Petoro uhapšenih zbog eksplozije

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.301
Beograd -- Sedam radnika "Prvog partizana" ugušilo se ugljen monoksidom. Uzrok eksplozije je ljudska greška zbog čega je uhapšeno petoro radnika, kaže Ivica Dačić.

7152236524aa195f96e76d888311822_extreme.jpg
Ivica Dačić obilazi mesto nesreće (MUP) Eksploziju u fabrici "Prvi partizan" iz Užica izazvalo je nepropisno rukovanje barutom, pokazala je istraga. Policija je uhapsila petoro radnika te fabrike pod sumnjom da su odgovorni za eksploziju. Rezultati istrage pokazali su da je gušenje ugljen monoksidom uzrok smrti radnika. Istraga nije završena, kaže za B92 ministar policije Ivica Dačić.

Serija ekspolizija u četvrtak uveče u “Prvom partizanu” dogodila se u skladištu baruta, zbog toga što se petoro zaposlenih koji su uhapšeni, nije pridržavalo strogih bezbednosnih pravila, pokazala je istraga MUP-a Srbije.

“Ustanovilo se da nisu poštovane procedure za rukovanjem ili manipulacijom barutai oni ljudi koji su za to odgovorni, oni koji su radili na licu mesta, su očigledno načinili grešku koja je uzrokovala tako teške posledice”, navodi ministar Dačić.

“Biće ispitani i ostali u tom lancu komandovanja i uopšte funkcionisanja u preduzeću. Očigledno je da nisu poštovane mere zaštite na radu i da nisu poštovane procedure rukovanja barutom, što je dovelo do ovako teške tragedije”, kaže on.


Tužilaštvo traži istragu
Tužilaštvo će zahtevati sprovođenje istrage protiv petoro zaposlenih u pogonima namenske proizvodnje preduzeća “Prvi partizan” iz Užica, pošto je u saradnji sa policijom utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti, izjavio je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.
Zorić je dodao da će osumnjičeni kojima je određeno zardžavanje do 48 sati sutra biti izvedeni na saslušanje pred istražnog sudiju.

Nastradali radnici “Prvog partizana”, koji su radili u pogonu u kome se zrno puni barutom nisu odgovoni za eksploziju, kaže ministar Dačić i dodaje da je istraga potvrdila da su se ugušili.

“Ono što je definitivno utvrđeno obdukcijom tela nastradalih je da niko od njih nije poginuo od nekih povreda, nego je smrt nastupila gušenjem ugljen monoksidom. Oni su bili u drugom delu fabrike”, objašnjava Dačić.

“Ja ovo naravno govorim sa velikom dozom ostavljene rezerve da bi u daljoj istrazi možda mogli da se pojave neki novi momenti, ali u svakom slučaju sa velikom dozom sigurnosti se može reći da je ljudski faktor doprineo gubitku ovih života”, kaže on.

Dačić kaže da se istraga o nesreći u užičkoj fabrici oružja i municije nastavlja radi utvrđivanja eventualne odgovornosti drugih zaposlenih i rukovodstva preduzeća i rasvetljavanja svih okolnosti koje su izazvale eksploziju.

Ministar unutrašnjih poslova je juče gostujući u vestima B92 rekao da je samo zahvaljujući brzoj intervenciji specijalizovanih ekipa na terenu sprečena još veća tragedija.

“U tom trenutku, u fabrici je bilo oko 100 ljudi. Sprečeno je da tragedija bude još veća, jer je eksplozija mogla izazvati vatru da se dalje proširi na magacin gotovih proizvoda. Intervencijom bezbednosih službi fabrike, kao i 50 vatrogasaca, sprečena je katastrofa još većih razmera”, rekao je on.

Na pitanje da li postoji osnova za sumnju da se radi o diverziji, Dačić je kazao da "nema nikakvih osnova da je u pitanju diverzija i da je ta mogućnost apsolutno otklonjena".

U nesreći u fabrici "Prvi partizan" poginulo je sedmoro radnika, dok je njih 14 lakše povređeno. Poginuli su Svetlana Đurić, Jasmina Ostojić, Gordana Đokić, Biljana Luković, Vidojka Terzić, Dragan Milovanović i Jelena Lončarević.

Zbog pogibije sedmoro radnika u eksploziji u fabrici "Prvi partizan" u Užicu, Vlada je današnji dan proglasila danom žalosti u Srbiji, a u Užicu je juče počela trodnevna žalost koju je proglasilo Gradsko veće.Izvor:
B92 - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije
 
Top