Šta je novo?

Originalno lečenje zemlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.912
Originalno lečenje zemlje

KurirIdeje za očuvanje planete koje su pre Samita o klimatskim promenama u Kopenhagenu smislili doktori nauka iz celog sveta

Planeta Zemlja je u ozbiljnoj opasnosti! Prete nam poplave, suše, otapanje polarnih kapa...
Moramo spasiti svoju planetu, jer ako to ne uradimo, već 2050. godine živećemo u drastično drugačijim uslovima. Klimatske promene o kojima političari i ekolozi već danima raspravljaju u Kopenhagenu bile su povod maštovitim naučnicima da smisle devet najoriginalnijih rešenja za spas Zemlje.

1 DŽinovski dimnjak je rešenje koje su predložili Stiven Luit i Stefan Dabner: taj dimnjak bio bi visok 29 kilometara i kroz njega bi u stratosferu bile ispumpavano 136 litara sumpor-dioksida u minutu. Time bi se oko planete u roku od 10 dana stvorio bezbojni oblak koji bi delimično reflektovao sunčevu svetlost, čime bi se temperatura na globalnom nivou smanjila za jedan stepen.
2 VeŠtaČki kiŠni oblaci su rešenje inženjera za morske resurse Univerziteta u Edinburgu. Treba napraviti flotu od 1.000 specijalno dizajniranih brodova koji bi patrolirali okeanima i pumpali morsku vodenu paru u vazduh kako bi se stvorili oblaci. Tako bi se odbilo dva odsto sunčeve svetlosti, što bi dovelo do hlađenja Zemlje.
3 Refleksivna folija treba da se postavi u svim pustinjama i preko svih velikih vodenih površina, smatraju eksperti za klimatska pitanja Univerziteta u Novom Južnom Velsu, koji predlažu i da se sve što je moguće - ofarba u belo! Krovovi, zgrade, putevi, pločnici, ulice...
4 Alge su pravo rešenje za spas planete prema mišljenju naučnika u laboratorijama Mos Lending Marin u Kaliforniji. Naime, one apsorbuju štetne gasove koje proizvodi čovečanstvo. Treba ih hraniti s „malo fine gvozdene prašine“ kako bi u sebe usisale ugljenik iz atmosfere.
5 LaŽno drveĆe, tačnije metalne konstrukcije visoke 30 metara mogle bi pojedinačno da apsorbuju 90.000 tona štetnih gasova svake godine, da ugljen-dioksid pretvaraju u tečno stanje i skladište ga pod zemljom, tvrde naučnici Univerziteta Kolumbija.
6 Veliki oblak praŠine je predlog koji dolazi od istraživača državnog Univerziteta Ajova: potrebno je samo nuklearnim projektilom u svemiru uništiti neku kometu! Oblak koji bi tako nastao kružio bi oko Sunca nekoliko sati mesečno i filtrirao solarnu radijaciju.
7 Podzemne kuĆe su poslednje rešenje. Mnogi naučnici su rekli da, ako sve propadne, treba da se vratimo u pećine. Istina, podzemne kuće su energetski mnogo efikasnije jer je u njima temperatura bez ikakvog grejanja preko cele godine - 15 stepeni. Osim toga, uragani i tornada vam ne mogu ništa.
 
Top