Šta je novo?

Odluka o ukidanju viza - 14. jula

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Odluka o ukidanju viza - 14. jula
6. jul 2009. | 13:43 -> 15:16

Beograd -- Četrnaestog jula u Briselu trebalo bi da i zvanično bude objavljena odluka o ukidanju viza za građane Srbije saznaje B92.

Do početka primene te odluke, u januaru sledeće godine, Srbija će morati da pokaže da dosledno primenjuje sve zakone koji su usvojeni kao uslov za takozvanu "belu šengen listu". Srbija se nalazi u završnoj fazi procesa vizne liberalizcije koja bi trebalo da bude završena, sredinom meseca, kada se očekuje da će u Briselu biti saopšteno da je Beograd ispunio uslove za ukidanje viza.

“Očekujemo pozitivnu odluku, ali je ne čekamo skrštenih ruku i kada ona dođe biće potvrda ogromnog timskog rada koji je Srbija učinila u tom procesu ali će predstavljati i potvrdu kredibiliteta Evropske Unije", navela je šefica Kancelarije za evropske integracije, Milica Delević.

Prema rečima Dražena Maravića, šefa Biroa za međunarodnu saradnju i evropske integracije

MUP-a, ostalo je još da se usvoji Strategija za upravljanje migracijama, da se donesu Akcioni planovi za Strategiju za ogranizovani kriminal i da se donese Strategija za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

"Kašnjenja nema, radi se brzo koliko je to moguće. Ali u procesu koji je višegodišnji dolazi do različitih problema, nekada je u pitanju usporen rad parlamenta, kod nekih drugih država je u pitanju neki drugi problem", kaže Maravić.

Evropska komisija trebalo bi na sastanku 14. jula da usvoji preporuke za viznu liberalizaciju za zemlje Zapadnog Balkana, potvrdila je portparolka evropskog komesara Olija Rena, Kristina Nađ.

Podršku takvoj odluci, polovinom juna, već su dali Šefovi diplomatija zemalja EU. Prema predlogu eksperata Evropske komisije na tzv. belom sengenu od početka 2010. godine trebalo bi da se nađu Srbija, Crna Gora i Makedonija.

Izvor: B92
 
Top