Oficir mora na ulicu zbog greške Vojske

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Vojnom licu dat stan koji ima vlasnika

Oficir mora na ulicu zbog greške Vojske

Posle 15 godina korišćenja vojnog stana i 35 godina vojne službe, penzionisani pukovnik Đorđe Milenković završiće praktično na ulici.

181913_0819-pukovnik-djordje-milenkovic-izbacivanje-iz-stana-foto-milos-peric-_f.jpg

Pukovnik Đorđe Milenković

Sudskom odlukom njemu i njegovoj porodici naloženo je da se do 10. oktobra isele iz jednosobnog stana u Ljutice Bogdana u Beogradu koji je dobio od Vojske na korišćenje. Ispostavilo se, kako Milenković kaže, da stan za koji je komisija tada tvrdila da je u vlasništvu Vojske, ima drugog vlasnika.

Posle petogodišnjeg sudskog postupka, rešenjem Apelacionog suda u Beogradu od 7. juna 2011. godine, Milenkoviću je naloženo da se iseli iz stana.

- Posle 35 godina aktivne vojne službe ja ću biti na ulici - objašnjava Milenković koji u stanu živi sa suprugom i sinom.

Stambena komisija je, kako penzionisani pukovnik tvrdi, čak dva puta pogrešila.

- Prvi put se to desilo 1995. Tada mi je komisija dodelila stan u kom je već neko živeo. Godinu dana kasnije dobijam ovaj stan. Devet godina kasnije saznajem da ima drugog vlasnika. Obraćao sam se na najmanje 10 adresa, uključujući i ministra odbrane Dragana Šutanovca, ali nisam dobio odgovor. Imam rešenje i sve papire, apsolutno sve sam dobio legalno, a sad ispada da sam kriminalac, pa me izbacuju - kaže on i dodaje da su ga primili jedino u Stambenoj komisiji.

- Rekli su mi da to nije njihov problem i da moram da poštujem odluku suda - tvrdi Milenković koji traži da mu dodele troiposoban stan.

U Ministarstvu su za „Blic“ potvrdili da je Milenkoviću stan dodeljen uz obrazloženje da ga je otkupio pripadnik Vojske Husein Silobubalo, koji je preminuo, i da prema njihovoj evidenciji nema naslednike. Prema istom rešenju Milenković je bio u obavezi da se iseli iz stana ukoliko dođe do njegovog poništenja, što se na kraju i desilo.

Odbio ponude
U Ministarstvu kažu da su penzionisanom pukovniku u međuvremenu ponudili pomoć.
- Razgovarali su sa njim u junu i ponuđena su mu dva rešenja: dodela stana u zakup na neodređeno vreme ili zajma za rešavanje stambenog pitanja i mogućnost da dobije 20.000 evra iz sredstava koja Vojska izdvaja za poboljšanje materijalnog položaja korisnika vojne penzije bez stana. Oba rešenja Milenković je odbio - kažu u Ministarstvu odbrane.

Blic

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Ministarstvo odbrane: Pukovniku Milenkoviću smo ponudili rešenja za stambeno pitanje

Ministarstvo odbrane: Pukovniku Milenkoviću smo ponudili rešenja za stambeno pitanje

Blic

Ministarstvo odbrane je saopštilo da penzionisani pukovnik Đorđe Milenković, koji posle 15 godina korišćenja stana mora da se iseli, ne ostaje bez stana zbog greške vojske.
- Penzionisani pukovnik Đorđe Milenković nije prihvatio ni jedno od mogućih
rešenja, koja su u skladu sa važećim propisima i pravilnicima

Ministarstva odbrane, te ne mogu biti istinite tvrdnje da je bez stana
ostao zbog greške Vojske - kažu u Ministarstvu odbrane.

Oni navode da mu je ponuđeno rešavanje stambenog pitanja 20. juna ove godine, na dva načina:
- dodela stana u zakup na neodređeno vreme ili zajam, shodno
odredbama važećeg Pravilnika o rešavanju stambenih pitanja

- ostvarivanjem prava na iznos od 20.000 evra, shodno odredbama

Pravilnika o upotrebi, uslovima i načinu korišćenja sredstava za
poboljšanje materijalnog položaja korisnika vojne penzije bez stana

- Naglašavamo da su navedena rešenja jedina u skladu sa važećim propisima i
pravilnicima Ministarstva odbrane. Takođe, ističemo da i ostali
penzionisani pripadnici sistema odbrane koji nemaju trajno rešeno
stambeno pitanje, rešavaju ga na jedan od ova dva načina - kažu u Ministarstvu.

U saopštenju Ministarstvo podseća da je "Milenković od samog početka korišćenja pomenutog stana bio upoznat sa činjenicom da se radi o privremenom rešenju, jer je u pitanju Ugovor o zakupu na određeno vreme".

Natrag