Šta je novo?

Otvoren "Urbani džep" na Cvetnom trgu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Otvoren "Urbani džep" na Cvetnom trgu[/h]

Beograd - Pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine na Cvetnom trgu je otvoren treći po redu „urbani džep“ na opštini Vračar.


604487-urbani-dzep.jpgOtvaranju su prisustvovali gradski sekretar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan i predsednik opštine Vračar, Branimir Kuzmanović.

- Ove mini oaze su veoma značajne sa aspekta zaštite životne sredine, ali i za bolje uslove života u gradu. Stvaranje zelenih "urbanih džepova" daje estetski ugođaj, ali, što je još važnije jača ekološku svest i podstiče odgovorniji odnos građana prema vlastitom okruženju – istakao je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan i dodao da su urbani džepovi primer dobre saradnje opštine i grada.

Uređen je ulaz na Cvetni trga iz Ulice Svetozara Markovića gde je postavljeno šest klupa u obliku korena, koje treba da podsete da je taj prostor nekada bio prekriven hrastovim šumama.

Postavljene su i dve vertikalne žardinjere sa cvećem koje simbolizuju vrata nekadašnje cvetne pijace, po kojoj je taj deo grada dobio ime, a posebno je istaknut i stari hrast koji je pod zaštitom države kao najstarije stablo u Beogradu.

U okviru projekta "Urbani džepovi Beograda", realizovan je veliki broj manjih urbanih zelenih celina.

Cilj projekta je uspostavljanje uređenih ekoloških i socijalno funkcionalnih prostora u okviru javnih zelenih površina, kao i podsticanje odgovornosti građana prema svom gradu.


Izvor:
24sata.rs
 
Top