Šta je novo?

Opel Insignia 2.0 CDTI

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Opel Insignia 2.0 CDTI


Izvor: auto.ba
Autor Djuka


isigniatestn.jpg


Insignia je model sa kojim se Opel planira oporaviti od duboke krize u koju su zapali proizvođači automobila. Da podsjetimo, ovaj model predstavljen je prije dvije godine, a prošle - kada je većina proizvođača najavljivala masovna otpuštanja radnika - Opel je radio u tri smjene kako bi zadovoljio potrebe tržišta upravo za ovim modelom.
Još je u vrijeme prvih najava ovog modela bilo jasno kako se Opel želi na «velika vrata» vratiti u sami vrh evropske automobilske ponude. I zasta, prve kritike bile su pohvalne. Čak su i inače oštri kritičari pronašli riječi hvale, kako za „design“ tako i za tehnička riješenja. To je Opelovim stručnjcima bio pokazatelj da su uspjeli u svojim namjerama, uprkos mnogobrojnim poteškoćama. Također, to je bilo i ohrabrenje pa su prošlog ljeta proširili gamu sa novim ecoFLEX modelima koji se mogu pohvaliti manjom potrošnjom goriva i emisijom polutanata.
isigniatestr.jpg


Dozajnerski gledano, Insignia donosi mnogo novina, ali zadržava prepoznatljivost, pa već na prvi pogled nepogrješivo znamo da je to Opelovo vozilo. Prednjim dijelom dominira velika stilizirana maska hladnjaka, sa redizajniranim Opelovim logom, te velike blago zakošene svjetlosne baterije. Bočna linija je izdužena. Skladnu cjelinu čine dugačak poklopac motora, velika blago profilirana vrata i karoserija karavana. Zadnji dio je interesantno riješen i ne možemo govoriti o monotoniji tako tipičnoj za vozila u verziji karavana. Kao što je i uobičajeno, karavanska vezija Insignije duža je od svoje limuzinske varijante za 79 i visočija za 22 mm, što jasno upućuje na izdašnu ponudu unutrašnjeg prostora.
isigniatestrr.jpg


Kada se nađete za upravljačem Insignije, otkrivate zašto je potražnja za ovim vozilom velika. Sjedišta su izuzetno udobna, a položaj vozača veoma dobar. Testirani model može se pohvaliti najboljim paketom opreme Cosmo, ali i još nekim dodacima, kao što su: kožna sjedišta, dvozonski klima-uređaj, navigacioni paket, parkirni senzori, bixenon svjetla... Sve to znatno podiže komfor pa se u ovom vozilu zaista osjećate ugodno. Organizacija kokpita je u dobrom ergonomskom rasporedu, što znači da se na komande brzo i lako privikavate. Na centralnoj konzoli svoje mjesto našli su navigacioni i audio sistem, kao i komande klima-uređaja. Ručica mjenjača smještena je dovoljno blizu, tako da izmjene stepeni prijenosa teku glatko, bez zapinjanja.

isigniateste.jpg


Kao što smo i očekivali, ponuda prostora na zadnjoj klupi je veoma izdašna, a udobnost je čak i iznad očekivanja. Rezultat podignute krovne površine je da će se putnici visokog rasta dobro osjećati na zadnjoj klupi, što je za svaku pohvalu. Riječi hvale možemo uputiti i izuzetno velikom prtljažnom prostoru. Naime, kada pritiskom na dugme otvorite prtljažnik, dočekat će vas potpuno ravna podnica. Uvid u pravu vrijednost ovako riješenog prtljažnika dobijate tek onda kada prevozite mnogo prtljaga i teških kofera ili kada prevozite predmete velikih gabarita. Zatvaranje prtljažnika također je povjereno električnom pogonu, što znači kako je dovoljno da pritisnete dugme smješteno na donjoj strani polopca ili na daljinskom upravljaču. Riječi hvale zaslužuje i pogonski agregat.

isigniatestg.jpg


Testirano vozilo pokreće moderan 2.0 CDTI motor sa turbopunjačem i naprednim common-railom. Njegovih 160 KS i 350 Nm obrtnog momenta osiguravaju mu odlične performanse. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje svega 9,5 sekundi i s lakoćom postiže maksimalnih 218 km/h. Ono što će posebno obradovati potencijalne kupce jeste mala potrošnja goriva. Ustanovili smo da podaci proizvođača ne odstupaju od rezultata u praksi. Insignia se u prosjeku zadovoljava sa 7 litara goriva na 100 pređenih kilometara. Naravno da u gradskoj vožnji možete računati sa oko 9, dok na otvorenom putu, uz malo pažnje, 100 km možete preći sa svega 5 litara goriva.

isigniatestm.jpg


Ovako maloj potrošnji svakako doprinosi dobra aerodinamika, ali i dobro riješen sistem vješanja. Veliki 19-inčni točkovi bez problema savladavaju neravnine na putu, a vješanje ne stvara buku ni prilikom prelaska preko udarnih rupa ili tramvajskih šina. Tokom testnih vožnji zaključili smo da Insignia u potpunosti ispunjava sve potrebe prosječne porodice, pa i više od toga. Udobnost i ekonomičnost čine je izuzetno kompetentnom na dugim putovanjima. Osnovna verzija Insignije u verziji karavana, pokretana benzinskim 1.6 motorom sa 115 KS, može se dobiti već za 39.938 KM, što je izuzetno povoljno imajući u vidu velike mogućnosti. Na tržištu su dostupni modeli s veoma bogatim izborom benzinskih i dizel motora, u rasponu snage od 115 do 240 KS, a osim osnovnog paketa opreme, tu su i Edition, Sport i Cosmo. Izbor dodatne opreme također je bogat pa će svaki potencijalni kupac lako odabrati baš ono što mu je potrebno. Cijena testiranog vozila iznosi 64.116 KM, što i nije malo, ali ako tu cijenu uporedimo sa konkurencijom, možemo zaključiti da je realno određena i da je teško naći više opreme i snage za manje novca.

istabi.jpg
 
Top