Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
13.12.2009
Poruka
9
Otrovna moda, dokumentarni film
TOXIC CLOTHING

U Dhaki, glavnom gradu Bangladeša, 24. aprila 2013. godine srušila se fabrika odjeće Rana Plaza. Poginulo je 1200 ljudi. U ruševinama zgrade pronađene su etikete desetak poznatih modnih marki. Najgora industrijska nesreća u istoriji razotkrila je okrutne odnose između velikih svjetskih modnih kuća i proizvođača njihove odjeće u siromašnim zemljama. U kojim se uslovima izrađuje naša odjeća?
70% odjevnih predmeta proizvedeno je u Aziji. Od farmerki koje se u europskim trgovinama prodaju za 20 evra, samo je 0,6 evra namijenjeno lokalnoj radnoj snazi. A marže u tekstilnoj industriji ne ostvaruju se samo od plata i radnih uslova radnika. Tokom tri mjeseca ekipa iz agencije Capa istraživala je koje se hemikalije koriste pri izradi odjeće. Otkrili su da azijske tvornice katkad upotrebljavaju hemijske tvari koje su zakonom zabranjene u Evropskoj uniji kao potencijalno opasne za zdravlje. Međutim, ta se odjeća uvozi i prodaje u Francuskoj.
Sophie Bonnet i Antoine Demonet bili su u selima na jugu Indije, gdje su otpadne vode iz bojaonica odjeće kontaminirale poljoprivredne i vodne resurse, a rak i neplodnost dostigli su rekordne nivoe. U Bangladešu su istražili koji se proizvodikoriste za bojenje odjeće. Otkrili su da podizvođači u tekstilnoj industriji često krše evropske standarde, koristeći najjeftinije, a katkad i zabranjene hemijske tvari. Razgovarali su i s podizvođačem velikih zapadnih modnih marki, koji za bojenje njihove odjeće iskorištava dječju radnu snagu. U Francuskoj smo se sastali s bolesnim prodavačima i kupcima koji tvrde da ih je otrovala njihova odjeća.

Kod:
https://mega.co.nz/#!ssdjxa5Q!StJrw-JGTOlaXUlNcY5YjhMkYClMDxsTY8fCGusVqvo
 
Top