Aprila 1996. godine u Atini Kiki i Miško rade CD "Na putu sa trubama" grčkom pevaču Miciasu Manolisu (Michias Manolis). Materijal su obrade pesama Pilota, Miško je svirao harmoniku, klavir, bas, udaraljke i bavio se produkcijom.

Posle duge pauze, novembra 1996. godine Piloti objavljuju ploču "Dan koji prolazi zauvek", Autor tekstova je Kiki, a muziku je radio sa bubnjarem Zoranom Babovićem Babonjom (ex Kako, Zana). Ploču su producirali Igor Borojević i Kiki. Uz stare članove u grupi su još: basista Nenad Stefanović (sa njima od 1993. godine), Nenad Jelić, udaraljke, vokal i Ana Popović, slide gitara. Na snimanju su gostovali Dejan Cukić (vokal u "Lud za njom"), klavijaturista Slobodan Marković i gudački kvartet Igora Popovića.

Za film "Electra", grčkog reditelja Žorža Kokojanisa, Kiki je krajem 1996. godine radio deo muzike kao i za film "Balkanska pravila" Darka Bajića Leta 1997. godine za grčku pevačicu Alkisti Protopsalti komponovao je i producirao pesme za novu ploču. Tekstove je napisala Kikijeva stalna saradnica u Grčkoj, Lina Nikolakopulu. U isto vreme izlazi kompilacijski CD "Ne veruj u idole" na kome je izbor od osamnaest pesama sa prvih pet ploča Pilota.

Krajem 1997. godine Piloti su privremeno prestali sa radom.

Diskografija

Albumi:
"Piloti" (PGP RTB 1981.)
"Dvadeset godina" (PGP RTB 1982.)
"Kao ptica na mom dlanu" (PGP RTB 1987.)
"Osmeh letnje noći" (PGP RTB 1988.)
"Neka te Bog čuva za mene" (PGP RTB 1990.)
"Najveći hitovi" (PGP RTB 1991. kompilacija)
"Zaboravljeni" (Komuna 1993.)
"Dan koji prolazi zauvek" (Komuna 1996.)
"Ne veruj u idole" (Bread Ventures Records 1997. kompilacija)

Izvor: Džuboks


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.695
Hvala Sendi, nestalo zahvalnica.Hvala što ste mi ostavile najdražu pjesmu.


 
Poslednja izmena od urednika:
Top