Šta je novo?

Petar iskenderov: Zašto je pregovore za Kosovo pokrila magla

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512

PETAR ISKENDEROV: ZAŠTO JE PREGOVORE ZA KOSOVO POKRILA MAGLA
Glas Rusije četvrtak, 23 decembar 2010 20:37

isk2312article.jpg

Ni EU ni UN sada baš i ne žele da uzimaju na sebe bilo kakve obaveze u odnosu na vladu Hašima Tačija


P
redsednik Srbije Boris Tadić je potvrdio zainteresovanost za pregovore sa vlastima Kosova i čak izjavio da je spreman da se sastane sa vršiocem dužnosti premijera Kosova Hašimom Tačijem. Sa svoje strane, Tači nema ništa protiv da se sastane sa Tadićem. Ipak, upravo sada pregovori Prištine i Beograda najmanje su verovatni.

Izjave Borisa Tadića i Hašima Tačija imaju pre svega propagandističke ciljeve i adresovane su na međunarodnu zajednicu. U uslovima skandala oko izveštaja eksperta Saveta Evrope Dika Martija o umešanosti kosovskog premijera u trgovini ljudskim organima i drugim teškim zločinima - govoriti o susretu Tadića i Tačija je moguće samo kao hipoteza. I ne radi se samo o tome da za Beograd Tači ostaje ratni zločinac, a zaključci izveštaja Martija to samo potvrđuju. Glavno je da bi predviđeni pregovori trebalo da prođu pod nadzorom EU i pri aktivnom učešću UN. A ove institucije sada baš ne žele da uzimaju na sebe bilo kakve obaveze u odnosu na vladu Tačija. Pa i u samoj Prištini se nastavljaju nategnute kosultacije za formiranje novog kabineta - i zato je još nejasnije ko će i sa kakvim punomoćjem početi dijalog u ime Kosova.

SUMNJE PREMA SRBIMA
Ali, ako Hašim Tači izjavljuje da je spreman za pregovore samo da bi se pokazao fin, stavove Srbije određuju druge okolnosti. Za Beograd je sad važno da naglasi da je u potpunosti spreman da se potčini zaključcima Saveta Evrope i drugih organizacija koje nastavljaju da istražuju zločine kosovskih separatista, a sam da se drži na rastojanju - kako se ne bi dobio utisak da se preko skandala sveti Prištini. Jer, po tradiciji, na Zapadu se sa nepoverenjem odnose prema svim optužbama koje mogu da se čuju iz glavnog grada Srbije i smatraju se politički angažovanim. A zaključci PSSE, koje podržavaju ne samo Srbija i Rusija već i ključne zapadnoevropske države - to je skroz druga stvar.

Još jedan momenat nam ne daje da optimistički ocenimo perspektive pregovora Beograda i Prištine - to je nejasan i protivrečan dnevni red. Obe strane govore da treba početi od konkretnih pitanja - to su povratak izbeglica, borba protiv kriminala, socijalno-ekonomski problemi. Ipak diskusije o ovim pitanjima će ponovo i neizbežno dovesti strane do problema statusa Kosova. „Nije jasno i šta da se radi sa kosovskim Srbima koji ne priznaju vlast Prištine, poštuju Ustav Srbije i sopstvene organe samouprave", rekao je „Glasu Rusije" ekspert za Balkan Instituta slavistike RAN Aleksandar Karasjov. On smatra da se za sada ne vidi na koji način će međunarodna zajednica izaći na kraj sa navedenim problemima i organizovati dijalog:


OTVARANJE OČIJU
To je veoma težak zadatak, zato što Srbi ne priznaju nezavisnost Kosova, a administracija Prištine na svaki način pokušava da natera srpsku manjinu da prizna kosovsku nezavisnost. Lideri kosovskih Srba su već okrivili vlasti Beograda za preteranu popustljivost albanskoj strani i rukovodstvu EU i izjavili da se pregovori ne mogu voditi, a da se oni ni o čemu ne pitaju.

A predsednik komiteta ruske Državne dume za međunarodne poslove Konstantin Kosačov smatra da međunarodnoj zajednici sada jednostavno nije do pregovora. Jer zaključci Dika Marti pokreću ozbiljna pitanja za mnoge zemlje:

„Nadam se da će se o izveštaju gospodina Martija raspravljati ne samo u PSSE već i u nacionalnim parlamentima zemalja koje su zatvorenim očima podržale nezavisnost Kosova, ne čekajući ni na odgovarajuće istrage ni obezbeđenja uslova za minimalna ljudska prava. Pre svega ja govorim o srpkoj nacionalnoj manjini."

Tako da je sada ukaljana reputacija ne samo albanskih vlasti na Kosovu već i onih pod čijim će se okriljem voditi dijalog. Izlazak iz ove skandalozne situacije je za sada u gustoj geopolitičkoj magli.


 
Top