Osnovci i srednjoškolci dele klupe

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Osnovci i srednjoškolci dele klupe

Izvor:
B92.net

Đaci osnovne škole Đuro Strugar i srednje Politehničke akademije pohađaju nastavu u istoj zgradi. Osnovce i srednjoškolce razdvajaju samo paravani.

18813688455048d1b7cb52a463512160_orig.jpg

Dok nadležni spajanje nespojivih generacija objašnjavaju racionalizacijom, roditelji osnovaca, zabrinuti za bezbednost svoje dece, najavljuju proteste.
Ove školske godine osnovnoj školi Đuro Strugar na Novom Beogradu pripao je prvi sprat a njihov dojučerašnji podstanar Politehnička akademija dobila je drugi.
Osnovci i srednjoškolci tako dele zgradu, prostor ispred škole i iste smene, a razdvaja ih paravan. Roditelji osnovaca su ogorčeni.

"Večina roditelja je spremna da od ponedeljka dođemo samo mi ispred škole dok se tak problem ne reši. Mi nemamo ništa protiv srednje škole, i naša deca će biti srednjoškolci svesni smo mi toga. Mi samo hoćemo da su nam deca razdviojena od srednjoškolaca, ne pregradama, ne žičanim ogradama. Ne šaljemo decu u zatvor nego u školu. Ako mi svaki odmor treba da budemo u dvorištu naše škole na šta će to da liči?", kaže Suzana Dedić, član saveta roditelja.

U jednoj i drugoj školi smenjuju se inspekcije. Direktorka osnovne umesto izjave daje obećanje da se sve radi u interesu dece i da će voditi računa o bezbednosti mališana. Direktor srednje stručne škole tvrdi da se đaci jedne i druge škole neće mešati.

"Oni jesu u dobi od 14 do 18 godina, mladi su ali se mi svi trudimo. Evo prvi put ja sad moram da branim svoje učenike od nečega što nisu uradili, što se pretpostavlja da će se desiti. Ja sam uvek hvalio njih i imao priliku da hvalim i svoje đake i svoju školu. Mislim da ćemo sve ovo prevazići sa kolektivom osnovne škole Đuro Strugar", kaže Dušam Milovanović, direktor Politehničke akademije.

Osnovna škola Đuro Strugar ima manje đaka i mnogo prostora, Politehnička akademija nema dovoljno prostora a ima previše đaka. Zbog racionalizacije Ministarstvo prosvete i Gradski sekretarijat za obrazovanje, u dogovoru sa oba direktora, spojili su različite generacije u isti prostor.

"Da li ćete vi i dalje strahovati zavisi i od toga koliko će vas rukovodstvo škole ozbiljno, odgovorno i sa veoma valjanim argumentima uveriti da će sve mere po pitanju bezbednosti dece biti preduzete od strane i direktora i tima za zaštitu učenika od nasilja i nastavničkog veća. To je posao uprave škole koja mora da da odgovore tim roditeljima ", kaže član gradskog veća Milena Bićanin.

Direktor Politehničke akademije za vikend najavljuje sređivanje i ulepšavanje paravana koji razdvajaju decu. Direktorka osnovne škole Đuro Strugar više vremena za medije najavljuje za sledeću nedelju. Roditelji osnovaca spremni su da, ukoliko se ne nađe bolje rešenje od fizičkog razdvajanja školaraca, od ponedeljka prestanu da dovode decu u školu.

Natrag