Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.186
img.php
Pauk [Zavidovići] Grupa Pauk iz Zavidovića osnovana je 1978. godine. Prvu postavu su činili: pjevač, klavijaturista i frontmen Željko Selak, Branko Dabić Daba (gitara), Nenad Simić Sima (bas gitara) i Ešref Hamzić Eško (bubnjevi). Pauk iza sebe ima dvije ploče, singlicu Momak iz provincije (PGP 1980) i LP Mumije lažu (Suzy 1983). Grupa je učestvovala i sa dvije pjesme ("Dan" i "Zakasnio sam na herojska vremena") na kompilacijskom albumu Prvi zub koji je izdala izdavačka kuća Suzy 1981. godine. Urađeni su i mnogi demo snimci za arhiv radio Zavidovića i radio Sarajeva. Od svih ikada snimljenih pjesama najviše se proslavila pjesma Momak iz provincije. Veliki uspjeh u svom radu grupa je imala 1980. godine kada je pobjedila na čuvenoj gitarijadi u Zaječaru. To im je omogućilo snimanje singlice i dosta nastupa po tadašnjim centrima u zemlji Beogradu, Zagrebu i Sarajevu i po nekim manjim mjestima SFRJ.
Na početku 1982. godine grupu napušta Branko Dabić Daba koji odlazi u Zavidovički bend Krivaja a umjesto njega dolazi iz Sarajeva gitarista Mladen Pavičić Pava koji se u grupi zadražava jedno kraće vrijeme. Pava je iz Pauka otišao u grupu Plavi Orkestar iz Sarajeva. Umjesto Pave na mjesto gitariste iz Banovića došao je Vlado Kalajdžić a ubrzo je mjenjan i basista. Zbog Siminog odlazka u vojsku u grupu je 1983 godine došao Goran Grozdić Moca. Pauk je prestao sa radom 1984. godine.
Članovi se tada uglavnom prestaju baviti muzikom. Pjevač i klavijaturusta Željko Selak počinje raditi na radio Zavidovićima gdje pravi uspješnu voditeljsku karijeru a bavi se i tada još organizacijom koncerata. Daba se bavi arhitekturom, Eško odlazi u Austriju a Sima u Beograd.

Poklon pesme "Momak iz provincije " i "Bijeg" sa jedinog singla grupe.
Exkluzivno za BalkanUK pripremio Slobodan Bobo Lazendić
Diskografija

Singl:
Bijeg/Momak iz provincije (PGP RTB 1980)

Albumi:
Mumije lažu (Suzy 1983)
[TABLE]
[TR]
[TD]
MP3 DOWNLOAD:
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
WS_FTP.LOG
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Pauk-Bijeg.mp3
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
Pauk-Momak iz provincije.mp3
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]


Izvor: balkanuk 
Poslednja izmena od urednika:
Top