Šta je novo?

Otkup zemljišta odlaže početak gradnje mosta

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
U toku eksproprijacija za most Zemun-Borča


Otkup zemljišta odlaže početak gradnje mosta

Izvor: Blic Lana Gedošević | 10. 04. 2011. - 00:02h

Od postavljanja kamena-temeljca za most Zemun–Borča u junu prošle godine do danas nije urađeno ništa. Iako je tada najavljeno da bi radovi trebalo da počnu ovog aprila, ni sa zemunske ni sa borčanske strane do sada nije počela čak ni priprema gradilišta za izvođenje bilo kakvih radova. U toku je tek ekspropijacija zemljišta, tako da je pitanje da li će biti ispoštovan rok (kraj 2013. godine) za izgradnju mosta sa pristupnim putevima.
132760_bgmost04-foto-j-vucetic_f.jpg

Rok za završetak mosta, ali i pristupnih puteva, je kraj 2013. godine

Gradonačelnik Dragan Đilas kaže da je za most Zemun–Borča urađen glavni projekat i da „nema razloga da bude bilo kakvih problema oko početka prvih građevinskih radova koji će krenuti do kraja maja”. Prema nezvaničnim informacijama, radovi bi najpre mogli da startuju sa borčanske strane, jer najveći deo zemljišta na toj strani pripada Republici Srbiji, pa posla oko eksproprijacije nema mnogo.

- Sa strane koja pripada Paliluli najveći broj parcela pripada državi, tačnije raznim preduzećima, odnosno Gradu. To zemljište je u javnoj svojini i trenutno se radi upis i prenos prava na Grad. Oko tog posla nema problema - kažu u Direkciji za građevinsko zemljište.


Kada je u pitanju zemunska strana, trenutno se radi utvrđivanje statusa za objekte koji se nalaze na trasi budućih pristupnih puteva. U pitanju su oni objekti koji se nalaze na deonici od obale Dunava (Pregrevica), preko Ulice cara Dušana do autoputa Beograd – Novi Sad (do „lakat krivine”).Kredit na 15 godina

Most Borča–Zemun prvi je infrastrukturni projekat u okviru sporazuma srpske i kineske vlade. Gradiće ga kineska kompanija „Čajna road and bridž korporejšn” (China road and bridge corporation - CRBC). Vrednost ugovora je 170 miliona evra, od kojih će 85 odsto kreditirati kineska Eksim banka, dok će preostalih 15 odsto obezbediti republika i grad. Rok otplate kredita je 15 godina, sa grejs periodom od tri godine i fiksnom kamatom od tri odsto godišnje.

- Na toj deonici nalazi se nekoliko poslovnih i nekoliko desetina objekata koji služe za stanovanje. Za sve njih se radi utvrđivanje statusa - da li su legalni ili ne. Vlasnici onih objekata koji su legalni, imaju zakonski osnov da izvrše razmenu nepokretnosti, bilo da dobiju nadoknadu u stanovima ili novcu prema tržišnoj vrednosti imovine, koju imaju na toj lokaciji - objašnjavaju u Direkciji.

Za neke od objekata koje se nalaze na trasi mosta doneta su rešenja o rušenju jer je ustanovljeno da su nelegalni, dok je taj proces prekinut za one koji su podneli zahteve za legalizaciju jer, prema Zakonu, za takve objekte postupak rušenja se zaustavlja do okončanja legalizacije. Većina ovih postupaka je u toku, a deo posla obavlja i Opština Zemun.


Izgradnja mosta sa pristupnim putevima je zajednički projekat nekadašnjeg Ministarstva za Nacionalni investicioni plan, koje je pripojeno Ministarstvu ekonomije, i Grada Beograda. U ovom ministarstvu „Blicu” nisu mogli da kažu kada počinju radovi, jer je Grad Beograd zadužen za eksproprijaciju zemljišta, „pa ne znaju dokle se stiglo sa tim poslom”.


Dužina mosta Zemun–Borča biće 1,5 kilometara, a pristupnih saobraćajnica oko 21 kilometar. Ugovor predviđa rokove, kao i tri faze radova: saobraćajnica T6 od novog Novosadskog do Batajničkog puta (10 meseci), saobraćajnica od Batajničkog do Zrenjaninskog puta i most (tri godine), saobraćajnica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta (dve godine).
 
Top