Šta je novo?

Padobranac najavljuje da će probiti zvučni zid

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Padobranac najavljuje da će probiti zvučni zid


Austrijski ljubitelj ekstremnih sportova Feliks Baumgartner najavio je da je njegov sledeći cilj obaranje rekorda u visini sa koje je neko načinio skok padobranom, čime će probiti zvučni zid, prenosi BBC.


7112_feliks-baumgartner-ap_f.jpgProšlo je 50 godina od kada je Amerikanac Džo Kitindžer ušao u istoriju skokom iz balona sa visine od 31 kilometra.
Baumgartner se nada da će uspeti da obori rekord, i najavljuje da će izvesti skok iz balona sa visine od 37 kilometara. Prilikom pada koji će trajati duže od pet minuta, probiće zvučni zid, čime će postati prva osoba koja je to učinila izvan neke mašine.


"Niko ne zna kako će to izgledati", prokomentarisao je Baumgartner.
Njegov skok biće značajan i naučnicima, jer će im doneti nova saznanja o stratosferi i ponašanju ljudskog organizma u ekstremnim uslovima toliko visoko iznad zemljine površine.


Baumgartner je saopštio da će skok izvesti ove godine u Severnoj Americi, ali nije precizirao tačan datum i mesto. Plan je da se vine u stratosferu u hermetički zatvorenoj kapsuli koja će biti prikačena za 140 metara dugačak balon ispunjen helijumom. Prilikom skoka imaće na sebi odelo koje će ga štititi od pritiska, kao i kacigu, a čitav poduhvat sponzorisaće kompanija Red Bul.


Vlasnik aktuelnog rekorda Džo Kitindžer (81) dao je punu podršku Baumgartneru u njegovoj nameri. Opisujući svoj skok, kratko je prokomentarisao da je u početku bilo zastrašujuće, ali kako se približavao zemlji, osećao je sve veće olakšanje. Takođe je dodao da je zbog problema sa rukavicom, došlo do oteknuća desne ruke.

Feliks Baumgartner (40), poznat i po nadimcima "Neustrašivi Feliks" i "Nebeski Bog", skretao je pažnju javnosti skokovima sa neobičnih lokacija, kao što su kule Petronas u Kuala Lumpuru ili čuvena statua Isusa u Rio de Ženeiru, a postao je i prva osoba koja je slobodnim skokom, uz pomoć posebno napravljenog krila, prešla kanal Lamanš.Izvor: Blic/M.Dražić
 
Top