Šta je novo?

Pekinska patka - Diskografija

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.105
:info:Pekinška patka, je najvažniji, a vjerojatno i najbolji punk bend sa prostora bivše Jugoslavije, osnovan je 1978. u Novom Sadu. Što je karakteristično za njih? Ogroman nesrazmjer količine objavljenog materijala i utjecaja koji je ostao iza njih.
Idejni vođa Pekinške patke bio je Nebojša Čonkić - Čonta, u to vrijeme zaposlen kao profesor u jednoj novosadskoj srednjoj školi, što je (uz vrstu [COLOR=#018D25 ! important]muzike[/COLOR] koju su svirali) za tadašnje vlastodršce bio popriličan šok; te gitarista Sreten Kovačević – Srele (< Kafe Express < Trafo). Uz njih, band su činili bubnjar Pihler Laslo – Cila (< Kafe Express < Tanker) i Miloš Žurić - Žura, bas gitara.
Aktivni od samih početaka, dečki iz Pekinške patke svirali su gdje god su mogli. Debitirali su na Mašincu pred “rekordnih” četvoro slušatelja. Prve zapaženije nastupe imali su 1978. na novosadskom BOOM festivalu, gdje su nastupili uz riječke Parafe, a 1979. skoro odnose pobjedu na subotičkom festivalu. Te iste godine snimaju svoj prvi album, kultni - "Plitka poezija", koji izlazi 1980. za Jugoton, nakon što ih je većina izdavača u bivšoj Jugoslaviji odbila, što je bila sudbina zajednička većini tadašnjih punk izvođača.
Mada nisu bili jedni od prvih punk bendova na prostorima bivše Jugoslavije, njihov zvuk bio je u lokalnim, a moglo bi se reći i u širim muzičkim krugovima nešto potpuno novo i originalno. Pjesme su bile brze, poletne, sa zavidnom razinom energije, i neopisivom živošću koja je izbijala iz svake skladbe, počevši od njihovih antologjskih "Biti ružan, pametan i mlad", "Ja sam panker u sakou starom", Bela šljiva", do vjerojatno prve ska stvari na ovim prostorima "Skakadak", upotpunjene mahnitim obradama kao što je "Bila je tako lijepa". Ovo legendarno izdanje, ostalo je do današnjih dana jedno od najtraženijih izdanja sa ovih prostora, čak i kod kolekcionera sa drugih govornih područja...
Premda je do drugog albuma prošlo nešto više od godine, došlo je do velike promjene u bendu. Odlaze Sreta i Bora, a zamjenjuju ih Bale na gitari i Mare na basu. Ta promjena rezultirala je između ostalog potpunim zaokretom u muzičkom smislu. Drugi (i pokazat će se, posljednji) album "Strah od monotonije" u muzičkom smislu bio je zapravo nevjerojatan zaokret, ne u pogledu kvalitete, jer je i on bio izvanredan. Kako i nazivi pjesama govore,npr. "Strah", "Monotonija", "Apatija", "Sive eminencije", album je u cjelosti protkan tamnim tonovima, vrlo sugestivan i tjeskoban. Ova promjena u velikoj mjeri zbunila je i fanove Pekinške patke, jer se iznenada od "najveselijeg" benda na svijetu pretvorila u suštu suprotnost, tako da je među njima bilo i nekog otpora prema novim stvarima. Bez obzira na to, i ovaj album zaslužuje počasno mjesto u povijesti rocka na ovim prostorima.
Kako bi zvučao eventualni treći album "Patke", vjerojatno nikad nećemo saznati, jer ubrzo nakon drugog albuma Čonta je morao na odradu vojnog roka, koji je u to vrijeme trajao između 16 - 24 mjeseca i bio je uzrok problemima mnogih bendova. Tijekom služenja roka, većina ostalih članova već je našla angažmane u drugim grupama, tako da do ponovnog okupljanja Pekinške patke nažalost nikad nije ni došlo, a u slijedećih 10-ak godina Čonta i Bale napuštaju zemlju i nastanjuju se preko "velike bare".
 
Poslednja izmena od urednika:
Ana_ana

Ana_ana

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[1980] Plitka Poezija
a01 Pekinska Patka - Poderimo rok.mp3
a02 Pekinska Patka - Hamburg.mp3
a03 Pekinska Patka - Bolje da nosim kratku kosu.mp3
a04 Pekinska Patka - Stop, stop.mp3
a05 Pekinska Patka - Biti ruzan, pametan i mlad.mp3
a06 Pekinska Patka - Ori, ori.mp3
a07 Pekinska Patka - Skakadak.mp3
a08 Pekinska Patka - Kratkovidi magarac.mp3
b01 Pekinska Patka - Bleda sljiva.mp3
b02 Pekinska Patka - Ja sam panker u sakou starom.mp3
b03 Pekinska Patka - Kontracepcija.mp3
b04 Pekinska Patka - Sta je zblizilo nas.mp3
b05 Pekinska Patka - Gledaj, ja sam svoj.mp3
b06 Pekinska Patka - Never my love.mp3
b07 Pekinska Patka - Ljubav.mp3
b08 Pekinska Patka - Za Yoko Ono.mp3

Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
Ana_ana

Ana_ana

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
[1981] Strah od Monotonije

01 Pekinska Patka - Apatija.mp3
02 Pekinska Patka - Krug.mp3
03 Pekinska Patka - Lica (Faces).mp3
04 Pekinska Patka - Monotonija.mp3
05 Pekinska Patka - Neko.mp3
06 Pekinska Patka - Sive eminencije.mp3
07 Pekinska Patka - Sive eminencije II.mp3
08 Pekinska Patka - Strah.mp3

Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.
 
amadeuss

amadeuss

Član
Učlanjen(a)
24.11.2009
Poruka
431
Pekinska Patka - Uzivo na festivalu Grok 1980. (Bootleg)

320 kbps01. Stop stop

02. Metod

03. Bila je tako lijepa

04. Biti ruzan pametan I mlad

05. Kontracepcija

Kod:
http://www.file-upload.net/download-9980924/Pekinska-Patka---Uzivo-na-festivalu-Grok-1980.rar.html
 
xandor

xandor

UPLOADER
Učlanjen(a)
25.09.2009
Poruka
1.183
Pekinška patka (2006)

Kompilacija legendarnih srpskih pankera (iz Novog Sada),na kojoj se nalaze oba studijska izdanja (remasterizovana):
"Plitka poezija"(1980) i "Strah od monotonije"(1981),upotpunjeni sa singlovima.
Rip sa originalnog diska + kompletan omot.

mp3, 320 kbps


Kod:
http://uptobox.com/wudyphoq8q8t
 
Top