Šta je novo?

Pakleni plan: Ovako će Fejsbuk zavladati svetom

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.328
Pakleni plan: Ovako će Fejsbuk zavladati svetom

24sata.rs


Internet.org je partnerstvo Fejsbuka, Samsunga i još nekoliko velikih tehnoloških kompanija. Oni rade na tome da se zemljama Trećeg sveta, onim narodima koji nemaju pristup internetu, putem pametnih telefona omogući jeftina konekcija.

1390870-6.jpgBIZNIS - Obećano je da će im bazične stvari poput Vikipedije i vremenske prognoze biti besplatne. Sve to stiže s jednim ograničenjem: sve informacije koje korisnici prime stižu kroz Fejsbuk, piše "Njujork Tajms".

Idejni vođa Internet.org je Mark Zakerberg. Njegova vizija je ambiciozna - Fejsbuk je nedavno kupio male dronove koji će uskoro moći da lete nebom i nude internet konekciju.

Iako Internet.org može da obezbedi dovoljan pristup internetu zemljama u razvoju, on to radi pod veoma neobičnim uslovima.

Osim nekoliko korisnih aplikacija, on pruža samo pristup Fejsbuku, kao i sve servise od obrazovanja do bankarstva koji pristaju na to da im Fejsbuk bude posrednik.

Šta god rekao Mark Zakerberg, Fejsbuk nije neprofitna organizacija, oni zarađuju na svojim korisnicima i njihovi interesi se fundamentalno razlikuju od interesa korisnika.

Kad god bilo, Mark Zakerberg tvrdi da je „konekcija ljudsko pravo“, bar tako navodi u svom tekstu na Internet.org, ali trebalo bi dva puta da razmislite pre nego što to prihvatite sa oduševljenjem.
 
Top