Šta je novo?

Opel Meriva II u pokretu (video)

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.300
Opel Meriva II u pokretu (video)


20100205041251_photo_0.jpg


Za ovogodišnji sajam automobila u Ženevi, Opel je pripremio predstavljanje nove generacije modela Meriva. Novi mali MPV nemačkog proizvođača automobila, najveću pažnju javnosti privukao je sistemom inovativnih zadnjih vrata (FlexDoors), koja se otvaraju u smeru suprotnom od prednjih...


Sada Meriva druge generacije ponovo podiže lestvicu kad je u pitanju pristupačna integrisana fleksibilnost. Njen FlexSpace sistem dodatno je unapređen kako bi bio još intuitivniji i lakši za korišćenje. Takođe uvodi FlexDoors, inovativna vrata sa zadnjim otvaranjem, koja olakšavaju pristup kabini – što je premijera kod proizvođača koji proizvode velike serije vozila. Šta više, nova Meriva ima dosta prostora u prtljažniku, što je dodatno poboljšano revolucionarnim konceptom fleksibilne centralne konzole, kao i ekskluzivni Opelov FlexFix sistem – integrisani zadnji nosač za bicikle koji je ugrađen kao fioka ispod prtljažnog prostora.

20100105061511_photo_0.jpg


Inovativna, raznovrsna i elegantna: Druga generacija Opel Merive, koja će doživeti svoju premijeru na Salonu automobila u Ženevi 4. marta, postaviće nove standarde u multifunkcionalnosti vozila sa mnoštvom inovativnih elemenata napravljenih radi optimizacije fleksibilne upotrebe prostora, koji su spakovani u karakterističan i savremen dizajn...


Nakon pionirskog razvoja automobilske raznovrsnosti sa kompaktnim modelom Zafira sa sedam sedišta 1999. godine, Opel je otvorio novi tržišni segment za mala pristupačna monokab vozila, izbacivanjem na tržište prve generacije Merive 2003. godine. Sa svojim revolucionarnim FlexSpace konceptom zadnjih sedišta, visokim položajem sedenja i prostranom kabinom, Meriva se odlikovala velikom fleksibilnošću uprkos svojoj veličini. Popularna formula joj je omogućila stalan vodeći položaj u segemntu malih monokab vozila, sa više od milion prodatih vozila u Evropi.


20100105061511_photo_2.jpg


Sada Meriva druge generacije ponovo podiže lestvicu kad je u pitanju pristupačna integrisana fleksibilnost. Njen FlexSpace sistem dodatno je unapređen kako bi bio još intuitivniji i lakši za korišćenje. Takođe uvodi FlexDoors, inovativna vrata sa zadnjim otvaranjem, koja olakšavaju pristup kabini – što je premijera kod proizvođača koji proizvode velike serije vozila. Šta više, nova Meriva ima dosta prostora u prtljažniku, što je dodatno poboljšano revolucionarnim konceptom fleksibilne centralne konzole, kao i ekskluzivni Opelov FlexFix sistem – integrisani zadnji nosač za bicikle koji je ugrađen kao fioka ispod prtljažnog prostora.

Prepoznatljiva fleksibilnost Merive je unapređena izražajnim stilom u unutrašnjosti i spoljašnjosti, koji unapređuju Opelov novi dizajn. Njena monokab silueta je fluidna, elegantna i dinamična. Grafika zadnjih stakala sadrži karakteristične talase koji ističu FlexDoors vrata sa zadnjim otvaranjem, dok u isto vreme pružaju lepši pogled putnicima na zadnjem sedištu, naročito deci.


20100105061511_photo_3.jpg


Nova referenca u integrisanoj raznovrsnosti


“Sa konceptima za sedenje Zafira Flex 7 i Meriva FlexSpace, izumeli smo novu vrstu potpuno integrisane fleksibilnosti ,” kaze Alen Viser, potpredsednik odeljenja prodaje, marketinga i postprodajnih usluga u kompaniji Opel/Vauxhall. “Sa novom Merivom, želeli smo da napravimo novog svestranog šampiona u automobilskoj industriji. Nisam video ni jedan drugi automobil koji nudi toliko ideja koje život čine lakšim.”

Povećana fleksibilnost je proširena na sve delove nove Merive. U kabini, inovativni FlexSpace sistem zadnjih sedišta koji je predstavljen u prvoj Merivi dodatno je unapređen: zahteva još manje napora da se sedišta pomere u drugi položaj ili da se preklope. Ovaj sistem je još intuitivniji i lakši za korišćenje.

Kroz čitavu kabinu, prostor za odlaganje je znatno povećan sa pogodnim mestima za stvari koje se najčešće prevoze u automobilu. Revolucionarni FlexRail sistem konzola koji se sastoji od zamenljivih jedinica za skladištenje koje mogu da klize po šinama koje se nalaze između prednjih sedišta, pruža pogodan i prilagodljiv prostor za raznovrsnu upotrebu.

