Šta je novo?

Okultna patologija

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Bolesti na putu samorazvoja

Pretpostavimo da si novajlija na stazi duhovnog samorazvoja. Buktite od želje da progutate što više znanja. Zinuli ste za svakom voćkom nove tehnike ili skrivenog znanja, trpate sve u sebe i probate direktno na svojoj koži. Stop!

Ukoliko ne ukočite na vreme, odnosno ukoliko vam "glava ne bude u oblacima, a noge na zemlji" neminovno ćete zakačiti neku od manje-više ozbiljnih bolesti ovog duhovnog podneblja. Bez obzira na prihvatanje određenog mističkog ili magijskog sistema, praktikovanje Istočnih ili Zapadnih tehnika samorazvoja, patološke promene ega i njegovih pomoćnih funkcija su uglavnom slične. Ovde će biti navedeni najčešći "poremećaji", koje pronicljivim očima i uz malo objektivnosti možete prepoznati u svakoj duhovnoj grupi.

Galopirajuća imaginacija je verovatno najrasprostranjenija duhovna bolest. Nastaje kao posledica prirodne lenjosti, nerada i razbuktale mašte. Rezultat je debalans između slavoljubivog i sujetnog ega, s jedne strane i mlake volje da se realna duhovna postignuća kritički preispitaju. Jednom rečju, praktikant malo radi a mnogo izmišlja. U određenim formama je zarazna. U blagim oblicima je česta i gotovo neizbežna, ali može postati hronična i onda je zloćudna i vrlo teško iskorenjiva.

Astralno trovanje
Obično nastaje kao posledica prekomernog konzumiranja meditativnih tehnika za koje praktikant još uvek nije dovoljno spreman. Fizički se manifestuje kao vrtoglavica sa blagim oblicima poremećene ravnoteže. Osoba oseća blaženstvo i zadovoljstvo različitog stepena koje se zatim transformiše u filmovanje, čitaj uobrazilju, o velikim duhovnim postignućima, spiritualnim moćima i slavnim delima. Oboleli obično ne može da se sastavi sa zemljom, a kada ga stvarnost mučki raspali po osetljivom mestu svojom neprofinjenom profanošću i vulgarnošću, sledi period lake depresije i uzdaha za nebeskim omamljujućim prostranstvima od kojih se oboleli grubo i neželjeno izlečio.

Emotivna dijareja
Bolest se razvija kod osoba koje bukvalno shvataju koncepcije slobode i emotivne otvorenosti. Može se pojavili i kao nus-produkt grupnih duhovnih tehnika koje rade na emotivnom pražnjenju. Na primer: skoro nepoznata osoba vam se iz čista mira obesi oko vrata i suznih očiju kaže kako oseća vašu toplinu i duhovne pulsacije. Zatim primećuje da ste zatvoreni i imate energetski oklop na grlu. Posle četiri minuta prelazi u napad i bukvalno vas izbacuje govoreći da ste energetski vampir koji svoju duhovnu prazninu ispunjava kradući tuđu energiju. Varijacije su mnogobrojne…

Stručnjačka omnipotencija
Poremećaj se ispoljava kod osoba koje su specijalisti za određenu oblast. Predstavlja ego tendenciju da proširi svoj autoritet i stavi šapu sujete ne samo na određenu, već i na sva ostala područja duhovnog znanja i moći. Imaćete prilike da često upoznate specijaliste koji nepokolebljivo tvrde da su vrhunski majstori ne samo, na primer u Tarotu, već i u jogi, magiji, regresiji, psihoterapiji, ženu, borilačkim veštinama,astrologiji…

Mesijanski kompleks
Ovaj tip poremećaja se javlja kod praktikanata koji su duže na stazi. Započinje bezazleno, ali ima tendenciju da se maligno razvija. Vrlo često pušta korene u spiritualnim grupama, a lako se i brzo širi. Ugrožena osoba sa napasla dovoljno znanja i stigla je do određenog duhovnog nivoa. Pojavljuju se novajlije - pačići mali, koji gutaju svaku reč i savet našeg junaka. On je avanzovao na nivo domaćeg Gurua, te je raspustio svoj ego da raste i cveta do neslućenih razmera. Oh, kako to prija! Posle izvesnog vremena počeće da priča kako više nema vremena da radi svoje duhovne prakse jer se potpuno predao prosvećivanju i dobrobiti svojih sledbenika. I verovaće u to. Samo je pitanje vremena kada će se samom Učitelju ili nekom od njegovih vernih satelita, kroz proročki san, zaslepljujuću viziju ili neoborivu poruku sa višeg plana otkriti izvanredno poslanstvo njihove grupe i karmički zadatak značajan za duhovnu evoluciju celog čovečanstva.

Inkarnacijska identifikacija
Ova bolest nastaje iz gladi ega da se poistoveti sa subjektivno odabranom, ali slavnom i moćnom ličnosti iz prethodnog života. Virus hara među svim tragaocima koji prihvataju postavke reinkarnacije. Blagi oblik se ogleda u tome što svako sebi, pomoću regresije, sna po principu "što je babi milo…" ili samo na osnovu poslušne i uvek verne mašte, odabere omiljeni lik i bogato mu nadodaje poželjne karakteristike. Ukoliko malo zagrebete, većina duhovnjaka će vam ispričati o nekoj svojoj inkarnaciji u kojoj su posedovali neopisivo visoke okultne moći, hijerofantski autoritet, slavu velikog junaka ili kraljevsko dostojanstvo. U poverenju će vam prišapnuti da još uvek u njima čuče (ali šta tamo rade?) zablokirane moći i duhovna znanja koja samo treba da se probude i aktiviraju. Često ćete imati priliku da natrčite na čitave grupe zaraženih Atlantiđana, Algolijanaca ili Tibetanaca. Ukoliko blaži oblik koristi ličnosti da se povremeno malo „osokoli” i nagoji svoj ego slojem masnih i grejućih naslaga, teži oblik se ispoljava u poistovećenju sa vrlo određenim istorijskim ličnostima ili duhovnim bićima. Oboleli se veoma trude da oponašaju svoje uzore i ponekad, uz pohvale dostojno ulaganja napora, studiranje literature i precizno oponašanje, postižu čak i zapanjujuću fizičku sličnost. Pre ili kasnije ćete upoznati osobe koje tvrde da su potvrđena inkarnacija Aiwasa, Trismegistusa, Blavatske, Lao Cea, Junga…

Odgovorno tvrdim da mi je bila čast da gradu (Beogradu) upoznam dva pretendenta na inkarnaciju Alistera Kroulija, jednog Štajnera, tri Kleopatre i Hrista.

Tekst napisala Maja Mandić(dipl.psiholog)
 

Ewa

Član
Učlanjen(a)
20.01.2010
Poruka
2
Zasto ne vidim temu ili je moda izbrisana,Inace mi je forum tezak za snalaenje
 
Član
Učlanjen(a)
24.04.2013
Poruka
2
Kakvo bljuvanje :) Gospodji Maji sasvim služi na čast. Ne bih otišla kod ovakvog psihologa na ispiranje mozga sve i da je poslednja na svetu. Sram za profesiju koju predstavlja.
 
Top