Šta je novo?

OPTUŽBA Profesor se prepoznao u radu o zlim ljudima i odlikašici upropastio prosek

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.321
OPTUŽBA Profesor se prepoznao u radu o zlim ljudima i odlikašici upropastio prosek
BlicOnline
Maturantkinja Gimnazije u Lebanu Ksenija Mitrović, koja u knjižici ima sve petice, dobila je trojku na maturskom iz srpskog i izgubila trku za đaka generacije jer se profesor, tvrdi, prepoznao u njenom radu.

630715_leskovac01ksenija-mitrovicmaturantkinja-gimnazijefoto-m-ivanovic_f.jpg

Crno na belo: Ksenija Mitrović pokazuje svoje petice među kojima se našla i jedna trojka

Naslov ponuđene slobodne teme koju je Ksenija izabrala bio je „Zli ljudi ne postoje, postoje samo nesrećni“, a profesor koga devojka navodno proziva je Dušan Blagojević.

- Osim svih petica od prvog razreda osnovne škole, republički sam takmičar srpskog jezika i takmičar na olimpijadi i na okružnim takmičenjima. U svom radu na šest strana iznela sam sve ono što me je mučilo tokom školovanja, o protežiranju maminih i tatinih sinova, o pokušaju da me spreče da idem na takmičenja, o omalovažavanju, o sebi kao nemoćnom leptiru. Priznajem da sam pišući sastav najviše mislila na profesora Blagojevića, mada ga nisam pomenula, a sigurna sam da se on prepoznao i da je trojka rezultat prepoznavanja - priča mlada devojka,


Ksenija tvrdi i da ju je Blagojević sve vreme ignorisao kao odlikaša.


- Za regionalno takmičenje u trećem razredu on je svima obezbedio literaturu osim meni, a ove godine nisam čak ni obaveštena o olimpijskom takmičenju - priča svršena gimnazijalka, koja se za trojku žalila i ministru prosvete.


Ksenija je bila u najužem izboru za đaka generacije, ali je zbog trojke izgubila trku. Tražila je da ponovo polaže ispit iz srpskog, međutim, to joj nije dozvoljeno.


- O tome smo razgovarali na nastavničkom veću i zaključili da nije došlo do proceduralnih grešaka, a utisak profesora je da Ksenijin rad ovoga puta nije bio za peticu - kaže direktor Gimnazije Saša Stevanović.


Profesor Blagojević bio je šokiran našim pitanjem.


- Ocena je plod ocenjivanja tročlane komisije, a ja sam čak dao najveću ocenu - ističe Blagojević, koji na pitanje da li se zaista prepoznao u radu maturantkinje kaže da o tome može da razgovara samo s direktorom i inspekcijom.


U komisiji za ocenjivanje radova bile su još dve profesorke srpskog jezika, Nataša Nikolić i Svetlana Cvetković, ali do njih nismo uspeli da dođemo. Ipak, Ksenija na njih nije ljuta. Nezvanično se može čuti čak i da je ovoj učenici zamereno i to što je maturski rad iz srpskog jezika pisala latinicom, a ne ćirilicom.


Sa slučajem Ksenije Mitrović su upoznati svi profesori i kažu da Ksenija nije prva koja se žali na profesora Blagojevića.


- On je najstroži profesor u školi i veoma uvažava svoj predmet, a od učenika traži maksimalnu posvećenost, kao da drži katedru. Bilo je mnogo primedbi na njegove ocene, ali je nekako uvek ispadalo da škola bude ribana od inspektora - priča Blagojevićev kolega koji je zahtevao anonimnost.Razredni: Nemoćan sam
Marko Todorović, Ksenijin razredni starešina, kaže da je bio nemoćan.
- Ksenija mi se žalila na ocenu i ja sam pokušao da delujem, ali ništa nisam mogao jer je reč o komisijskoj oceni. Sve što su mi profesori rekli jeste da je učenica promašila temu - kaže Todorović.
 
Top