Šta je novo?

Pad prodaje vode, lider i dalje Knjaz Miloš

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Pad prodaje vode, lider i dalje Knjaz Miloš
Tanjug | 11. 07. 2011. - 11:19h | Foto: N. Raus

Domaće punionice voda zabeležile su prodaju od 2,2 miliona hektolitara u prvih pet meseci tekuće godine, što je smanjenje za 1,5 odsto u odnosu na isti period 2010. godine.
30873_regarannraus_f.jpg


Prema podacima Udruženja proizvođjača miniralnih voda Srbije lider domaćeg tržišta flaširanih voda ostao je Knjaz Miloš, ali ova kompanija i u tekućoj godini beleži silazni trend.

Sa prodajom od 593 hiljade hektolitara vode, Knjaz je u prvih pet meseci tekuće godine imao tržišno učešće neznatno preko 27 procenata dok je u istom periodu protekle godine držao 27,4 odsto sveukupne prodaje, objavila je na svojoj internet stranici "Sinteza invest group".

Knjaz Miloš, kojim upravlja menadžment kompanija Salford i u protekloj poslovnoj godini zabeležio je negativan finansijski rezultat (716,8 miliona dinara), dok je poslovni prihod iznosio 5,8 milijardi dinara.


Novosadska Minakva povećala je prodaju u prvih pet meseci tekuće godine za 3,2 odsto, stigavši do tržišnog udela od 22 odsto.


Akcije ove kompanije kotiraju se na Beogradskoj berzi, ali se njima tek sporadično trguje dok po poslednjoj ceni od 5.000 dinara tržišna kapitalizacija Minakve iznosi 7,2 miliona evra.


Prodaja Vode Vrnjci je, pak, u period januar-maj pala za skoro 16 procenata te će 2011. verovatno biti prva godina nakon konsolidacije vlasništva kako ova punionica iz Vrnjačke Banje beleži pad prodaje.


Poslednja velika punionica, Vlasinska Rosa, koja posluje pod kontrolom Coca-Cole i u tekućoj godini beleži snažan rast od 11 procenata te je povećala tržišni udeo na 11,6 odsto.


Od ostalih punionica voda, snažan negativan trend beleže bujanovačka Heba koja je zabeležila pad prodaje od 10 procenata, kao i Voda Voda koja je u periodu januar-maj registrovala pad prodaje veći od 25 procenata.


I dalje najbrži rast prodaje od skoro 70 procenata beleži Jazak voda koja posluje u sklopu Naftne industrije Srbije.
 
Top