Šta je novo?

Peranović na saslušanju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Peranović na saslušanju


Izvor:
B92.net
U Visokom sudu u Šapcu u 14 sati počelo je saslušanje sveštenika Branislava Peranovića koji se sumnjiči da je metalnom šipkom ubio Nebojšu Zarupca (39).


2254455645020e7d330849184294075_orig.JPGPrethodno nezvanične informacije su govorile da se on brani ćutanjem. U međuvremenu, u medijima su se pojavili detalji obdukcije tela Nebojše Zarubice.
Rezultati su pokazali da je preminuo od gušenja nakon zadobijenih između 50 i sto udaraca.
Jedan od štićenika tog Centra eksluzivno za B92 kaže da Zarubica nije izašao iz Centra kako bi nabavio drogu, u šta je Peranović posumnjao i zbog toga počeo da ga tuče...

Nakon tragedije, sveštenik Branislav Peranović pozvao je policiju, koja ga je uhapsila. On je u pritvoru i nije želeo da se izjašnjava bez prisustva advokata.

"U pomoćnoj zgradi ga je sačekao, počeo da viče na njega jer je opet uzeo drogu. Besan je uzeo šipku i Zarupca, koji ima 52 krivične prijave, nekoliko puta udario po glavi. Pozvao je policiju i rekao da ima problema sa štićenikom", navodi "Blic" izjavu svog izvora bliskog istrazi.

Kako piše , u kampu Centra za odvikavanje od droge "Sretenje" nije pronađena droga, a neformalni centar, koji nema dozvolu ministarstva zdravlja za rad, ubrzo posle ubistva napustio je veliki broj štićenika.

"Novosti" dodaju da će nakon saslušanja biti objavljeni zvanični rezultati obdukcije, ali da je izvor blizak istrazi otkrio listu da "uzrok smrti Nebojše Zarupca (39) iz Valjeva bilo je gušenje u sopstvenom želudačnom sadržaju".

U današnjem izdanju "Pres" navodi da je Peranović jedan sat tukao Zarupca i navodi izjavu jednog od štićenika centra, koji tvrdi da je čuo jauke iz pomoćne kuće.

"Stigao sam u centar po podne, dežurni radnici su mi dali da jedem, pokazali mi sobu i dali da popijem sedativ. Zaspao sam čvrsto, a onda sam čuo stravičnu buku. Pitao sam cimera o čemu se radi, a on mi je rekao da tuku jednog štićenika. Gruvalo je sa svih strana od udaraca, slušao sam lomljavu i vapaje za pomoć. Onda je nastao muk, pa su se malo kasnije čule sirene Hitne pomoći i policije. Svi su se uznemirili, ali nismo smeli ni da pisnemo zbog straha", rekao je Ljubodrag Njagojev (25) za "Pres".

On je dodao da su štićenici za tragediju saznali tek ujutru, a da je veća grupa, u kojoj je bio i on, odmah napustila centar.

"Kurir" navodi je policija na mestu uviđaja videla na telu Zarupca i starije povrede, ali se još čeka da budu saopšteni zvanični rezultati obdukcije.

Nakon što je episkop bački Irinej rekao da i SPC snosi odgovornost za tragediju, episkop jegarski Porfirije je rekao da su za smrt štićenika krivi svi - i država i crkva.

Jedan od štićenika centra je za B92 rekao i da je mesečno svaki štićenik svoj boravak plaćao 350 evra, iako su hranu obezbeđivali radom na poljima. Nakon ubistva u Centru kod Loznice 50 štićenika odlučilo je da napusti taj Centar.


Peranoviću privremeno zabranjeno sveštenodejstvo


Episkop šabački Lavrentije od danas je "privremeno zabranio sveštenodejstvo" svešteniku Branislavu Peranoviću. "Zbog osnovane sumnje da je sveštenik Branislav Peranović počinio ubistvo, episkop šabački ga stavlja pod privremenu zabranu sveštenodejstva do okončanja krivičnog postupka", saopštila je Eparhija.

Kako je navedeno, vladika je zadužio Eparhijski crkveni sud da prati tok krivičnog postupka i preduzme odgovarajuće mere prema svojim ovlašćenjima.

 
Top