Šta je novo?

Ogrlice i identifikacijski privjesci

Član
Učlanjen(a)
05.02.2010
Poruka
968
Jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina da zaštitite svoju mačku su ogrlice i identifikacijski privjesci. Isto tako, to je i najpouzdaniji i najbrži način da vam se vrati ljubimac. Jedno istraživanje u SAD-u dokazalo je da je 90% životinja označenih takvim privjescima vraćeno vlasnicima.


Vlasnici mačaka često misle da njihove mačke neće nositi ogrlice, ali ustvari mačke se na njih mogu lako priviknuti. Identifikacijski privjesak je izgubljenoj mački ''karta za povratak kući''. Sve mačke, čak i kućne, trebale bi nositi ogrlice s privjescima zbog uvijek mogućeg nestanka. Ali nestanak nije jedini razlog zašto mački staviti ogrlicu jer na nju se također može objesiti i zvončić koji bi uvijek obavještavao gdje se nalazi mačka. Isto tako kad se mačka ozlijedi i ako se ne može izvući iz neke situacije (npr. ako se zaglavila ispod ormara) zvonce će se sigurno čuti zbog micanja mačke i lako ćete ju pronaći.

Važno je znati da ogrlice imaju i mane. Dvije: 1. Ako se neprestano nose, često oštećuju dlaku oko vrata, pogotovo kod dugodlakih mačaka. Tako da izložbene mačke zbog toga mogu dobiti kaznene bodove. 2. Ako mačka lovi među drvećem ili grmljem u dvorištu moguće je da se ogrlicom zakači za neku granu ili slično. Da bi to izbjegli najbolje je da ogrlica bude što elastičnija kako bi se mačka mogla osloboditi…


Preporučamo da mačka obavezno nosi ogrlicu s privjeskom i zvončićem kada je u prirodi jer tada je najveća šansa da se izgubi, ozlijedi ili slično.Kako prepoznati ima li mačka temperaturu?

Suha i topla njuška jedan je od najuočljivijih znakova kojeg vlasnici mogu primijetiti. Međutim, on ne mora uvijek značiti prisustvo povišene tjelesne temperature. Može, jednostavno biti posljedica uzbuđenosti.Postoje tzv. ''ogrlice protiv nametnika'' koje se nose jedan period dok se mačka ne riješi nametnika. Pri tome je važno znati da tijekom nošenja takve ogrlice nije dobro koristiti i druge preparate (ampule, sprejeve…) protiv nametnika.


OGRLICE: u raznim bojama. Preporučamo fluorescentne boje kako bi se ogrlica istaknula i kako bi se u daljini mačka mogla lakše zapaziti. Od različitih materijala: > ogrlice za buhe s podstavom (ne smiju ih imati mačke mlađe od 6 mjeseci), često uzrokuju alergije; > ogrlice od mekane kože, vrlo elastične pa se mačka može lako osloboditi ako se ogrlicom zakači za nešto; > ogrlice od tkanine, najjeftinije su i pogodne su za mačiće.

ogrlica1.jpg
ogrlica3.jpgIDENTIFIKACIJSKI PRIVJESCI: > plosnati metalni na kojima je ispisan ID broj, ime mačke, adresa vlasnika ili slično > metalni valjci koji se mogu otvoriti i unutra se stavljaju podaci kao što je adresa vlasnika… > magnetski identifikacijski privjesci


pettags1.jpg
pettags3.gif
ZVONČIĆI: > raznih oblika, veličina i boja. Osim glavne namjene da kazuju ‘’gdje se mačka nalazi’’, zvončići također mački koja izlazi van daju manje šanse da ulovi neku pticu ili neku drugu životinju iz okoliša.


zvonca.jpg

izvor:cat world
 
Top