Šta je novo?

Otvoren Muzej Vuka i Dositeja

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Otvoren Muzej Vuka i Dositeja sa novom stalnom postavkom


Beograd - Obnovljen Muzej Vuka i Dositeja danas je svečano otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Vrata zdanja u Gospodar Jevremovoj s novom stalnom postavkom od srede će biti otvorena i za sve posetioce.Predsednik Nikolić je rekao da mu je drago što se na dan kada se ponovo otvara jedan od najvažnijih muzeja u Beogradu, Srbiji i Balkanu, ne obeležava neki jubilej, i da je suština i poruka da je dužnost države da neprestano brine o svojoj tradiciji i kulturi. Podsetio je i da su Vuk i Dositej, uz Svetog Savu, ostali naši učitelji do danas, a da je upravo pod krovom muzeja osnovana prva Velika škola u Srbiji, da je tu počelo da se razvija seme današnjeg Beogradskog univerziteta i gradi moderna evropska država srpska.


299041_muzej-vuka-i-dositeja01rasfoto-djordje-kojadinovic_f.jpg- Sretenjski ustav, Srpsko učeno društvo, Narodna biblioteka, Matica srpska, Srpska književna zadruga... Ovde je počela da se gradi moderna evropska država srpska. Ni dan nismo zaostali za Evropom koja je kad i mi razvijala svoje visoko školstvo - rekao je Nikolić koji je na otvaranje muzeja došao sa suprugom Dragicom.

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković istakao je da “već decenijama jedan predsednik nije otvorio muzej, u prethodnom periodu muzeji su bili samo zatvarani.

- Vi u prvoj godini svog mandata otvarate muzej koji ima ogroman značaj za kulturu i obrazovanje našeg naroda, ovo je stožerna tačka našeg budućeg napretka - dodao je Petković.

Sanacija i adaptacija Muzeja Vuka i Dositeja, koji se od osnivanja 1949. godine nalazi u zgradi nekadašnje Velike škole, započeta je krajem oktobra prošle godine, u maju se pristupilo i drugoj fazi koja je podrazumevala opsežne radove u unutrašnjosti zgrade nekadašnjeg Liceja, kao i one u objektu stare odžaklije.


Zgrada izgrađena 1739. godine sada je prvi put temeljno osigurana, a muzej opremljen po najmodernijim svetskim muzeološkim standardima.

U obnovljenom prostoru danas je predstavljena i nova stalna postavka, a lični predmeti, knjige, rukopisi i arhivski materijal na jedinstven način prikazuju život i delo dvojice velikana srpske kulture.

Autor nove stalne postavke i koordinator projektnog tima je Ljiljana Čubrić, muzejski savetnik i upravnik Muzeja Vuka i Dositeja.

Kako je ranije najavljeno, odžaklija će biti izložbeni prostor za povremene, tematke izložbe i mnoge druge aktivnosti muzeja.

Svečanom otvaranju Muzeja Vuka i Dositeja prisustvovali su mnogi direktori nacionalnih i gradskih ustanova kulture, kao i brojni kulturni poslenici.Izvor:
Blic.rs

 
Top