Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Pre nego što pročitate tekst, bez mnogo razmišljanja, recite šta vidite na slici ispod?

Fakeface.jpg


Koliko vas je odgovorilo da vidi lice? A koliko da vidi jedan veliki krug, dva manja kruga i jednu horizontalnu liniju u njemu?

Pareidolija je psihološki fenomen kada se percipiranjem nasumičnog stimulusa „prepoznaje“ smisleni stimulus. Jednostavnije rečeno, pareidolija znači pridavanje smisla nečemu što čujemo ili vidimo a što, zapravo, nema smisla niti značenja. Najpoznatiji primer, koji smo sigurno svi doživeli, jeste prepoznavanje različitih životinja, lica ili objekata u oblacima, i to je primer vizuelne pareidolije. Primer auditivne pareidolije jeste prepoznavanje različitih poruka prilikom slušanja pesama unazad.
Pareidolija je sastavni deo ljudske prirode i u svakodnevnom životu ona se ne smatra ozbiljnim poremećajem. Smatra se da je ona produkt evolutivnog razvoja čoveka jer je prepoznavanje ljudskog lica bilo jedna od najvažnijih sposobnosti za opstanak i razvoj ljudske vrste. Upravo zbog toga se najčešće „prepoznaju“ ljudska lica ili ljudske figure u nekom nasumičnom stimulusu. Dobro su poznati primeri religijskih pareidolija gde ljudi iz hrišćanske kulture „prepoznaju“ lice ili figuru Isusa, Device Marije ili nekog sveca u drvetu, flekama na zidu i sl. U muslimanskim kulturama česte se pareidolije u vidu prepoznavanja reči iz kurana. Slučajevi viđenja duhova na fotografijama ili snimkama, neki slučajevi viđenja NLO-a takođe se pripisuju ovom fenomenu.
Evo i nekih primera:

Devica Marija na zidu zgrade u mestu Clearwater, Florida:
Virgin_Mary_in_Glass.jpg


Lice Satane u dimu zgrade WTC-a u koju je udario avion:
2009-01-14_World_Trade_Center_pareidolia_Satan.jpg


Ljudsko lice na česmi:
lavabo.jpg


Lik Isusa u drvetu na groblju u Ilinoisu:
Pareidolia%20Project-195_1.jpg


Svinja sa 6 nogu u oblaku:
skypig1109_468x331.jpg


Lik Device Marije na tostu, Florida:
2152716_milagre2.jpg


Lik Svete Petke u drvetu, selo Donji Adrovac kod Aleksinca:
petka-v.jpg


Lice na Marsu:
mars_face.jpg

 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.023
Ja sam viđela lice,nešto poput smajlija.Valjda zato što visim po forumima, pa su mi smajliji u glavi. Nekako logično objašnjenje.
 
Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
988
Ovaj fenomen naročito se primenjuje u slikarstvu . Skoro svaki kreativni slikar je primetio i primenio ovaj fenomen - nabrojaću neke, najistaknutije.
Leonardo je u mrljama na zidu prepoznavao oblike koje je kasnije koristio na slikama , Za ovaj metod prepoznavanja oblika koristio je i oblake, blato, morske talase , dim, mastilo . Mnoge dadaističke i nadrealističke slikarske tehnike zasnovane su na ovom fenomenu. Hans Arp je umakao pertle(pantljike) u boju a zatim ih nasumično bacao i razvlačio na položeno platno ili papir a od tragova pertle dobijani su (slučajni) oblici koje su posmatrači interpretirali na svoj način. Nadrealista Maks Ernst je koru od drveta umakao u mastilo a onda je tu koru otiskivao na platno i na taj način dobijao oblike koje je kasnije racionalizovao u fantastične predele .I ostali nadrealisti ( Dali, Miro) koristili su mrlje od mastila za postizanje nadrealnih prizora. Pikasova "Bikova glava" "funkcioniše" zahvaljujući ovom fenomenu , napravljena je od sedla i upravljača za bicikl. U akcionom slikarstvu Polok , De Kuning i ostali, prolivali su i prskali boju i usmeravali je na položeno platno , no oni uglavnom nisu ovaj proces dovodili do kraja , do potpunog prepoznavanja oblika , tu imamo samo nagoveštaj.
Hans Arp - Bez naslova
202-001-m.jpg

Maks Ernst - Anđeo močvare
silence+ernst.jpg

Pikaso - Glava bika
glavabika.jpg


Polok
action-painting.jpg

pollock_jackson_composition_7900450.jpg
 
Poslednja izmena:
Top