Osnovci krupni, ali fizički nespremni

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Osnovci krupni, ali fizički nespremni

Devetogodišnjaci danas u proseku viši za šest santimetara i teži sedam kilograma teži nego njihovi vršnjaci pre 14 godina.

111d01b01visina-ucenika.jpg

Današnji osnovci viši su i teži, ali fizički nespremniji nego što su to bili osnovci 1995. godine, zaključak je istraživanja stanja razvijenosti i fizičkih sposobnosti dece uzrasta od sedam do 14 godina koje je sproveo Republički zavod za sport.

Tako su, na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Vladi Srbije, predstavljeni rezultatima koji pokazuju da je u odnosu na pre 14 godina, kada je poslednji put rađeno ovakvo istraživanje, zabeležen porast visine kod dečaka u proseku za tri odsto, a kod devojčica za 2,5 odsto.

– I težina učenika je veća za 14 odsto, dok je kod učenica povećana za 11 odsto. Međutim, iako su osnovci u Srbiji iznad proseka po konstituciji, zaključak istraživanja nam govori da su oni ispod proseka po fizičkim sposobnostima u odnosu na decu drugih evropskih zemalja – istakao je Jasminko Pozderac, direktor Republičkog zavoda za sport, i dodao da su ovi rezultati dobijeni zahvaljujući testovima koji su izrađeni po evropskom standardu.

222d01b01visina-tezina.jpg

Devetogodišnjaci su danas 6,1 santimetar viši i 7,3 kilograma teži nego njihovi vršnjaci pre 14 godina.
Povodom ovog istraživanja, novinarima se obratila i Snežana Samardžić-Marković, ministarka omladine i sporta, i istakla da su ovakvi rezultati posledica ne samo loše opremljenosti fiskulturnih sala i nedovoljno kvalitetne nastave fizičkog vaspitanja, već i to što kultura vežbanja u našoj zemlji nije na adekvatnom nivou.

– Potrebno je vratiti sportske sekcije u škole, popraviti kvalitet nastave, ali shvatiti i da vežbanje ne treba povezivati samo sa školom. Takođe, u okviru ovog istraživanja ispitane su 1.533 škole od kojih je 74 odsto osnovnih i 26 odsto srednjih. Moram istaći da je tom prilikom zabeleženo da samo 15 odsto škola ima veliku fiskulturnu salu veću od 450 kvadratnih metara, a 77,6 odsto ustanova nema ni malu salu za fizičko – istakla je ministarka i dodala da samo 12 škola ima bazen. U školama je najpopularniji sport odbojka, dok su atletika i gimnastika vrlo malo zastupljene.

Izvor: Politika/V.M.D

Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Ovo je zalostan i zabrinjavajcuci podatak kada se uzme u obzir koliko je za vezbanje potrebno malo rekvizita.Mislim da izgovori koje je navela ministarka nisu na mestu.Ogradicu se na skolu koju pohadja moja cerka,na casu fizickog se uglavnom muvaju od jednog do drugog,sede na klupama,a kada slucajno ponekad urade neku vezbicu,svi "popadaju u nesvest od umora".Da se malo vise kontrolise rad nastavnika za vreme fizickog vaspitanja,nebi tako bilo.Po fondu casova nije mali broj fizickog vaspitanja jos da se adekvatno iskorisi to vreme...
Stoji i cinjenica da su deca danas vise za racunarom nego napolju,ali tu i roditelji treba nesto da preduzmu.Glupo bi bilo da kazem"U moje vreme",ali smo tada u skolama imali bezbroj vanskolskih aktivnosti koje su naravno bile besplatne.Mi se sad kao pitamo "otkud to"?

Natrag