Šta je novo?

Pacijentu za dva meseca propisano 1.073 kutije lekova

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Pacijentu za dva meseca propisano 1.073 kutije lekova

RZZO upozorava na česte zloupotrebe sa receptima


lekovi-foto-D-JEVREMOVICH.jpg


Potrebna stroža kontrola izdavanja lekova (Foto D. Jevremović)Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) tražiće od Ministarstva zdravlja da obavi vanredni stručni nadzor u zdravstvenoj ustanovi u Novom Pazaru, gde je faksimil jedne doktorke koristilo pet volontera koji nisu ovlašćeni da propisuju recepte, a napisali su „dokument” za medikamente u vrednosti od sedam miliona dinara.
Sanja Mirosavljević, pi-ar RZZO-a, kaže da ovaj problem ima dve dimenzije i da, pored evidentnih zloupotreba, niko ozbiljan ne veruje da pacijent treba i može da popije 30 kutija sedativa mesečno, ili pak 30 kutija „palitreksa”.
– Postoji i finansijski aspekt gde je zloupotrebljen javni novac koji je mogao da bude iskorišćen tamo gde je i najpotrebniji – kaže Mirosavljevićeva.
Ovo je samo jedan od mnogobrojnih slučajeva gde pojedini lekari neracionalno propisuju lekove mimo indikacija svoje specijalnosti, pa je tako izdato neverovatnih hiljadu kutija lekova za dva meseca po pacijentu. Kako saznajemo, jedan lekar u Kragujevcu je za manje od godinu dana zbog zloupotrebe pečata oštetio kasu RZZO-a za čak milion dinara. Za veliki broj lekova koje je propisao na svoju ruku, nije imao izveštaj lekara specijaliste, a reč je o medikamentima koji ne smeju da se propisuju bez odobrenja specijaliste. Ovaj doktor je propisao i lekove iz domena psihijatrije, što nikako nije smeo da radi, a jednom pacijentu je za tri meseca propisao čak 27 kutija „ranisana”, 26 kutija „bromazepama”, 17 kutija „lorazepama”, 29 kutija „palitreksa”, 16 kutija „sinacilina”, 24 kutije „diklofena”, čak osam kutija „trodona”, 18 kutija „dovicina”, 12 kutija „amoksicilina”, 16 kutija „eritromicina” i devet kutija „raptena”. Apsolutni rekord lekara iz Kragujevca svodi se na to da je propisao dvomesečnu terapiju od 1073 kutija lekova na 533 lekarska recepta.
– RZZO u kontinuitetu kontroliše rad svih lekara koji propisuju lekove na recept. Kada je reč o grubljem kršenju tih pravila, obaveštava se nadležna regionalna komora zdravstvenih radnika i pokreću se disciplinski postupci protiv lekara koji su propisivali recepte mimo indikacija. U zavisnosti od činjeničnog stanja, može se pokrenuti i prekršajni postupak protiv lekara. Verujemo da će pojedini slučajevi dobiti sudski epilog za naknadu štete jer su oštetili kasu javnog novca – kaže Sanja Mirosavljević.
Posebna priča su pumpice za astmu „berodual”. Subspecijalisti, stručnjaci iz pojedinih oblasti, definisali su terapijske opcije za lečenje pacijenata, a to je da su 4,2 pumpice godišnja doza za pacijenta. Prema zvaničnim podacima RZZO-a, za ove iste pumpice prosečna doza u Srbiji koju podignu naši osiguranici iznosi 14. Zabeležen je slučaj doktorke koja je za manje od godinu dana pacijentu propisala neverovatnih 67 kutija „beroduala”. Na žalost, ovaj primer nije usamljen. Dosta slučajeva ima da lekari pišu po 25, 30, pa čak i 40 kutija „beroduala” u odnosu na preporučenu dozu specijaliste. Primećene su i zloupotrebe u propisivanju lekova koje uzimaju zavisnici. Tako su dva doktora iz Doma zdravlja „Zemun”, za samo tri meseca propisali za tri pacijenta čak 175 kutija „trodona” i ostalih medikamenata iz ove grupe. Lekovi su pisani bez mišljenja specijaliste, što je zabranjeno, a količine premašuju čak i doze koje je sam proizvođač registrovao kao maksimalne koje smeju da se uzimaju.
– Lekari se žale da im RZZO neda da leče ljude, smatrajući da neracionalno propisuju terapiju.Nije u pitanju neracionalnost, većpoštovanje indikacija za dobijanje leka o trošku RZZO-a – dodala je Mirosavljevićeva.
Prim. dr Nevenka Dimitrijević, predsednica Saveza sindikata lekara i farmaceuta, kaže da nije normalno da neko svesno propiše toliki broj lekova i da sve treba da se ispita kako bi se odvojilo „žito od kukolja”. Ona naglašava da takvi slučajevi nisu baš uobičajeni i da većina lekara nije luda da sebe dovodi u situaciju da zbog recepata završi na sudu.


Politika
 
Top