Šta je novo?

Okončana istraga protiv Kovačevića

Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.177
Okončana istraga protiv Kovačevića

ioq4j4.jpgPrvi osnovni sud u Beogradu okončao je istragu protiv Miladina Kovačevića, osumnjičenog za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru u maju 2008. godine u Bostonu, izjavila je danas portparol i sudija tog suda Ivana Ramić.

Ona je dodala da će predmet biti prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu koje može da podigne optužnicu protiv Kovačevića, da zatraži dopunu istrage ili da odustane od krivičnog gonjenja.
Kovačević se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda Štajnhaueru 4. maja, tokom tuče u Bostonskoj studentskoj diskoteci, kao i zbog krivicnih dela zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju i falsifikovanje isprave.
Prema Krivičnom zakonu Srbije, za teške telesne povrede predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata od jedne do pet godina i za podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja od šest meseci do pet godina zatvora.
U istrazi protiv Kovačevića, pored ostalih istražnih radnji, krajem prošle godine saslušano je pet svedoka tuče iz Sjedinjenih Američkih Država.


Svedoci su saslušani putem video konferencijske veze "iza zatvorenih vrata", pošto javnosti nije dozvoljeno prisustvo sprovođenju istražnih radnji.
Potom je obavljeno i dopunsko medicinsko veštačenje povreda Štajnhauera.
Pored Kovačevića, Drugi opštinski sud u Beogradu, koji je vodio istragu protiv Kovačevića pre uspostavljanja nove mreže sudova, sproveo je istragu i protiv bivših konzula i vicekonzula Srbije u Njujorku Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića.
Nenadović i Milošević sumnjiče se da su Kovačeviću pomogli da iz SAD pobegne u Srbiju, nakon što je pušten iz pritvora, tako što su mu, zloupotrebom službenog položaja, izdali privremenu putnu ispravu, iako su znali da je protiv njega američko pravosuđe pokrenulo krivični postupak.


Pravosudni organi SAD su diplomatskim putem, po zamolnici suda, dostavili dokumetaciju u "slučaju Kovačević" Drugom opštinskom sudu. Američki državni tužilac formalno je ustupio "predmet Kovačević" srpskom pravosuđu početkom aprila prošle godine, posle dogovora s Vladom Srbije, koja je porodici Štajnhauer uplatila 900.000 dolara na ime troškova lečenja njihovog sina.
Protiv Kovačevića je prethodno, paralelno vođena istraga i u Americi i u Srbiji, pošto je, posle puštanja iz pritvora u Bostonu, uz pomoć srpskog konzulata u Njujorku, došao (pobegao) u Srbiju.
Posle višemesečnih pregovora s predstavnicima SAD, srpska vlada je dogovorila plaćanje odštete i preuzimanje od američkih pravosudnih organa krivičnog gonjenja Kovačevića.


Sanel Softić (22), američki državljanin poreklom iz BiH, i Edin Džbara (25), državljanin BiH, osuđeni su 13. januara u sudu njujorškog okruga Brum na po dve godine zatvora zbog učešća u tuči 4. maja 2008. Oni su osuđeni, jer su, zajedno sa Kovačevićem, tukli alkoholisanog Štajnhauera, koji je prethodno uhvatio za zadnjicu Softićevu devojku.
Izvor:Tanjug
 
Poslednja izmena od urednika:
Top