Oklop protiv silovanja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.034
Oklop protiv silovanja

FoNet, 08.02.2010 10:45:47

MEMFIS - Izgledaju kao fantastični pojasevi visoke tehnologije opremljeni "zubima" za - zaštitu devičanstva od silovanja.
Međutim, ovi šašavti umetnički predmeti napravljeni od pločica od nerđajućeg čelika, katančića, žileta, elektroda i igala za špriceve, treba da upute empatiju žrtvama silovanja.
Umetnik Ajra Šerman, koji se specijalizovao u izradi tehno odeće, nazvao je svoje kreacije "neprobojni uređaji" i one će do sredine marta biti izložene u Nacionalnom muzeju metalne ornamentike u Memfisu.
Inspiraciju za nesvakidašnji uređaj protiv silovanja Šerman je dobio posle serije razgovora sa pet žrtava seksualnog nasilja koje pokušavaju da ponovo stvore osećaj fizičke bezbednosti. A ono što su sve ove žene označile kao jedinu zaštitu od silovanja bio je "telesni oklop".
"Kad razgovarate s osobom koja je bila žrtva silovanja, počinjete da saznajetre užasavajuće detelje. Ovaj užas sam pretočio u svoje uređaje. Ali da sam svoje naprave želeo da učinim zastrašujućim, ružnim i užasavajućim, uopšte se ne bih kajao", izjavio je Šerman listu Memfis star.
Nekoliko vrsta Šermanovih naprava istovetne namene nosi i pomalo otkačena imena - "korset zamka za medveda", "Saberov zubati spekulum", "električna ograda za intimne delove".
Uglavnom su napravljene od čelika i bakra sa nekoliko električnih žica i malim mehaničkim delovima. Nekoliko od 16 "uređaja" već su prikazani na drugim sajmovima i izložbama, ali prvi put su se svi našli izloženi na jednom mestu.
Neke od naprava prvi put su prikazane još 2002. godine u Muzeju moderne umetnosti u Denveru, gradu u kome Šerman živi i radi, ali nisu privukle veću pažnju.
Međutim, uznemirujuća namena ovih uređaja koje sam autor smatra

"umetničkim delima s praktičnom primenom" izazvala je lavinu kritika da se novac poreskih obveznika, dakle iz budžeta, koristi za finansiranje izložbe nazovi "apstraktne umetnosti" na kojoj se prikazuju "oklopi za genitalije i mehanizmi za kastraciju".
Muzej je, tvrde kritičari, iz budžeta dobio 32.500 dolara za organizovanje izložbe od Državne komisije za umetnost.
Drju Džonson, direktor Centra za politička istraživanja države Tenesi, podseća da je njegova institucija uvek bila protiv finansiranja izložbi iz budžeta.
"Više ljudi je uvređeno činjenicom da njihov novac ubran porezom odlazi da bi se organizovala izložba uređaja za zaštitu ženskih genitalija i kastraciju, ali otvoreno govoreći, ja sam lično više uvređen kad neko pozorište dobije novac da bi na scenu postavilo neku glupavu ili za normalan mozak uvredljivu predstavu", izjavio je Džonson.
Čarls Ferimen, upravnik muzeja koji je domaćin izložbe, tvrdi da ni cent novca poreskih obveznika nije potrošen na izložbu, već je "namaknut" prodajom specijalnih registarskih tablica s amblemom izložbe i utrošen isključivo na plate zaposlenih i honorare saradnika.
Za samog Šermana, lavina kritika njegovog rada "ne mora obavezno da bude loša".
"Želeo sam da ljudi vide šta sam uradio, znajući da će reakcije biti svakojake. A to znači da su videli izložbu i da ih je navela na razmišljanje", izjavio je Šerman.
I dok je "neprobojni uređaj" zaista namenjen da se nađe na telu žene, Šerman ne očekuje da će ga bilo koja žena i ma koliko bila preplašena, zaista i koristiti kao zaštitu od silovanja.
Ni jedan od uređaja nije izložen na manekenima a mogli su da se snime na malo poznatim fotomodelima koje su pristale da ih prikažu.

Natrag