Šta je novo?

Pad dinara diže rate

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Pad dinara diže rate

Novosti


Pad vrednosti domaće valute poskupljuje otplatu kreditnim dužnicima. Sve veći broj građana prisiljen da odustane od plaćanja obaveza
RATA kredita od 100 evra danas je tačno 1.500 dinara skuplja u odnosu na isti dan lane. I svakim danom se, zbog skoka evra, uvećava. Iako su dužnici od zimus zakonski zaštićeni od bankarske samovolje, pad dinara značajno narušava njihov standard, naročito kada je reč o stambenim zajmovima. Na to ukazuje i porast problematičnih kredita upravo kod građana.

- Nivo problematičnih kredita u Srbiji na kraju marta iznosio je 20,1 odsto, prema preliminarnim podacima. Nivo problematičnih kredita privrede je smanjen sa 22,4 na 22,1 odsto, dok je kod stanovništva, za mesec dana, povećan sa 8,2 na 8,3 odsto - istakao je viceguverner NBS Bojan Marković, dodajući da tendencija rasta problematičnih kredita u Srbiji od početka godine ipak nije značajno izražena, pošto su na kraju 2011. oni imali udeo od 18,9 odsto.

Broj kredita kod kojih se značajnije kasni u otplati može da se smanji tek ako se oporavi ekonomska aktivnost. Prema rečima Markovića, nivo problematičnih kredita uvek, na neki način, prati i nivo ekonomske aktivnosti, sa nekoliko meseci docnje.

Stanovništvo je, inače, trenutno zaduženo ukupno 577,33 milijarde dinara, što je više od pet milijardi evra. Učešće docnje u ukupnom dugu je 11,6 odsto, što znači da se kasni sa otplatom otprilike svakog desetog pozajmljenog evra.

Po svemu sudeći, visina mesečnog duga, preračunata iz evra u dinare, i dalje će se povećavati. Slabljenje domaće valute se nastavlja. Samo od početka ove nedelje evro je porastao za više od jednog dinara. Od početka godine Narodna banka Srbije intervenisala je prodajom ukupno 838,5 miliona evra, od toga samo u proteklih pet dana sa 75 miliona evra.

KOLIKO KOŠTA

MENjAČI su u petak evro plaćali 112,4 dinara, a prodavali ga za 114 dinara. U bankama je ovaj odnos nešto nepovoljniji za građane. Sudeći po trgovanju na međubankarskom tržištu od petka, u ponedeljak nas očekuje kurs za devet para viši nego u petak, odnosno 113,38...
 
Top