Šta je novo?
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
29.809
Operation Pacific (1951)screen.png
Operation-Pacific-1951-SF.png

info.png
9az5ag9zvo5.png

Tijekom Drugog svjetskog rata podmornica USS Thunderfish, pod zapovjedništvom CDR Johna T. "Pop" Perryja (Ward Bond ), dok u posebnoj misiji na Filipinima preuzima odgovornost za grupu redovnice i djeca, uključujući novorođeno dojenče nadimka "Butch", prevozeći ih u Pearl Harbor . Na svom putu podvodnik opazi japanski nosač zrakoplova i napada, ali njegova torpeda neispravno eksplodiraju na pola puta do cilja. Progonjen nosačima koji prate razarače, Thunderfish uspijeva pobjeći.

Dok je u Pearl Harboru, izvršni direktor broda , LCDR vojvoda E. Gifford (John Wayne ) odlazi posjetiti Butcha u baznu bolnicu i naleti na svoj bivša supruga, LTJG Mary Stuart (Patricia Neal ), mornarička medicinska sestra i strastveno se ljube. Nažalost, Mary je sada u romantičnoj vezi s pilotom mornarice LTJG Bobom Perryjem (Philip Carey ), mlađim Popovim bratom. Duke ionako progoni Mariju, ali je ponovno poslan na more prije nego što se nešto riješi.

Dok se podmornica vraća iz ophodnje, uočavaju japanski teretnjak, ali opet njihova torpeda ne uspijevaju eksplodirati. Neprijateljski brod podiže bijelu zastavu , a Thunderfish izranja i prilazi. Ispostavlja se da je teretnjak teško naoružani Q-brod koji otvara vatru na podmornicu. Smrtno ranjen, kapetan Perry naređuje čamcu da sruši ronjenje , znajući da se neće moći spustiti prije nego što se ona potopi.

S podmornicom koja je sada pod zapovjedništvom vojvode, on prelazi u napad na Q-brod. Obavještava posadu da će se brod "boriti na površini" nakon što se premjesti u položaj za napad na brod. Zatim, nakon izlaska na površinu zapovjednik zapovijeda brodske palubne topove i protuzračne topove , kao i brojne prijenosne lake i montirane teške mitraljeze kojima upravlja posada palube, da puca po volji . Nakon što su motori Q-broda onesposobljeni i paluba zapaljena, Duke naređuje brzinu boka , zabijanje čamca u japanski brod, izdubljivanje strojarnice i potapanje Q-broda.

Gromovnica, s ozbiljno oštećenom torpednom sobom, ali zadržavanjem poplave, šepa natrag u luku. Povratak u Pearl Harbor, Bob Perry vjeruje da je Dukeova naredba da zaroni brod ubio njegovog brata, a on odbija poslušati Dukeovo objašnjenje. Mary pokušava utješiti Dukea, ali on odbija njezine pokušaje, izjavljujući da je samo izvršio svoju dužnost i ne osjeća žaljenje.

Radeći sa stručnjacima za torpeda u podnožju, Duke i posada Thunderfish-a poduzimaju istragu kako bi otkrili zašto torpeda ne eksplodiraju. Kad napokon otkriju odgovor, Duke odlazi k Mary na proslavu, ali ona ga odbija. Budući da je nije pustio u svoj život kad je bio najniži, ona osjeća da oni ne mogu imati stvarnu vezu. Njezin nadređeni, prim. Steele (Kathryn Givney), čuje razgovor i kažnjava Mary jer je bacila svoju priliku za sreću s Dukeom.

Još jednom, Thunderfish kreće prema moru, ovoga puta pronašavši japansku flotu koja je krenula prema Leyteu kako bi divljala tamošnju američku invazijsku silu. Iako će otkriti njihovo prisustvo, Duke objavljuje položaj flote. Jednom kada Pearl Harbor prepozna poruku, Duke salvira svoja torpeda i trči za njima, bacajući napadajuće japanske ratne brodove u kaos. Unatoč tome što je izdržao udaranje japanskih dubinskih punjenja , Thunderfish uspijeva potopiti japanski nosač zrakoplova .

U sljedećoj fazi bitke dolaze američki zrakoplovi koji napadaju japansku flotu. Gromovnik, koji je sada dodijeljen na dužnost spasioca, pomaže u spašavanju oborenih američkih letaka i to dok je pod napadom japanskih lovaca. Tijekom spašavanja LT-a Boba Perryja, šefa broda i Juniora, pomorca iz mornaričke obitelji, ubijaju, a Dukea ranjavaju japanski Zero.

Kad se Thunderfish nakon patrole vrati u Pearl Harbor, Mary čeka Dukea. Njih dvoje, pomireni, kreću prema bolnici, namjeravajući usvojiti Butcha.

screen.png
Operation-Pacific-1950-105mns-avi.jpg


Download.png
Hidden content
You need to react to this post in order to see this content.


 
Poslednja izmena:
Top