Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
OKTOBAR 1864.

1864.jpg

Grupa je nastala 1984. godine, ali se vođa i gitarista sastava Goran Tomanović više ne seća ko je bio u prvoj postavi, jer su se okupili preko oglasa, a članovi su se menjali velikom brzinom U početku su radili kao petočlani sastav klasične rock formacije i za to vreme samo su vežbali, tražeći sopstveni zvuk.

Prvi značajniji nastup imali su u beogradskom klubu Taš početkom 1985. godine kada im se priključila pevačica Tanja Jovićević (rođena 1967. u Beogradu). Ona je pre toga pevala u anonimnoj zemunskoj rhythm i blues grupi i izvodila jazz standarde po klubovima. Te godine, u konkurenciji sto tri sastava iz cele zemlje pobeđuju na Paliluskoj rock ligi. Zatim pobeđuju u kategoriji demo grupa na MESAM-u i počinju pripreme za prvi album. Grupa se tada konsoliduje u sastavu: Goran Tomanović (gitara). Tanja Jovićević (vokal), Željko Mitrović (bas), Ivan Zečević (bubnjevi), Dejan Krmpotić (klavijature), Marko Lalić (saksofon), Branko Baćović (truba) i Nebojša Mrvaljević, (trombon)

Debi LP pored njihovih već proverenih pesama "Carte Blanche", "Pomisli" u pop jazz maniru, donosi obradu pesme "Reach Out l'll Be There" pod nazivom "Nađi me" iz repertoara Four Tops, ali i Nade Knežević. Producent ploče je Saša Habić. Godine 1988. snimaju drugi album 'Igra bojama" sa novim članovima, klavijaturistom Dejanom Abadićem i trombonistom Vukom Dinićem. Ploču produciraju Rex llusivii i Teodor Jani (Theodor Yanni) a prateće vokale pored ostalih peva i Milan Mladenović. Ova ploča im donosi epitete zagovornika sofisticiranog belog soula, a Tanju Jovićević zasipaju pohvalama zbog vokalnih sposobnosti.Tokom 1989. godine intenzivno sviraju, često sa Ekatarinom Velikom, a rasprodaju promotivni koncert u beogradskom Domu omladine. U grupu dolaze i novi članovi, basista Ljubinko Tomanović i saksofonista Slobodan Andrić. U sklopu manifestacije Fotografia svojim nastupom otvaraju novu scenu u Bitef teatru.

Iste godine rade muziku za film "Početni udarac" Darka Bajića. Po mišljenju čitalaca časopisa "Pop rock" Tanja Jovićević dve godine zaredom biva proglašena najboljom pevačicom. Treći LP "Crni ples" snimaju februara 1990. godine u Titogradu Producenti su Teodor Jani i članovi grupe. Kao i prethodni, i ovaj omot radi strip crtač Zoran Janjetov. Tokom turneje sa njima su novi članovi, basista Milojko Pantić i saksofonista Deže Molnar. Grupa 1990. godine nastupa u Berlinu. Iste godine Tanja Jovićević u Ulmu na Festivalu moderne umetnosti sa Milanom Mladenovićem izvodi performans "Anđeoski prah".

lako je tokom čitave karijere grupa dobijala samo odobravanja kritike i revnosne slušaoce u publici, depresivna jesen 1991. godine uzima svoj danak i oni krajem te godine sviraju oproštajni koncert u SKC-u. Goran Tomanović formira sastav Baca Left, a Tanja Jovićević postaje jedan od nezaobilaznih studijskih saradnika i čest gost u jazz klubovima. Pevala je u pozorišnoj predstavi "Osvrni se u gnevu" Balše Doga, gostovala na turnejama Ekatarine Velike i Bajage i Instruktora. Željko Mitrović je osnovao radio i TV Pink i izdavačku kuću City sound.

Diskografija

Albumi
"Oktobar 1864" (Jugodisk 1987.)
"Igra bojama" (PGPRTB 1988.)
"Crni ples" (PGPRTB 1990.)
"Najbolje" (City Sound 1998. kompilacija)

Izvor: Džuboks



 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Jedna od grupa koje su definitivno u velikoj meri uticale na domaću scenu...šteta što nisu duže opstali, ali posle su počele i devedesete i pitanje je koliko je to uopšte i bilo realno s obzirom na sudbine mnogih drugih vodećih rok bendova sa prostora bivše Jugoslavije...
Često ih slušam yes3
Jedna od omiljenih...

 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
06.08.2010
Poruka
169
Tanja u Banja Luci 18. 12. (ove godine naravno). Idem po bog zna koji put da je cujem.
 
Natrag
Top