Napred, prostrana sedišta su slična onima u novoj Astri i Insingiji. Ona nude vodeći raspon prilagođavanja u klasi – 240 mm napred/nazad i 65 mm u visinu - i koji omogućava korisnicima bez obzira na visinu u starost da imaju optimalnu udobnost tokom njihovog putovanja. Još jedna novina kod Merive je Opelov jedinstveni integrisan FlexFix zadnji nosač za bicikle.20100105061511_photo_4.jpg


Vrata ulaze u novu eru


Meriva pruža novu dimenziju kada je u pitanju pristup zadnjim sedištima sa svojim jedinstvenim vratima sa zadnjim otvaranjem. FlexDoor koncept je prvenac među proizvođačima velikih serija u auto-industriji. Za razliku od nekolicine dobro poznatih dostupnih sistema sa zadnjim otvaranjem, FlexDoor poseduje vrata u punoj veličini koja se otvaraju nezavisno, bez potrebe za preklapanjem od prednjih vrata. Kovencionalni srednji stub omogućava ovo nezavisno otvaranje, a u isto vreme osigurava dobru čvrstinu karoserije i zaštitu od bočnog udara. Pored toga, ima ručku koja dodatno olakšava ulazak i izlazak.

FlexDoors vrata daju veliku funkcionalnost jer omogućavaju lakši pristup zadnjem sedištu. Postavljanje šarki vrata na zadnjem stubu takođe stvara više prostora za stopala putnika kod oboda srednjeg stuba. FlexDoors vrata se otvaraju do 84 stepena, mnogo više nego što je to slučaj sa konvecionalnim vratima, kod kojih je 68-70 stepeni standardni ugao. Putnici na prednjem sedištu takođe uživaju prednosti istog ugla od 84 stepena. FlexDoors vrata ne samo da ljudima olakšavaju pristup kabini, već je takođe ergonomičnije i brže putnicima na prednjem sedištu da otvoreFlexDoors vrata kada stavljaju jaknu, aktovku ili kišobran iza zadnjeg sedišta.

FlexDoors vrata takođe pružaju veću sigurnost, posebno za mlade porodice. Roditelji mogu lakše da priđu zadnjem sedištu da bi pomogli pri vezivanju pojasa, a deca mogu sigurnije da uđu i izađu iz vozila. Na primer, kada su prednja i zadnja vrata otvorena u isto vreme, svara se zona bezbednosti jer i dete i roditelj mogu da izađu iz automobila, jer ih vrata ne razdvajaju, a to smanjuje rizik da se dete nađe usred saobraćaja.

FlexDoors vrata dodaju stil poboljšanoj funkcionalnosti. Ulazak i izlazak iz vozila ne samo da deluje mnogo prirodnije, već isto tako izgleda opušteno i elegantno. Više nije neophodno uvijati se ili iskliznuti sa zadnjeg sedišta.

FlexDoors koncept se uspešno testira i ocenjuje od strane kupaca Merive od 2006. godine. Podržan je nizom patentiranih sistema za zaključavanje, izvedenih tako da otpimizuju bezbednost.


20100105061511_photo_5.jpg


Monokab izraz novog Opelovog dizajna


Iznutra i spolja, Meriva unapređuje Opelov novi jezik izražajnog dizajna i daje usredsređenost na kvalitet koji je već viđen kod Insignije i kod nove Astre.

Konstruktori u Opelu su stvorili dinamično i elegantno monokab vozilo. Oborena donja krovna linija u spoju sa Opelovim bočnim potpisom u vidu oštrice i talasastom linijom zadnjeg stakla daju Merivi svež, izražajan karakter i izgled.

FlexDoors vrata vas pozivaju u unutrašnji predeo linija i površina skladnog toka. Uspijena, krilovita instrument ploča poboljšava osećaj širine i prostranosti. Nagnuta unapred, središnja konzola doprinosi tome i dodaje sportske i vajarske crte.

Unutrašnjost ide sa šest različitih nivoa boje i opreme. To je najširi izbor koji je Opel ikada ponudio. Visok standard uklopljenosti izabranih tekstura i materijala, kao i izgled i ukrasi komandi su tipični za skuplja vozila.

Meriva će biti izbačena sa šest ekoloških motora

Nova Meriva koristi prednosti dužeg međuosovinskog rastojanja, šireg prednjeg i zadnjeg traga, što sve doprinosi poboljšanom rukovanju i većoj udobnosti u vožnji.

Opseg pogonskih grupa obuhvata ekonomične i motore sa turbo punjenjem u opsegu od 75 do 140 KS. Naročito ekonomična ecoFLEX verzija će takođe biti ponuđena. Meriva će ponuditi mogućnost izbora peto i šesto-stepenih ručnih menjača, kao i 6-stepeni automatski menjač.

Izvedena i razvijena u Opelovom inžinjerskom centru u Rüsselsheimu u Nemačkoj, nova Meriva će se sklapati Saragosi u Španiji i predviđeno je da njena prodaja počne ovog leta.


[YOUTUBE]XzKJcIYSiCg[/YOUTUBE]


Izvor: Auto magazin

 
Poslednja izmena:
Top