Pas leči depresiju, maca štiti srce

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pas leči depresiju, maca štiti srceIzvor:
Novosti.rs
Mnogi lekari i psiholozi preporučuje druženje sa određenim životinjama zbog njihovog terapeutskog dejstva na organizam i često se praktikuje u Italiji, Francuskoj, SAD i Kanadi.zp-ljubimci_310x186.jpgOdavno je poznato da su vlasnici kućnih ljubimaca zdraviji i vitalniji, kao i da se češće smeju. Zato psiholozi i lekari preporučuju određene životinje zbog njihovog terapeutskog dejstva na organizam. Takav način lečenja popularan je naročito u Italiji, Francuskoj, Americi i Kanadi. Mnogobrojna istraživanja su pokazala da kućni ljubimci zaista mogu da pomognu, pre svega, na emotivnom planu.

Pas se posebno preporučuje melanholičnim i usamljenim osobama koje su sklone depresiji. Vlasnici su prinuđeni da se više kreću i da budu fizički aktivni jer kuče voli da se aktivno igra, a ovaj četvoronožni ljubimac pomaže i roditeljima u velikim porodicama da se oslobode stresa, jer deca rado provode vreme uz svog mezimca.

Umiljate mačke ublažavaju krvni pritisak, budući da njihovo maženje sa vlasnikom deluje kao sedativ na organizam i normalizuje puls, a najčešći razlog hipertenzije je napetost. Osim toga, maca pomaže i da lakše utonete u san, "izvlači" negativnu energiju i ublažava bolove.

Ptice, i kada su u kavezu, imaju terapeutsko dejstvo. Njihovo veselo cvrkutanje i skakutanje pozitivno utiče na raspoloženje vlasnika, stimuliše koncentraciju i oslobađa od negativnih misli i stresa.
 
Top