Šta je novo?

Onkolozima nađeni tajni računi

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Direktori Instituta za onkologiju sakrili više od 350.000 evra


Onkolozima nađeni tajni računiBEOGRAD - Protiv dr Nenada Borojevića (51), bivšeg direktora Instituta za onkologiju i radiologiiju Srbije (IORS), i Zorana Bekića (50), nekadašnjeg načelnika Odeljenja pedijatrijske onkologije i predsednika Komisije za citostatičke lekove Ministarstva zdravlja, podneta je krivična prijava jer 2009. nisu prijavili imovinu čija je vrednost skoro 350.000 evra.


147470_nenad-borojevic-stan_f.jpg


Ulaz zgrade u kojoj je neprijavljeni stan bivšeg direktora Nenada Borojevića


Ovo je prva krivična prijava koja se podnosi protiv državnih funkcionera na osnovu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Krivičnu prijavu za krivično delo neprijavljivanja imovine i davanja lažnih podataka o imovini podneli su 27. maja SBPOK u saradnji sa Agencijom za borbu protiv korupcije i tužilaštvom.
Dvojica lekara, koji su već optuženi da su kao organizatori kriminalne grupe od farmaceutskih kompanija uzimali mito da bi povećali potrošnju citostatika, bili su dužni da prijave imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije za 2009. do 31. januara prošle godine.


Istragom je utvrđeno da Borojević nije prijavio stan u Beogradu od 41 metra kvadratnog u Studenskoj ulici broj 9. On se tereti i da nije prijavio veći broj ugovora o autorskom delu sa farmaceutskim kompanijama “Roche”, “Sanofi Aventis”, “Merck”, “Astra Zeneca”, “Glaxo Smith Kline export ltd representative office” i “Novartis Pharma services”.


Ove kompanije su, kako je utvrđeno, na njegov tekući račun uplatile ukupno 5.917.162 dinara i 20.000 evra, tokom 2009. na osnovu autorskih ugovora.
Borojević se tereti da nije prijavio ni depozite na štedne uloge u više banaka Rajfajzen, Hipe Alpe-Adrija, Komercijalnoj i OTP u ukupnom iznosu od 53.630 evra. Inače, doskorašnji direktor Instituta sa onkologiju je za 2009. prijavio prihode van radnog odnosa u ukupnom iznosu od 5.727.742 dinara.


Bekić se tereti da nije prijavio autorske ugovore sa kompanijama “Roche”, “Sanofi Aventis”, “Merck”, “Astra Zeneca”, “Novartis Pharma services” i “Bayer” u ukupnom iznosu od 5.725.904 dinara i 25.000 evra. On nije prijavio ni štedne uloge u Alfa banci, jedan od 40.000 evra, a drugi od 10.650 evra.

147469_1617_ff.jpg


Prema podacima iz Poreske uprave, Bekić je prijavio da je tokom 2009. ostvario prihod van radnog odnosa od 5.289.965 dinara. Borojević, Bekić i još pet osoba uhapšeni su 30 juna 2010. Optužnica protiv njih je podignuta krajem decembra iste godine, a suđenje je počelo 24. maja 2011. godine.


Prema navodima optužnice, Bekić je uzeo najviše provizija od farmaceutskih kompanija i veliki deo zadržavao je za sebe. Borojević i Bekić su optuženi da su samo od ključnog svedoka u ovom postupku Gorana Orlića, iz farmaceutske kompanije „Aktavis”, uzeli 95.000 evra kako bi mu dostavili informacije potrebne za sačinjavanje najpovoljnije ponude na tenderu, da bi zatim zaključivali ugovore o kupovini citostatika.


Tužilaštvo tereti Bekića da je kao šef dečjeg odeljenja na sastancima kolegijuma Klinike za medikalnu onkologiju davao savete i sugestije internistima “za koji citostatik favorizovanih kompanija i kom periodu da povećaju ili smanje potrošnju”.
Navodi se da je kao predsednik Komisije za citostatičke lekove Ministartva zdravlja omogućio povećanje potrošnje citostatika “paklitaksel” i “docetaksel”.


Osim njih dvojice, kao članovi kriminalne grupe su optuženi direktor apoteke Ivan Popović i pomoćnik direktora za zdravstvenu delatnost Zoran Tomašević. Optuženi su i generalni direktor farmaceutske firme „Roche“ Vojislav Petrović, direktor onkološkog sektora kompanije „Farmasvis“ Andreja Soretić i Predrag Marinković i Ana Matović, oboje iz kompanije „Astra Zeneca“.


Važan dokaz na ovom suđenju i sastavni deo optužnice postao je sporazum o priznanju krivice koji je Jasmina Gutović iz farmaceutske kuće “Merck” sklopila je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Ona je priznala da je davala mito.


Doktoru narukvica
Doktor Nenad Borojević je prošle nedelje pušten iz pritvorske jedinice u kojoj je bio od hapšenja.
Na slobodu je izašao sa specijalnom narukvicom-odašiljačem na nozi jer se pravosudne vlasti Srbije plaše da će poznati onkolog napustiti zemlju pre konačne presude.


Blic
 
Top