Otkrivena spomen-ploča posvećena Gotlibu Moricu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Otkrivena spomen-ploča posvećena Gotlibu Moricu

Izvor: Glas Srpske 20.05.2011 20:00
Autor: Mirna Pijetlović

BANjALUKA - Otkrivanjem spomen-ploče posvećene Gotlibu Moricu, čovjeku koji je u Banjaluci sagradio prvi bioskop, obilježena je stogodišnjica postojanja bioskopa u gradu na Vrbasu.

130

Svečanosti su prisustvovali unuk i praunuk Gotliba Morica, Dan i Uri Blau, gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, predsjednik Rotari kluba Banjaluka Goran Janković, kao i mnoge druge uvažene ličnosti kulturnog i društvenog života Banjaluke.
- Ovo je dokaz da je naš grad veliki kulturni centar i da se može ponositi ovim značajnim jubilejom, a sve zahvaljujući Gotlibu Moricu. Ovo je još jedna kockica u mozaiku koja se zove prošlost i kultura Banjaluke - rekao je gradonačelnik Davidović.
Prema njegovim riječima, najviše ga je oduševila činjenica da su uspjeli da pronađu Moricove potomke, koji sada žive u Izraelu.
- Gotlib je imao tri kćerke, dvije su stradale u logorima u Drugom svjetskom ratu, a jedna je ostala živa. Upravo njen sin i unuk su naši gosti, koji su mi i sami priznali da su jako uzbuđeni što su u Banjaluci - istakao je Davidović.
Dan Blau je rekao da je bio jako iznenađen kada je dobio poziv iz Banjaluke da prisustvuje obilježavanju ovog jubileja, jer do tada nije ni znao da je njegov djed sagradio prvi bioskop u Banjaluci.
- Pošto su bile ratne godine i selili smo se često, moja majka nije nikada ni pričala o tome, tako da sam i ja pozivom iz Banjaluke prvi put saznao da je moj djed sagradio prvi bioskop u Banjaluci. Počastvovan sam što su me pozvali da dođem i jako sam uzbuđen i srećan zbog toga. Još ne mogu da vjerujem da sam tu - rekao je Blau.
Predsjednik Rotari kluba Banjaluka Goran Janković istakao je da je ideja za postavljanje ove spomen-ploče došla od Asocijacije za vizuelne umjetnosti "Feniks art", koja je i organizator niza manifestacija u okviru obilježavanja stogodišnjice postojanja bioskopa u Banjaluci.

Ploča

Spomen-ploča sa posvetom Gotlibu Moricu postavljena je na mjestu gdje je 20. maja 1911. godine bio sagrađen prvi bioskop u Banjaluci, u ulici Sime Šolaje, a predstavlja jedan u nizu kulturnih aktivnosti Rotari kluba Banjaluka.

Natrag