Šta je novo?

Ovako se priprema vojna parada (FOTO)

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
Ovako se priprema vojna parada (FOTO)
| Izvor: Tanjug
“Veliko je rastojanje između ešelona! Sledeći put pazi! Ispravi glavu! Drži tempo! Vrlo dobro - služimo Srbiji”, odjekivalo je pistom Vojne akademije, kojom je juče oko 4.000 cokula prešlo desetine kilometara u ritmu paradnog marša.


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Tvrdi đonovi vojničkih cipela, osim potmulog huka udaraca o asfalt, stvorili su i bolne žuljeve pripadnicima Vojske Srbije, što će nastaviti da čine sve do 16. oktobra.

Tada će se u Beogradu, posle 29 godina, ponovo održati velika vojna parada.

"Šesta vrsta, puške poravnaj! Vrlo dobro!", ispravljao je nedostatke zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović, na šta je dobijao gromoglasan odgovor "Služimo Srbiji!".


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
U pratnji vojnog orkestra Kopnene vojske, koji je uvežbavao himne Srbije i Ruske Federacije, kao i marš "Opraštanje slovenske žene" i "Marš na Drinu", vojnici su zauzimali poziciju unutar podešelona i proveravali međusobnu udaljenost i držanje.

A onda je zasvirao paradni marš i oko 2.000 vojnika, po ko zna koji put tog sunčanog dana, visoko je podiglo kolena i izvelo još jedan probni defile.

"Drži tempo! Ponosno! Vedrina da se vidi! Glava u levo! Vrlo dobro", ništa nije promicalo generalu Simoviću.

"Služimo Srbiji!", odgovarali su vojnici.


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Pešadijski ešelon, kojeg čine podešeloni brigada Kopnene vojske, Komande za obuku, Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Rečne flotile, Vojne policije, Specijalne brigade, Vojne akademije, Garde, deklarisanih snaga, odnosno "mirovnjaka", predvodio je podešelon Vojne akademije čiji su kadeti nosili 120 belih zastava.

Juče su one bile bele, zastave za vežbu, ali na dan parade Beogradom će prodefilovati pukovske zastave srpske i jugoslovenske vojske iz balkanskih ratova i Prvog i Drugog svetskog rata, brigada koje su oslobađale Beograd i ruske Crvene armije, kao i zastave sadašnjih jedinica Vojske Srbije.


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Tada će korak pešadinaca pratiti više od 300 tenkova, borbenih vozila, džipova, raketnih sistema i drugih sredstava u motorizovanom ešelonu, nad kojima će leteti helikopteri i avioni srpske vojske.

Njima će, kako kažu, prvi put u istoriji sa reke "praviti društvo" brodovi Rečne flotile, dok će im iz vazduha podrška biti desant padobranaca.

Za kraj je ostavljena poslastica svih ljubitelja letenja - ruska akro-grupa "Striži".

Međutim, da bi do toga došlo, potrebni su sati i sati vežbanja, zbog čega "radni dan" učesnika parade traje od 8 ujutru do 20 sati uveče. I to sve vreme na nogama. Marširajući.


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Jedan od komandanata podešelona je i pukovnik Dragan Bojić, čija teget beretka upućenima objašnjava da će na predstojećoj vojnoj paradi biti na čelu podešelona Rečne flotile.

Kako kaže, svima u stroju je čast i zadovoljstvo što će učestvovati na vojnoj paradi koja se dešava jednom u 30 godina.

Treba ujutru doći u ambulantu, preporučuje Bojić, ako ne verujete u požrtvovanost vojnika i njihovu želju da se što bolje pokažu. Treba videti, dodaje on, i koje su to povrede, kakvi ljudi gaze i neće da izađu iz stroja.

"Ne odstupaju jer im je izuzetna čast i zadovoljstvo. U ovom stroju se nalaze najbolji, probrani pripadnici Vojske Srbije koji će ovaj zadatak izvršiti do kraja onako kako je to pred njih postavljeno", jasno je pukovnik Bojić stavio do znanja s kim će građanima Srbije pokazati 16. oktobra kakva je srpska vojska.


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Međutim, i od najboljih ima boljih.

Na jučerašnjoj vežbi to su bile pripadnice Vojske Srbije, što general-major Simović nije propustio da istakne:

"Najbolje je poravnata poslednja vrsta, gde su žene! Vrlo dobro! Služimo Srbiji!"

Na komandu voljno većina je spas od iznenadnog jesenjeg sunca pronašla u hladu breza ili naslonjeni na zidove Vojne akademije, dok je mali broj odlučio da poseti ambulantu.

Kažu, nije lako 12 sati udarati stopalom o asfalt.


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Zastave, puške M21 kalibra 5,56 milimetara, PAP kalibra 7,62 milimetra, kao i Hekler i Koh MP5 SD sa prigušivačem kalibra 9 milimetara uredno su poređane na veliki plato ispred bine sa koje je i dalje nadgledao general Simović.

Njemu su se, pored saradnika s kojima je analizirao izvedenu vežbu, prirdružile i srpske žene-vojnici.

Iako su vežbu odlično izvele, vojska podrazumeva i određena pravila o frizuri, nakitu i šminkanju, koja je potrebno ispoštovati.

"Gumice su isto bitne! Nema plavih i crvenih! Gumica i šnalice, sve moraju da budu crne! Nema laka za nokte, ni zeleni, ni crveni! Šta će vam karmin, lepe ste i bez njega! Kosa u punđu, na temenu", slušale su pažljivo svoje nadređene.

8735167835439293646d93041104296_v4_big.jpg

Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Na bini se u jednom trenutku čula ocena da bi bilo najbolje kada bi sve učesnice defilea nosile minđuše iste veličine i oblika, na šta je usledio šaljiv komentar da bi predlog za nabavku novih minđuša mogao da se uputi ministru odbrane.

Da parada neće proći bez nečeg novog, pobrinuće se Vojnotehnički institut u Beogradu. Oni će građanima Srbije, kako tradicija nalaže, pokazati i nova sredstva koja će se uskoro naći u upotrebi srpske vojske - višenamensko oklopno vozilo "lazar", bespilotne letelice, modularni raketni sistemi, automatizovane haubice kalibra 122 milimetra, širokopojasni radio goniometar...


Foto: Tanjug / Srđan Ilić
Narednih šest dana, ako nastave da vežbaju sadašnjim tempom, učesnici defilea imaće manje od 60 sati da svaki korak prođu još nekoliko puta, da podignu bradu, isprave leđa i pogled usmere u pravom smeru.

Ostalo je još samo da sačekamo 16. oktobar i da tri plotuna sa ušća Save u Dunav označe početak, kako kažu vojnici, istorijske parade.

To će biti parada koja ne promoviše rat, poručili su juče iz Vojne akademije, već pokazuje snagu države i želju da u njoj postoji stabilnost. Pokazuje spremnost za učestvovanje u mirovnim operacijama, za pomoć stanovništvu u vanrednim situacijama, a pre svega, za odbranu zemlje.

"Vojnici najmanje žele rat! Vrlo dobro! - Služimo Srbiji!"
 
Top