Šta je novo?

Petorica se udavila za četiri dana!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
BEOGRAD 15. 06. 2010
PRESS

Petorica se udavila za četiri dana!


Na kupalištima u Srbiji od četvrtka do nedelje udavila se petorica mladića starih između 14 i 20 godina. Spasioci apeluju na lokalne vlasti da preduzmu hitne mere

davljenje-1.jpg


Nesreća na Ibru...
Luka L. (14) se udavio u petak predveče, njegovo telo nađeno dva dana kasnije

Za četiri dana na kupalištima širom Srbije udavila su se čak petorica mladića! Poslednja žrtva, šesnaestogodišnji B. P. iz Brzana kraj Batočine, udavio se na malom veštačkom jezeru u nedelju posle podne. Udruženje spasilaca na vodi Srbije apeluje na nadležne vlasti da se preduzmu hitne mere radi sprečavanja nesrećnih slučajeva u rekama i jezerima u Srbiji.a

Saveti spasilaca

- Ne skakati i ne ulaziti naglo u vodu
- Ne ulaziti u vodu pijan ili nakon obilnih obroka
- Ne udaljavati se previše od obale
- Neplivači treba da budu blizu spasilaca i da im se obavezno jave pre ulaska u vodu.
- Roditelji treba neprekidno da nadgledaju dete dok je u vodi
- Ako je druga osoba u opasnosti dobacite joj pogodan predmet (loptu, gumu i slično). Nikada ne prilazite osobi koja se panično utapa i nikada joj ne pružajte ruku, već neki predmet koji može da uhvati
- Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas vir okrene dva tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu kretanja vira
- Oprez ako koristite vazdušni dušek i druga „pomagala" na vodi
- Ako naiđete na travu, ne paničite, već nastavite da plivate leđnim stilom bez naglih pokreta. Ako se ipak upetljate ne pokušavajte da se oslobodite na silu već smireno i lagano skinite travu rukom
- Ne ulazite u vodu ako su na spasilačkim kulama istaknute crvene zastavice


Poslednja tragedija na kupalištima dogodila se u nedelju u 18.30 časova u Brzanu, na lokalnom veštačkom jezercetu, u iskopini za pesak kraj Morave. B. P., neplivač, utopio se naočigled rođene sestre kada je skliznuo sa stene i upao u vodu! Njegovo telo pronađeno je u ponedeljak oko podneva.

Plašio se vode

Komšije preminulog mladića kažu da se plašio vode.
- Otišao je tamo sa sestrom i zetom. Nije se ni kupao, samo je sedeo na obali sa nogama u vodi. Verovatno je skliznuo sa stene na kojoj je sedeo i pao u jezerce. Voda je na metar-dva od obale dubine do kolena, ali je posle toga jako duboka i ledena. Dete je potonulo istog časa. Za njim je odmah skočilo šest plivača, ali uzalud. Bio je mirno i povučeno dete, kao devojka... Umro je tačno mesec dana pre šesnaestog rođendana - kaže komšinica dečaka.
Inače, jezerce u Brzanu nastalo je nakon iskopavanja peska i dugačko je oko 10, 15 metara, i svake godine puno je plivača.
Pre ove nesreće na kupalištima su nastradala još četvorica mladića. Njih dvojica, od četrnaest i sedamnaest godina, udavila su se u Dunavu, jedan četrnaestogodišnjak se utopio u Ibru, a dvadesetogodišnjak u Nišavi.
U Udruženju spasilaca na vodi Srbije kažu da postoje dva osnovna razloga alarmantnog stanja na kupalištima.
- Nizak stepen svesti kupača o opasnostima u vodi je glavni razlog utapanja na kupalištima u Srbiji, a drugi razlog je nizak nivo odgovornosti onih koji upravljaju kupalištima - kažu u Udruženju spasilaca, i ističu da se zbog ovakve situacije svake godine utopi nekoliko desetina ljudi.

Nikako pijani u vodu

Spasioci apeluju na kupače da se pridržavaju nekih osnovnih pravila prilikom ulaska u vodu.
- Do utapanja najčešće dolazi jer kupači nepripremljeni skaču u vodu. Osnovno pravilo je da se ne ulazi naglo u vodu. Kupači prvo treba da pokvase skočne zglobove, zglobove na šakama, potiljačni deo vrata i deo grudi oko srca. Ako ne poznaju dno nikako ne treba da skaču u vodu - navode spasioci.
Ranijih godina dogodilo se više tragedija jer su mladići pijani ulazili u vodu što je, kako kažu spasioci, „fatalna kombinacija".

davljenje-2.jpg


Očaj...
Otac i deda Bobana Sokolovića na mestu na kojem se on udavio

- Kupači ne treba da ulaze pijani u vodu, a treba i da vode računa da ne ulaze u vodu odmah nakon obroka. Takođe, kupači ne bi trebalo da se udaljavaju od obale i van mesta obeleženih za kupače, jer postoji opasnost i od motornih čamaca i skutera. Neplivači bi trebalo da se kupaju u blizini spasilaca i da ih svaki put obaveštavaju kada ulaze u vodu - kažu spasioci, i savetuju da u slučaju opasnosti ne treba paničiti već ostati smiren, podići ruku i tražiti pomoć. Oni posebno apeluju na kupače da izbegavaju noćno kupanje i da se kupaju samo na obeleženim kupalištima.Podsetimo, u četvrtak 10. juna u popodnevnim satima, na neuređenoj plaži na Dunavu u mestu Kusjak kod Negotina, srednjoškolac Boban Sokolović (17) skočio je u reku i utopio se. Nesrećni mladić je na samo nekoliko metara od obale propao u mulj i travu i udavio se. Dan kasnije dogodile su se dve tragedije. Najpre se u Kraljevu, u večernjim satima, na plaži „Siđi do reke"udavio osnovac Luka L. (14). Nekoliko sati kasnije u Pirotu utopio se B. Dž. (20), koji je upao u nabujalu Nišavu dok se vraćao kući iz grada.

davljenje-3.jpg


B. Dž. (20) JE UPAO U REKU KADA SE VRAĆAO IZ GRADA...
Nišava u Pirotu

Davljenje u DunavuU Dunavu kod Kladova, u subotu se udavio još jedan četrnaestogodišnjak. Osnovac Marko Tanasić iz sela Davidovac pokušao je da dopliva do čamca u kom su bili njegovi drugovi, a koji se nalazio samo desetak metara od neuređene plaže. Međutim, mladić je iznenada potonuo i utopio se.

(M. S. - M. R.)

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.910
Ma uvek ih se najviše udavi početkom leta, dok još ne počne sezona kupanja, kupališta zvanično ne rade, nema spasilaca. Samo kod nas na Adi svake godine već u maju nastrada bar dvoje-troje.
Kad krene sezona, uvek ima nekoga, što spasilaca što dobrih plivača, pa je i rizik manji.
 
Top