Šta je novo?

Panika zbog ribe koja hoda po kopnu i guši predatore

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.328
Panika zbog ribe koja hoda po kopnu i guši predatore (VIDEO)
Perca penjalica, slatkovodna riba u srodstvu s grgečom koja potiče iz jugoistočne Azije, ali i koja se u zadnjih par decenija uspela raširiti sve do Papua Nove Gvineje, izazvala je ovih dana sveopštu paniku u Australiji jer se po prvi puta pojavila nedaleko od tamošnje obale.

IZVOR: DNEVNIK
8079319455576ac1781247390979615_v4_big.png

YouTubePrintscreen
Perca je u stanju da šeta kopnom i do šest dana jer uz škrge poseduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je.

Reči je o ribi koja u novim staništima predstavlja veliku opasnost po druge ribe, ptice i kornjače, pa je istraživač Nejtan Valtam sa univerziteta Džejms Kuk upozorio da će najverojatnije izazvati katastrofu ukoliko počne da širi poluaciju i u Australiji.

Iako je perca penjalica donekle otporna i na slanu vodu stručnjaci ne veruju da je tako daleko uspela samostalno da dopliva, pa prihvaćena teorija u ovom trenutku kaže da su za njenu migraciju krivi ribarski brodovi.

"Perca je u stanju da poremeti ravnotežu staništa u koje se naseli. Zato sarađujemo s vlastima kako ne bi išla dalje prema jugu", kazao je Valtam, koji je zamolio ljude da odmah prijave ukoliko je ugledaju.
 
Top