Šta je novo?

Opština obećala brigu o 350 pasa i mačaka

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Nesreća u Bačkoj Topoli


U požaru nastradala vlasnica azila

Beta | 09. 03. 2011. - 13:04h
cat_icn_more.png
17:12h


BAČKA TOPOLA - Etela Merk iz Bačke Topole, nastradala je u požaru koji se desio tokom noći u njenoj kući u ovom gradu, u okviru koje je i salaš za zaštitu životinja.
123654_vojetelka01subotica003-etelka-merc-azil-kod-backe-topole_f.jpg

Etela Merk na svom salašu za zaštitu životinja (Arhiva Blica)


Merkova, koja je i van Topole bila poznata kao zaštitnica životinja, ugušila se u požaru. Uzroci požara nisu poznati, a istraga će pokazati više detalja vezanih za ovu nesreću. Prema saopštenju policijske uprave u Subotici, u požaru je potpuno izgorela unutrašnjost kuće, a u toku je veštačenje na utvrđivanju mogućeg uzroka požara.

Predsednik opštine Bačka Topola Atila Babi izjavio je večeras da su zbrinute sve životinje u azilu na salašu 116, posle jučerašnjeg požara, kao i da će se o njima privremeno starati Javno komunalno preduzeće "Komgrad" iz tog mesta.

Babi je rekao da su obezbeđeni ishrana životinja u azilu i neohodna veterinarska nega, a sutra će biti utvrđen i njihov tačan broj. On je dodao da su to mere privremene brige, a da će u narednih mesec dana biti napravljen plan njihovog trajnog zbrinjavanja, pri čemu je pomenuo mogućnost premeštanja u druge azile.

Kako izveštava lokalna Televizija Omega, Etela Merk osnovala je na salašu 116 kod Bačke Topole azil za nezbrinute životinje pre 10 godina, kada je preuzela 200 pasa iz jednog dislociranog azila u Beogradu.


Tokom svog dugogodišnjeg rada s napuštenim životinjama, zbrinula je veliki broj pasa lutalica sa područja opštine Bačka Topola i udomila veliki broj napuštenih životinja. Prema poslednjim podacima koje je dala toj televiziji u azilu je bilo 350 pasa i oko 70 mačaka.


Azil je bio u teškoj situaciji jer su zbog ekonomske krize neke donatorske kompanije otkazale finansijsku pomoć. Zbog neisplaćenog računa za utrošenu električnu energiju za nekoliko meseci, kako navodi taj medij, struja u kući je bila isključena.
 
Poslednja izmena:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Strepnje posle smrti vlasnice azila

Opština obećala brigu o 350 pasa i mačaka

Izvor: Blic BILJANA VUČKOVIĆ | 11. 03. 2011. - 00:02h | Foto: B.Vučković

SUBOTICA - Magistarka slikarstva Etelka Merk, vlasnica azila za pse i mačke u opštini Bačka Topola, koja je pre tri dana nastradala u požaru na salašu 166, nije za sobom ostavila u žalosti samo decu, prijatelje i rodbinu, već je njenom smrću dovedena u pitanje i sudbina više od 350 pasa i stotinu mačaka o kojima je 10 godina brinula jedino ona.
124090_1601-azil-etelka-merk-foto-b-vuckovic_f.jpg

Oni koji su bili uvek uz Etelku sada strahuju za životinje i očekuju najgore


Međutim, životna priča vlasnice azila, završena tragedijom na salašu na periferiji Bačke Topole, pokrenula je niz nedoumica i pitanja kada je reč o zaštiti životinja i odnosu gradskih uprava prema tom problemu. Prema rečima prijatelja Etelke Merk, ona je ”ceo život posvetila zbrinjavanju pasa i mačaka, čineći uslugu gradskom komunalnom preduzeću, međutim, nikada od nikoga nije dobila pomoć, osim od sponzora koje je sama pronalazila pa je njena smrt zapravo početak ekološke katastrofe“.

- Etelka se verovatno ugušila u sobi u kojoj je spavala zbog sveće ili peći za grejanje na loženje jer joj je bila isključena struja. Na sreću, dete joj je bilo kod prijatelja. Imala je dug za struju 80.000 dinara, molila je da je ne isključe, a ipak jesu iako je dug smanjila na pola. Tada je Vojvođanska zelena inicijativa uputila apel za pomoć azilu da bi se skrenula pažnja da može doći do katastrofe zbog finansijskih problema. Nažalost, tako je i bilo, ali niko nije mogao da zamisli da će prva žrtva biti Etelka - kaže Predrag Jovanović, jedan od retkih Etelkinih sugrađana koji joj je pomagao.

Prema njegovim rečima, „oni koji su bili uvek uz Etelku sada strahuju za životinje i očekuju najgore“. Predrag Jovanović kaže da je opština Bačka Topola, odnosno komunalno preduzeće prihvatilo brigu o psima i mačkama, ali da veruje da će oni vremenom smanjiti broj životinja na najgori način.

- Našao sam čoveka kome ću platiti da jednom nedeljno obiđe životinje u azilu da bi znali kakva se briga vodi o njima. Etelkini psi i mačke nikada nisu bili gladni jer je imala sponzore za hranu, a od kada je ekonomska kriza napustila su je tri donatora zbog čega nije mogla uredno da plaća račune, stalnog veterinara i pomoćnika, ali je sve ipak sama stizala - kaže Jovanović.

Andor Luhović iz Vojvođanske zelene inicijative pretpostavlja da će deo životinja biti uspavan jer „dok je Etelka brinula o njima srcem, političari na azil gledaju kroz novac“.

- Kada smo snimali emisiju na njenom salašu neko je uz snimak koji postoji na „Jutjubu“ prikačio njenu izjavu kada kaže da se plaši šta će biti sa životinjama kada nje više ne bude bilo. Etelka je pre deset godina došla u Bačku Topolu iz Beograda sa puno pasa koje je spasila nakon zatvaranja jednog tamošnjeg azila i zbog toga lokalna samouprava nije želela da joj pomogne izgovarajući se da su to beogradski psi - kaže Andor Luhović. On tvrdi da bi jedno od rešenja bilo da se psi prebace u azile u druge gradove, ali je problem što su uglavnom svi prebukirani. - Hranila ih je brendiranom hranom, jako skupom i zato bi sada trebalo kontrolisati da neko tu hranu ne počne da preprodaje. Njeni psi i mačke su bili uvek raspoloženi, jer su bili zdravi, siti i voljeni, a sada, ko zna šta će biti sa njima - zabrinut je Andor Luhović.

Danas sahrana Etelke Merk
„Zar je morala tako tragično da strada da bi se saznalo koliko se žrtvovala i činila za ovaj grad. Svaka životinja joj je bila draga i svaku je prihvatala kao svog jedinog kućnog ljubimca. Grad bi trebao da joj bude zahvalan na tome, ali sada je kasno”, kažu prijatelji pokojne Etelke Merk, koja će biti sahranjena danas u Beogradu. Kako „Blic“ saznaje, otac njenog četvorogodišnjeg sina juče je došao po dečaka o kome će se ubuduće najverovatnije i starati.
 
Top