Šta je novo?

Oprema i oprez za zimsku vožnju

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.743
Kako voziti po snegu i poledici

Oprema i oprez za zimsku vožnju


E. B. | 31. 01. 2010. - 00:02h | Betahttp://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Auto/174591/Oprema-i-oprez-za-zimsku-voznju/komentari


Tokom zime vozači moraju maksimalno da prilagode brzinu kretanja stanju na putevima. To praktično znači da se mora voziti opreznije i sporije, a posebno na neočišćenim ili zaleđenim saobraćajnicama. Kako za „Blic nedelje“ kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, putari se tokom ovog zimskog talasa i nisu baš potrudili da očiste sve deonice puteva i ulica.

9016_auto03-foto-beta_f.jpg


– Iako se u ovakvim uslovima vozačima savetuje opreznija i sporija vožnja, pre toga i putari moraju da očiste sve deonice puteva, a to poslednjih nekoliko dana i nije slučaj. Tako neočišćeni putevi utiču na smanjenu bezbednost u saobraćaju – kaže za „Blic nedelje“ Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju, i dodaje da u svakom trenutku vozač mora da prilagođava brzinu stanju na kolovozu.
I profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić za naš list kaže da vozači moraju da budu posebno oprezni pri vožnji u ovakvim uslovima. Pažljivom vožnjom vozač će na vreme uvideti potencijalnu opasnost na putu ili vozača koji nije prilagodio brzinu vožnje stanju na putu.
– U ovo vreme zahtevnija je pažljiva vožnja jer je kolovoz drugačiji, odnosno klizaviji. Zato je bitno da vozač ima zimsku opremu, i to onu minimalnu, odnosno zimske pneumatike čija je dubina šare veća od četiri milimetara. Vozači uvek misle da treba da imaju specijalne zimske gume, ali svi oni koji imaju radijalne pneumatike spremni su za zimske uslove vožnje – kaže Milan Vujanić, profesor Saobraćajnog fakulteta.
Damir Okanović je još dodao da zimska oprema ne uslovljava zimske pneumatike, već se novim zakonom vozaču ostavlja izbor. Vozači mogu da biraju da li će na točkove da postave dve zimske gume ili četiri nove kvalitetne letnje gume, kao i da obezbede lance.
A u novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju stoji da će policija narediti vozaču koji u zimskim uslovima ide bez propisane zimske opreme da odmah prekine vožnju i da vozilo ukloni sa kolovoza.
Naravno, u ovakvim uslovima, kada su putevi klizavi, treba prilagoditi i način vožnje. Takođe je veoma važno da se ne koči naglo jer to može, pri većim brzinama, da dovede do zanošenja vozila. Profesor Vujanić objašnjava da sada većina vozila ima ABS sistem koji sprečava da se prilikom kočenja menja pravac kretanja vozila, dok je to nemoguće u automobilu koji nema ovaj sistem.
– Ukoliko vozilo nema ABS sistem, onda se savetuje da je menjač uvek u nekom stepenu prenosa. Prilikom kočenja kod vozila bez ABS-a ne treba pritiskati kvačilo – kaže profesor Vujanić.
Inače, pre startovanja vozila neophodno je sneg očistiti s krova, šoferšajbne i ostalih stakala, kako bi preglednost iz vozila bila što bolja.
Kako je Okanović objasnio, upravljači puteva, takozvani putari, imaju zakonsku obavezu da tokom zime, a pogotovo kada se na saobraćajnicama formira snežni prekrivač, puteve održavaju prohodnim, a time i bezbednim. Kazna za pravno lice koje ne održava puteve, odnosno ne čisti od snega iznosi od 100.000 do 800.000 dinara.

Lanci samo na planini
Prema novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, lanci su obavezni prilikom putovanja na planinu, gde su putevi manje prohodni i ima dosta snega na kolovozu. Dakle, oni nisu zamena za adekvatne pneumatike, već jedan dodatak. Nije na odmet da vozači u automobilu imaju i ašovčić, ćebe i sveću. Vozači kamiona dužni su da u svojim vozilima imaju i lopatu za sneg.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
ma nemozes srbinu da dokazes nista. uvek misli da on bolje zna i da je uvek u pravu ... a kad se dogodi tragedija e onda je uvek kriv neko drugi. evo gledam ovde kod mene , i dalje odredjeni manijaci jure putem ko da su oslobodili ovo mesto ... sramota
 
Top