Šta je novo?

Piće i cigarete uz ličnu kartu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Beograd 11. 05. 2010
Press

Piće i cigarete uz ličnu kartu


Prodavci cigareta i alkoholnih pića od juna će moći da legitimišu svoje mlađe mušterije ukoliko posumnjaju da su maloletni. Kazne za trgovce po novom zakonu biće oštre i iznosiće i do dva miliona dinara.

t.jpg


Ministarstvo trgovine i usluga najavilo je da će od juna svi prodavci cigareta i alkoholnih pića moći da legitimišu svoje mlađe mušterije ukoliko posumnjaju da su maloletni, jer ih u suprotnom čekaju kazne i do dva miliona dinara! Stari zakon iz 2005. godine bio je nedorečen i kontradiktoran, pa do danas nadležne inspekcije nisu napisale nijednu prijavu za ovakav prekršaj.

Novim zakonom o trgovini i zaštiti potrošača, koji bi trebalo da stupi na snagu polovinom godine, pomera se starosna granica za prodaju alkoholnih pića sa 16 na 18 godina i uvode se drastične kazne za pravna lica koja učine ovaj prekršaj.


Formirati Timove za kontrolu
U Skupštini grada pozdravljaju inicijativu da se predlog novog zakona o zaštiti potrošača uputi konačno u skupštinsku proceduru.
- Voleli bismo da se sve odvijalo brže, ali najvažnije je da se donesu zakonska rešenja koja će onemogućiti prodaju ili točenje alkohola maloletnicima, kao i prodaju cigareta mlađima od 18 godina. Očekujemo, naravno, da se formiraju posebni timovi ljudi koji će vršiti kontrole da li se poštuje zakon, kako u Beogradu tako i drugim gradovima u Srbiji. Verujemo da će ove konkretne mere, uz udaljavanje kockarnica od škola imati efekat na ponašanje naše dece, te da će scene tuča, lomljenja autobusa, pucnjava i slične stvari i zbog ovoga biti prošlost na našim ulicama - navode za Press u Skupštini grada.


Može i vozačka
- Novčanom kaznom u iznosu od 400.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako proda, posluži ili pokloni maloletnicima alkoholno piće ili cigarete. Takođe, u slučaju sumnje, trgovac je dužan da proveri da li je potrošač stariji od 18 godina, tako što će zatražiti na uvid važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu - rekli su za Press u Ministarstvu trgovine i usluga.
Inače, gradonačelnik Dragan Đilas je sa ministrom trgovine i usluga Slobodanom Milosavljevićem još početkom novembra potpisao Inicijativu za pojačanu kontrolu prodaje alkoholnih pića i cigareta maloletnicima. Ministar je tada najavio da će predlog novog rigoroznijeg zakona o zaštiti potrošača uputiti u skupštinsku proceduru već do kraja 2009. godine, što ipak nije učinjeno.
Ovu akciju je tada, svojim potpisom na Inicijativu, podržalo i 11 velikih lanaca maloprodajnih objekata, ali osim okačenih obaveštenja u prodavnicama koje ukazuju da je ova trgovina zabranjena, ništa konkretno nije urađeno. Međutim, turistička inspekcija, koja kontroliše ugostiteljske objekte, nije napisala nijednu prijavu za neovlašćenu prodaju alkoholnih pića, kao ni tržišna, koja je nadležna za ovu kontrolu u maloprodajnim objektima.
Kako bi proverila kako sve funkcioniše na terenu, ekipa Pressa „angažovala" je juče maloletnika koji je bez problema kupio alkohol i cigarete na nekoliko mesta u gradu, ali mu, naravno, nismo dozvolili da ih konzumira.


Stvar procene

U nezvaničnom razgovoru sa trgovcima, od kojih su neki i potpisnici ove Inicijative, požalili su nam se da im je trenutno najveći problem što u pojedinim slučajevima prodavac ne može sa sigurnošću da proceni da li je neka mlađa osoba punoletna, dok, s druge strane, nemaju ovlašćenja da ih legitimišu.
- Sugerisali smo našim prodavcima da ljubazno zamole mušteriju da im pokaže ličnu kartu ukoliko posumnjaju da su maloletni. Međutim, mi do sada nismo imali zakonske mehanizme koji bi nam omogućili da proverimo da li je neka mlađa osoba punoletna. Sve je na slobodnoj proceni prodavca, ili dobre volje kupca da pruži ličnu kartu na uvid - kažu trgovci.


N. RESANOVIĆ

 
Top