Šta je novo?

Paraćin - Medalje i priznanja za devetoro Golubovića

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.340
Medalje i priznanja za devetoro Golubovića

Politika

Najbrojnija porodica u Popovcu kod Paraćina živi od socijalne pomoći i teško sastavlja kraj s krajem, ali su deca poslušna, lepo vaspitana i gotovo svi se bave sportom

PARACIN-Golubovici-okiceni-medaljama-i-nagradjivani-diplomama-Z.-Gligorijevic.png

(Foto Z. Gligorijević)
Paraćin – Jedanaest Golubovića iz Popovca kod Paraćina najbrojnija su porodica u ovoj opštini. Goran (45) i Vesna (41) imaju devetoro dece: Tijanu (18), Marijanu (17), Miloša (16), Nikolu (15), Kristijana (13), Aleksandra (12), Nemanju (11), Luku (10) i Mateju (8). Zanimljivo je da svi dečaci treniraju fudbal, tako da mogu da naprave pola fudbalskog tima i rezervu, ali zbog godina igraju u različitim kategorijama. Većina dečaka pobeđivala je na brojnim krosevima i stonom tenisu, a neki se bave i košarkom i odbojkom. Najbolji učenik je Tijana, koja završava za prehrambenog tehničara, dok Marijana, Miloš i Nikola pohađaju Saobraćajnu školu u Ćupriji.

– Igrao sam za tim iz Buljana, pa su me pozvali u ćuprijsku „Moravu”, a sada igram desnog beka u paraćinskom „Jedinstvu”, čiji su kadeti u Prvoj ligi. Mislim da sam dobar fudbaler i da ću kasnije da zaigram za neki bolji tim – navodi za „Politiku” Miloš, koji ima preko 20 medalja za prva mesta na raznim krosevima, najboljeg strelca ili fudbalera.

Nikola, koji igra špica za klub iz Zabrege, takođe očekuje poziv iz nekog jačeg fudbalskog kluba. Osvojio je preko 30 medalja, jer je pobeđivao na krosevima, ima dosta priznanja za najboljeg strelca i fudbalera, dok je za pobedu na opštinskom takmičenju u stonom tenisu jedini u OŠ „Branko Radičević” u Popovcu nagrađen knjigom. Kristijan je prošle godine pobedio na školskom krosu, a za prvo, drugo ili treće mesto na paraćinskoj manifestaciji „Sportsko leto” osvojio je petnaestak medalja. Aleksandar igra levog veznog za Zabregu i ima desetak medalja za pobede u stonom tenisu. Nemanja, Luka i Mateja igraju fudbal u školi, a pobeđivali su i na takmičenjima u stonom tenisu i na krosevima.

Nažalost, Golubovići, koji su korisnici Centra za socijalni rad, žive u zgradi za kolektivni smeštaj i žive od socijalne pomoći od 23.200 dinara i dečijeg dodatka za tri najmlađa deteta od 6.500 dinara. Goran trenutno volontira pri opštini za 8.000 dinara mesečno, a radi i sezonske poslove u koje povremeno uključuje starije sinove. Oni cepaju ogrevna drva i rade na njivama.

– Kada smo se venčali planirali smo desetoro dece. Međutim, kada je Goran ostao bez posla, počeli smo da živimo veoma teško. Problem nam je ne samo da nahranimo, već i da obujemo i obučemo decu, ali i da im kupimo udžbenike i školski pribor – kaže Vesna za naš list i dodaje da je Ministarstvo prosvete obećalo da će im pokloniti deo udžbenika.

Golubovićima je problem i da se snabdeju ogrevnim drvima za predstojeću zimu. Da bi im bilo toplije, Goran je na sve prozore postavio najlone. Pošto se krajem prošle godine zapalila zgrada u kojoj stanuju, krov je potpuno izgoreo, pa im se posle kiše voda sliva u prostorije.

– Žao mi je što deci ne mogu da kupim kompjuter, mobilni telefon i slične stvari koje imaju njihovi vršnjaci. Da imaju knjige i bolje uslove, možda bi bili i bolji đaci. Najvažnije je da su poslušni i dobro vaspitani – kaže Goran.
 
Top