Šta je novo?

Pejović pregovarač Crne Gore sa EU

  • Začetnik teme Mr.Worldwide
  • Datum pokretanja
Mr.Worldwide

Mr.Worldwide

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
[h=1]Pejović pregovarač Crne Gore sa EU[/h]B92

Podgorica -- Crnogorska vlada imenovala je danas Aleksandra Pejovića za šefa pregovaračkog tima sa Evropskom unijom.Bivša crnogorska ministarka za evropske integracije Gordana Đurović, za koju se pretpostavljalo da će biti imenovana za glavnog pregovarača, ocenila je da se Vlada Crne Gore u tome opredelila za ,,hrvatski model " pregovaranja, jer za šefa pregovaračkog tima nije izabrala eksperta, već karijernog diplomatu.

Prema njenoj oceni, Crnoj Gori je više odgovarao ,,slovenački model", a to znači da je na čelo pregovaračkog tima trebalo imenovati stručnjaka.

Pejović je do sada bio ambasador Crne Gore pri EU u Briselu, a ranije je obavljao poslove direktora Direkcije za EU u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Pejović je magistrirao u Atini, u oblasti međunarodnih odnosa, i svojevremeno je služio u Makedoniji i Sloveniji.

Evropski savet je 9. decembra ove godine odlučio da sa Crnom Gorom pristupni pregovori mogu početi u junu 2012, ako do tada budu postignuti određeni uspesi u procesu evropskih integracija.

Evropski komesar za proširenje EU Štefan File nedavno je rekao da Crna Gora nije dobila nikakav spisak za hapšenja određenih ljudi, kao navodni uslov za početak pristupnih pregovora, što je ranije često tvrdio deo crnogorske opozicije.

 
Top