Šta je novo?
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Peta Wilson

peta-wilson-6-30-08.jpg
Peta Wilson rođena je 18. studenog 1970. godine. Ime je dobila po miss Australije iz 1970. godine. Da se rodila kao muško nosila bi ime Pedro, pa tvrdi kako je sretna zbog toga što je žensko. Kćerka je pripadnika specijalnih jedinica australske vojske Darcy Wilsona i ugostiteljske radnice Karlene White. Peta ima i brata Roba koji je zaposlen kao vozač kamiona u australskoj vojsci. Iako je rođena u Sydneyu njeni su selili desetak puta. Ipak je veći dio djetinstva provela na Papua Novoj Gvineji bez prednosti moderne civilizacije kao što su televizija ili radio. Još u najranijoj mladosti pokazivala je izrazitu sklonost ka fizičkim aktivnostima. Tako je u srednjoj školi postala najmlađa najbolja igračica (best player) australske reprezentacije u netballu (igra nalik košarci). No, bavila se i jedrenjem, odbojkom i atletikom.

Majka nije bila baš zadovoljna kćerkom koja nije bila dovoljno feminizirana po njenom mišljenju. Stoga je Petu upisala na tečaj na kojem je učila tzv. catwalk. Uvijek posebna Peta ni tu nije ostala nezapažena. Jedan modni agent pomislio je kako je Peta predodređena za menekenku. Tako je nekoliko narednih godina provela u Europi kao manekenka. Ipak 1991. godine Peta odustaje od manekenstva i seli se u Los Angeles kako bi se usredotočila na filmsku karijeru. Tu u Los Angelesu upoznala je filmskog redatelja Damiana Harrisa koji joj je pomogao u prvim koracima filmske glumice. Ona je učinila korak više pa se upisala na tečaj glume u The Actor's Circle Theater. Tu je odigrala i svoju prvu ulogu - Fool For Love. To joj je omogućil da prvo dobije manje uloge u nezavisnim filmovima (Losers). Ali i filmovima bogatije produkcije (One of Our Own) i seriji Strangerss u produckiji HBO televizijske kuće. Ova posljednja uloga pokrenula je, premda ona toga još nije bila svjesna, njenu karijeru u željenom smjeru. Slavu je stekla serijalom La Femme Nikita. No, umalo je "priča" završila drukčije. Godine 1996. Peta je već odlučila preseliti se u New York i upisati kazališni studij. Ali u zadnji tren prije odlaska iz Los Angelesa agetn ju je nagovorio da se prijavi na audiciju za novi tv serijal tvrtke USA Network koji je baziran na filmu Luca Bessona Nikita. Naravno bila je riječ o već spomenutom serijalu La Femme Nikita. Bez ikakvih očekivanja, nesigurna da li uopće želi biti glavni lik u Peta Wilson u akcijinekakvoj televizijskoj seriji Peta se pojavila na audiciji i između 200 kandidatkinja pokazala se kao najbolja. Ron Perth, tada predsjenik USA Networka i član komisije poslije je izjavio: Bila je sjajna. Znali smo da imamo zvijezdu. Kada se serijala počela prikazivati Peta je osvojila dvije nominacije za (ovo ostavljam u originalu) Best Perfomance by an Actress in a Continuing Leading Dramatic Role. Godine 1998. s dobitnicom Emmy nagrade Ellen Barklin glumila je u filmu Mercy.

U 2001. godini snima serijal A Girl Thing i glumi Sheilu Balkan, ženskog privatnog detektiva iz Santa Monice. Čak joj je, ukoliko dođe do snimanja Terminatora 3, ponuđeno da igra glavnu žensku ulogu. No, Peta se ne oslanja samo na filmsku karijeru. Tako sa svojim prijateljem Jasperom Sceatsom planira osnovati tvrtku Psychit koja bi trebala proizvoditi sunčane naočale, satove i tenisice. To neće biti prva tvrtka čiji je vlasnik biti Peta. Ona već posjeduje jednu tvrtku - SweetLips Prodctions. Nada se kako će joj profit ostvaren u toj tvrtki pomoći da ostvari svoj san - otvaranje jedinstvene škole za djecu koja odrastaju na ulici. Škola bi se trebala zvati baš kao i ranije spomenuta tvrtka - Psychit. Iako uspješna Peta Wilson živi sa svojom bakom u unajmljenom potkrovlju. Prema vlastitim riječima uživa u ronjenju, jahanju, plivanju, kriketu, slikanju i radu u vrtu premda zbog velikih obaveza ne smogne naći vremena za sve ranije spomenuto. Opsjednuta je oldtimer vozilima i za sada posjeduje tri oldtimera: Thunderbird iz 1957.; Chervolet Impalu iz 1958. godine i Dodge iz 1938. godine. Inače, u slobodno vrijeme - ovo će vas zasigurno iznenaditi - Peta Wilson popravlja stare automobile. Smatra seks zabavnim, a svoj izraženi seksipil na fotografijama komentira: Kada vas fotografiraju trebate misliti na seks, a ne na to da budete seksi. Onda ćete sigurno izgledati seksi i na fotografiji. Za svoje zemljake Australce tvrdi: Za australske muškarce predigra je nešto kao: "Jesi li budna?" Australci su Vikinzi modernog doba. To mi se sviđa. U budućnosti planira živjeti na svojih deset jutara zemlje, na australskoj obali, u svojoj maloj kućici popravljajući automobile, slikajući i čitajući scenarije za svoju producentsku tvrtku.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0933959/
 
Top