Šta je novo?

Pad inflacije polovinom 2013. godine

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Pad inflacije polovinom 2013. godine


Inflacija u Srbiji će na kraju ove godine biti oko 13 odsto, a njeno opadanje očekuje se polovinom naredne godine, poručili iz NBS. Poljoprivredna proizvodnja treba da bude makar na nivou proseka i da pruži doprinos privrednom rastu od 1,5 odsto, napominje guverner Jorgovanka Tabaković.

Predstavnici Narodne banake Srbije poručili su da će na kraju ove godine inflacija biti oko 13 odsto, a njeno opadanje očekuje se polovinom 2013. godine. Na kraju naredne godine inflacija bi trebalo da bude u granicama cilja od četiri plus-minus jedan i po odsto, smatraju u centralnoj banci.


inflacija_istock_0302_138096144.jpgGuverner Jorgovanka Tabaković izjavila je na konferenciji za novinare da je "sigurna i uverena" da će centralna banka do kraja naredne godine vratiti inflaciju u granice cilja, što je i njen osnovni zadatak.

Kao glavne izazove za narednu godinu, ona je istakla da poljoprivredna sezona ne može biti gora nego ove godine, ali da treba da bude makar na nivou proseka i da pruži doprinos privrednom rastu od 1,5 odsto.

"Još jedini izazov bi mogao biti ponavljanje grešaka vlade u smislu nekih novih izbora, ali izbora kojima bi prethodila ista situacija koju smo nasledili", navela je Tabakovićeva.

Ona je ponovila da centralna banka ne cilja nijednu vrednost kursa, već je njen cilj inflacija četiri plus minus 1,5 odsto, a "sve ostalo su usputne dobiti ili, uslovno rečeno, minusi".
"Odavno znam da nikad ne možete da se dopadnete svima, nekima se mnogo više sviđala moja ranija frizura, nekima ova, nekima odgovara kurs koji jeste, nekima bi odgovarao neki drugi", istakla je Tabakovićeva.

Tabakovićeva je naglasila da monetarna politika može mnogo, ali da sama, bez saradnje sa vladom, ne može ništa ističući da su Vlada i Ministarstvo finansija i privrede prvi saradnici centralne banke i da deluju koordinisano.

Prema njenim rečima, NBS nema nameru da devizne rezerve troši za finansiranje bilo koje vrste proizvodnje, ali da ima instrumente "lepog, prijateljskog ubeđivanja banaka da je najbolje da se bave tradicionalnim bankarskim poslovima".

Bankarski sektor u Srbiji je relativno stabilan i ne vide se značajniji problemi koji bi se mogli javiti u narednom periodu, istakli su predstavnici NBS.

Direktor Sektora NBS za monetarne analize i statistiku Branko Hinić rekao je da se, prema projekcijama centralne banke, u ovoj godini očekuje pad bruto domaćeg proizvoda od dva odsto, a u narednoj godini očekivani rast je 2,5 odsto.

Očekuje se da, pored poljoprivredne proizvodnje, pozitivan doprinos privrednom rastu da i automobilska industrija, rekao je Hinić, napominjući da u spoljnom okruženju nema povoljnih okolnosti jer je EU i dalje u stagnaciji.

On je naveo i da je adekvatnost kapitala bankarskog sektora na zadovoljavajućem nivou od 16,4 odsto, uprkos opadajućem trendu, kao i da su problematični krediti, čije učešće je u oktobru bilo 18,8 odsto, pokriveni u celini, bez efekata na stabilnost bankarskog sektora.Izvor:
rts.rs
 
Top