Šta je novo?

Piktus gekon (Paroedura pictus)

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.107
Piktus gekon (Paroedura pictus):info:


Porodica : Gekkonidae

Rod : Paroedura

Poreklo : Obalski deo Južnog Madagaskar.

Stanište : Suvlji priobalni deo .

Terarijum : Minimalne dimenzije za jednog odraslog gekona je d30 x š30 x v20cm, manji se mogu smestiti u manje terarijume dok ih ne prerastu. Za par su minimalne dimenzije d50 x š30 x v25cm. Obavezno staviti neku vrstu skloništa u terarijum. Ako držite više gekona zajedno staviti i više skloništa. U tu svrhu možete korstiti razne plasticne kutije, slagati kamenje ili grane i panjeve. Obavezno jedno od skloništa držati konstantno vlažno kako bi olakšali gekonu presvlacenje.

Podloga : Može se koristiti treset, mešavina treseta i peska ili papir. Za mlade gekone bih preporucio papir, jer se lako cisti i možete lako da kontrolišete kako gekon vrši nuždu i koliko jede. Kasnije ga možete prebaciti na neku drugu vrstu podloge. Ja bih vam preporucio mešavinu peska i kokosovog treseta radi prirodnijeg izgleda.

Temperatura : Trebalo bi napraviti temperaturni gradijent, tako što cete zagrevati samo jedan deo terarijuma, bilo sijalicom ili kabl grejacem. Tu bi temperatura trebala da bude 30 - 35 stepeni a nocu može da padne na sobnu temperaturu cak i nešto ispod 20 stepeni.

Vlažnost vazduha : Treba održavati vlažnom podlogu u jednom od skloništa u toplijem delu terarijuma. Inace nije potrebno prskati terarijum draslim gekonima. Mladima je potrebno održavanja više vlage, jer se dosta cesto presvlace. Tada možete prskati podlogu na svakih nekoliko dana.

Voda : Mora imati uvek dostupnu posudu sa vodom.

Ishrana : Tenebrija(Tenebrio molitor),fobasi(Zoophobas morio),leteralisi(Blatta lateralis),dubije(Blaptica dubia),cvrcci(Gryllus assimilis)...Hraniti ih nekoliko puta nedeljno koliko god mogu da pojedu, kada su mladi hraniti svaki ili svaki drugi dan, koliko god jedu, za mlade je to oko 7-8 tenebrija ili nekoliko žohara ili cvrcaka. Odrasli mogu rede da se hrane, jer su vec razvijeni dovoljno da izdrže duže bez hrane.

Velicina : Do 12-13cm

Ponašanje : Nemiran gekon, veoma plašljiv dok je mlad, ali se vremenom može navici na povremeno vadenje u ruke. Ako bi da držite zajedno više komada, morate da imate na umu da mužjaci ne smeju da se drže zajedno jer ce neki od njih da strada, ženke dolaze u obzir ali samo slicne velicine. Kada ih spojite zajedno, obavezno pratite da li se slažu i da li obe jedu normalno, jer se cesto može desiti da neka bude dominantnija pa da drugoj neda da jede. Naravno da se mogu držati i u parovima a i u „haremu“ jedan mužjak i više ženki, ali se tada spremite na jaja, koja cete nalaziti.

 
G

gagibog

Član
Učlanjen(a)
23.06.2010
Poruka
1
da li neko zna gde moze da se kupi ovaj guster? bas mi se dopada... :)
 
Top