Šta je novo?

Otkriveno zašto volimo hrskavu hranu

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
M

maja_jevtic

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
9.950
Otkriveno zašto volimo hrskavu hranu
IZVOR: TPORTAL.HR
Istraživanje objavljeno u časopisu Flavour pokazalo je da na našu percepciju hrane utiču i zvukovi.Čarls Spens, profesor sa Univerziteta u Oksfordu, objašnjava da su poređenjem mnogih studija naučnici došli do zanimljivih rezultata - zvuk hrane poput hrskavog čipsa, grickanje šargarepe ili šuštanje omiljenog gaziranog napitka prilikom otvaranja takođe utiče na to koliko će nam te namirnice biti ukusne.

Objasnio je da ljudi prema zvuku hrane nesvesno procjenjuju i to koliko nam je ona ukusna.

Istraživači Univerziteta u Lidsu sproveli su zanimljivo istraživanje koje je pokazalo da npr. hrskavost pržene slanine takođe igra veliku ulogu prilikom stvaranja slike o njenom ukusu. “Obično mislimo da su bitni ukus i miris, ali ova studija pokazala je da je tekstura hrane vrlo bitna, odnosno specifični zvuk njenog drobljenja”, objasnili su istraživači.

Nauka je takođe pokazala da menjanje zvukova hrane može da utiče na našu percepciju o njenoj privlačnosti, pa nam se tako više sviđaju gazirana pića koja imaju intenzivniji zvuk pucketanja mehurića.

Spens objašnjava da zvuk svakako igra veliku ulogu: kad zagrizemo jabuku, volimo da se to i čuje jer nam to, kaže on, poručuje da je sveža.

Profesor je dodao da bi se prehrambena industrija mogla u budućnosti da se orijentiše na eksperimentisanje s tim zvukovima.
 
Top